Vineri, 29 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Apiland Miracolul laptisorului de matca


Miracolul laptisorului de matca

Email Imprimare

Un stup de albine reprezinta o adevarata uzina, iar miracolul acesteia poarta numele de laptisor de matca. Intr-un stup trudesc in permanenta in jur de 60.000 de albine, 2.000 de trantori si o singura regina. Cum albinele traiesc, cu exceptia reginei, in jur de 45 de zile, intr-un stup se nasc si mor anual sute de mii de albine, nascute toate din ouale depuse de o singura regina. Un ou la fiecare 45 de secunde, adica aproape 2.000 de oua pe zi, zi de zi, luna de luna, neincetat, timp de cinci ani, exceptand perioadele de hibernare in care colonia adoarme si orice activitate este oprita. Viata stupului este asigurata de 70 kilograme de miere si 35 kilograme de polen, excedentul fiind recoltat de apicultori. La acestea se adauga micile cantitati de laptisor de matca.

Regina depune cate un ou de 0,12-0,22 de miligrame in fiecare celula. Dupa trei zile de incubare, membrana acestuia este dizolvata si se naste larva. Minuscula creatura, de 0,15 miligrame, da dovada de un apetit nemaiintalnit, reusind ca, in doar o saptamana, sa-si creasca greutatea de 2.000 de ori, ajungand la 300 de miligrame. Daca un copil ar fi capabil de o asemenea performanta ar trebui ca intr-o saptamana sa depaseasca in greutate si cei mai mari elefanti sau balene. Secretul, acestei adevarate minuni, rezida in faptul ca, in primele trei zile, larva este hranita exclusiv cu laptisor de matca. Si intr-un stup sunt in permanenta 4.500 de larve care trebuie supuse acestui tratament. “Doicile” produc fabulosul elixir cu ajutorul glandelor hipofaringiene. Pentru a permite acest ritm incredibil de crestere, larva naparleste de una pana la sase ori pe zi, reinnoindu-si astfel exoscheletul. Se asigura astfel conditiile unei cresteri cu adevarat explozive.
Din a patra zi insa, cu exceptia larvelor harazite sa devina regine, larvele ce vor da nastere albinelor lucratoare sau trantorilor, nu vor mai primi decat miere, polen si apa. Apoi albinele capacesc celula si larva se transforma in nimfa, luand astfel nastere, treptat, albina adulta.
Daca unei albine lucratoare ii sunt necesare in stadiul de nimfa 21 de zile, unui trantor ii trebuie 24 de zile. In schimb, reginei, care a fost hranita doar cu laptisor de matca, ii sunt suficiente 16 zile. Dupa aceasta perioada, albina matura perforeaza capacul de ceara cu ajutorul mandibulelor, iese din celula fagurelui, zaboveste putin pentru a-si usca perii de pe corp si se apuca imediat de treaba. Si nu se va opri din munca pana la captul vietii.
Fara doar si poate, un stup de albine reprezinta o adevarata minune. Iar aceasta nu ar fi posibila fara minunatul elixir care este laptisorul de matca. Din fericire, astazi ne putem bucura si noi de binefacerile lui. Laptisorul de matca pur si crud de la Apiland nu te va dezamagi niciodata. (Foto: Stock.XCHNG)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy