Vineri, 19 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Afaceri Idei de succes Actiu, o viziune antreprenoriala moderna

Actiu, o viziune antreprenoriala moderna

Email Imprimare

Este, fara indoiala, la moda sa vorbesti despre o noua viziune antreprenoriala, despre angajamentul social, despre respectul fata de mediu, despre o noua cultura organizationala, despre incercarea de a deschide noi drumuri tehnologice si a impune o noua abordare din punct de vedere ergonomic si al designului. Sunt multi care incearca sa faca mici pasi pe una sau alta dintre aceste directii. Sunt insa rare cazurile celor care au forta, indrazneala si capacitatea de a realiza in acelasi timp toate aceste schimbari printr-o reasezare din temelii. Un astfel de exemplu de exceptie il reprezinta ACTIU, producatorul de mobilier de birou din Spania.

Vicente Berbegal, tanar ambitios, plin de idei si de energie, si-a luat viitorul in propriile maini intr-o Spanie zbuciumata si in plina transformare politica si economica, asa cum se proiecta ea la sfarsitul anilor ’60. In 1968, el se hotaraste sa infiinteze propria fabrica de mobila, inchiriind pentru aceasta spatiile aferente. Intelegand noile cerinte ale pietii, se remarca prin realizarea unei mese adecvate pentru televizor si apoi, un deceniu mai tarziu, cu o masa de lucru pentru calculator, la un moment in care acesta era inca o raritate, reusind dintru inceput sa aduca schimbarea si pentru familiile obisnuite ca mobila sa fie pastrata timp de generatii. Succesul lui rapid ii permite sa ofere, in scurt timp, nu mai putin de 500 de produse si, dupa numai sase ani, sa dispuna deja de propria lui uzina.
Cu o energie debordanta, reuseste in acelasi timp, in calitate de primar, intre 1979 si  1983, sa puna in miscare si prima structura cu adevarat democratica in primaria orasului sau, Castalle. Acest efort era pentru el era un lucru firesc. Pentru ca economia, oamenii si locurile lui natale au format pentru Vicente Berbegal in permanenta un tot unitar.
Dupa mai multe tatonari, in 1995, compania sa, Actiu, se inscrie definitiv pe segmentul mobilierului de birou, inregistrand un nou succes si ajungand rapid sa ofere un catalog cu peste 5.000 de piese. Fiind deja apreciat si recunoscut in intreaga lume, cu exporturi pe toate continentele, Vicente Berbegal hotaraste ca a venit  momentul sa stranga la un loc toate fabricile sale si sa realizeze un parc industrial exemplar. A fost un efort de durata, pentru ca si ambitiile acestui antreprenor nu cunosteau limite. Pareau celor din jur de neatins...  El nu dorea doar un simplu parc industrial, ci, inainte de toate, un model de integrare intre natura, traditie, industrie si societate. Dupa indelungi cautari, lucrurile au intrat in linie dreapta in momentul in care s-a intalnit cu un alt mare creator indragostit de aceleasi minunate tinuturi ale Spaniei.
Arhitectul Jose Maria Tomas Llavador, nascut in 1954, la Valencia, era el insusi un vizionar plin de succes, ale carui  lucrari nu schimbasera doar aspectul orasului sau natal, ci reusisera sa schimbe peisajul urban pe multe meleaguri din America Centrala pana in Italia sau Turcia. Nu era un arhitect comod. Nu acceptase niciodata lucrarile banale. Pasiunea lui era ca fiecare lucrare sa reprezinte un proiect original, perfect adaptat spatiului in care urma sa se plaseze si functiei careia ii era destinat. Se intalneau astfel doi oameni animati de aceleasi idealuri si legati de acele locuri  pline de istorie si de traditiile agricole, dar si industriale, ale vaii Foia de Castalla. Dupa ani de zile de munca intensa, parcul tehnologic avea sa fie inaugurat in 2008, cu ocazia celei de a patruzecea aniversari a companiei, uimind o lume intreaga si bucurandu-se de nenumarate aprecieri, distinctii si premii. Ce face din acest parc industrial o realizare cu adevarat revolutionara? Faptul ca intregul proiect pleaca in primul rand de la idea generoasa de a se integra peisajului si traditiei locale, de a corespunde in acelasi timp stilului si designului companiei. Trebuia sa permita si sa stimuleze un schimb optim de idei, sa asigure o dinamica maxima, atat in spatiile de productie si cele destinate logisticii, cat si celor de conducere. Sa asigure un cadru de relaxare, cald si familial, dar si sa gestioneze in mod optim resursele. 

Grija fata de mediu nu e doar o lozinca
Regiunea Castalla este caracterizata de veri toride si ierni friguroase, de perioade lungi de seceta, ce alterneaza cu ploi torentiale. Lipsa apei reprezinta o problema majora, iar gestionarea optima a energiei vine sa completeze grija datorata mediului. Pentru a raspunde acestor deziderate, cladirile se bucura de o izolatie termica perfecta, in vederea asigurarii unei gospodariri optime a energiei. In acelasi timp, parcul industrial a fost conceput ca o adevarata uzina electrica datorita panourilor solare perfect integrate arhitectural. Apoi atat acoperisurile cat si aleile parcului reprezinta ingenioase sisteme de colectare a apei de ploaie in imense rezervoare subterane. Evident nu lipseste nici uzina de reciclare a apei. In intregul lor, constructiile realizeaza o utilizare optima a luminii naturale, o structurare inteligenta a spatiului, pentru a crea un climat cat mai placut de lucru, in care sa nu fi strivit de spatiile imense ale halelor, ci, dimpotrtiva, sa te bucuri de maxima caldura si intimidate, sa poti admira in permanenta vegetatia generoasa a parcului industrial. Lumina joaca un rol esential, schimbarile naturale ce survin de la o ora la alta fiind utilizate cu o nebanuita pricepere, pentru a asigura o incredibila dinamica intregii structuri si a anula orice urma de monotonie. Astfel, lumina face efectiv parte din aceasta fascinanta arhitectura.
De fapt, s-a creat aici o imensa gradina in care au fost plantati 2.500 de copaci, selectati astfel incat sa necesite un minim de apa, si intinse spatii verzi care fac ca intregul sa se incadreze perfect in peisaj si sa asigure in acelasi timp un spatiu cat mai placut, atat pentru cei care lucreaza aici, cat si pentru vizitatori. Evident, nu lipseste nici centrul sportiv destinat angajatilor si nici facilitatile educationale puse la dispozitie copiilor acestora. In acelasi timp, la Actiu, business-ul inovativ creste alaturi de universul academic. Nu a fost scapat din vedere nici un aspect necesar transferului de tehnologie intre nucleul principal si  diversele companii partenere. Este un loc al exprimarii valorilor tehnologice, de cercetare si competitivitate, dar in acelasi timp un loc al realizarii personale.
Productiei ii sunt rezervate trei cladiri a 12.800 de metri patrati fiecare, iar logisticii ii revine o cladire cu o suprafata de 18.000 de metri patrati, pentru a asigura expeditiile in 60  de tari. Cladirea corporate dispune si ea de 6.000 de metri patrati distribuiti pe trei nivele. Aici este plasata si o scara elicoidala, adevarata opera de arta, beneficiind de ultimele tehnici industriale si transfigurand in modernitate frumusetea liniilor clasice. Intre logistica si cladirea corporate este plasat centrul de conferinte, inconjurat de gradini interioare care se desfasoara pe o suprafata de 2.000 de metri patrati.



Pasiunea, principala forta a unei afaceri
La Actiu se concepe, se proiecteaza, se produce si se vinde cea mai eficienta si mai confortabila mobila pentru birou si spatii publice. Pentru a ajunge aici s-a investit constant, in mod intensiv, in cercetare si dezvoltare si s-a colaborat cu cei mai buni profesionisti. Traditia industriala a zonei, privind inclusiv masele plastice si prelucrarea metalului, a fost valorificata din plin prin ample retele de colaborare locala. Si rezultatele nu au intarziat sa se vada, propulsand Actiu in prim planul pietei internationale. Obsesia care a animat acest colectiv a vizat in permanenta relatia dintre viata cotidiana si tehnologie. Efortul a vizat gasirea unor solutii eficiente, studiind prezentul si imaginand viitorul, pornind de la convingerea ca pasiunea reprezinta principala forta a unui business. Tocmai de aceea principala grija a vizat in permanenta selectarea unui colectiv entuziast de profesionisti care sa creada in proiectul companiei. Oameni in formarea carora s-a investit in mod continuu. Astfel, parcul tehnologic a fost conceput ca un spatiu de munca si de relaxare, un spatiu care sa aduca oamenii mai aproape unii de altii, de pasiunea si de munca lor. Este un spatiu care s-a nascut din convingerea ca, astazi, un nou mod de a concepe munca este in curs de a schimba lumea. Este un nou mod de a promova inteligenta colectiva, folosind cooperarea si creand retele de asumare a sarcinilor, interesului si emotiilor. Este un nou mod de a intelege munca, cautand flexibilitate, valorizand diversitatea si promovand dezvoltarea. Discutiile informale, diseminarea informatiei, sarcinile comune, circulartia rapida a ideilor isi gasesc toate un loc optim de desfasurare in noul parc industrial. Tot aici testele de calitate sunt cu mult mai severe decat o cer normele europene. Ele asigura  atat respectul fata de client, cat si linistea propriei echipe, care stie ca a realizat intr-adevar produse de cea mai buna calitate.


Ce inseamna responsabilitatea sociala
Parcul industrial reprezinta in acelasi timp dovada evidenta a angajarii majore a responsabilitatilor sociale. Dar acestea au fost asumate cu mult timp inainte, prin implicarea in actiuni de solidaritate sociala, de promovare a sportului si culturii, de protectie a mediului. Actiuni de angajare sociala care nu vizau in nici un fel obtinerea unui profit. Aici responsabilitatea corporativa reprezinta o asumare reala. In egala masura, Actiu s-a aflat mereu in centrul programelor comune cu universitati si institute de cercetare. Interesul companiei nu vizeaza doar noile tehnologii aplicabile productiei mobilei de birou ci in egala masura intelegerii specificului noilor tipuri de joburi si noilor cerinte ergonomice si de flexibilitate precum si noilor concepte de integrare a mobilei in viitoarele structuri arhitecturale.
Organizarea actuala permite companiei sa stapaneasca perfect cele mai noi tehnologii si, in acelasi timp, sa onoreze cu eficienta maxima atat cele mai mici comenzi, cat si sa realizeze cele mai ambitioase proiecte sau sa livreze comenzi majore.
Astfel, parcul industrial nu reprezinta doar materializarea unui vis ambitios, ci in primul rand realizarea conditiilor optime in care sa se poata desfasura o activitate moderna, eficienta si plina de pasiune. Este un exemplu de cum pot fi gandite, proiectate si puse in practica noile cerinte corporate, atunci cand calitatea, respectul fata de client si angajarea sociala reprezinta valorile reale ale unei companii.

Aducand in Romania produsele Actiu, compania Hansen nu ne aduce doar produse de cea mai buna calitate. Ne aduce in egala masura un suflu nou, un nou mod de a concepe business-ul si reponsabilitatea sociala. Sunt valori de care avem cel putin tot atata nevoie pe cat avem nevoie de produse de calitate.

Pentru mai multe informatii: www.actiu.com, www.hansen.ro.

 

Comentarii (1)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.