Vineri, 29 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Apiland Laptisorul de matca PUR, remediul natural pentru oboseala si stres


Laptisorul de matca PUR, remediul natural pentru oboseala si stres

Email Imprimare

Stresul si oboseala profesionala, numite si bolile secolului, sunt cele mai grave disfunctionalitati care apar in munca de birou. Stresul reprezinta o dimensiune constanta a vietii noastre cotidiene. In prezent, societatea de tranzitie aduce pe scena vietii noi tipuri de situatii stresante cum ar fi: incertitudinea, schimbarile rapide si adesea imprevizibile, concurenta, somajul, necesitatea reorientarii si recalilificarii rapide si, nu in ultimul rand, scaderea nivelului de trai.

Oamenii, ca indivizi izolati, au rareori posibilitatea de a influenta evenimentele stresante externe. Tot ce pot face este sa-si insuseasca niste strategii adaptative care sa-i faca mai rezistenti la agresiunile psihice si mai eficienti in activitatea profesionala.
Reactia la stres se instaleaza treptat atunci cand individul este supus un timp indelungat unor conditii de tensiune psihica, mai ales atunci cand este atinsa imaginea sa, situatia familiala, profesionala sau materiala. De obicei, individul isi revine cand situatia stresanta a fost inlaturata, desi uneori pot ramane unele sechele sau o vulnerabilitate crescuta fata de anumiti factori de stres.
Factorii de mediu reprezinta, de asemenea, factori de stres pentru organismul uman, producand perturbari la nivelul diferitelor sisteme fiziologice. Acesti factori, precum: temperatura (prea ridicata sau prea scazuta), umiditatea, zgomotul, agentii poluanti etc., pot produce traume fizice, dar si psihice.
Exista si factori stresanti de natura psihosociala cum ar fi: situatiile conflictuale, presiunea sociala prea mare, factori care pun in pericol situatia materiala sau statutul social al individului, care sunt perceputi ca o amenintare pentru individ. Stresul nu este influentat numai de situatiile externe, ci si de vulnerabilitatea, de toleranta la stres a individului sau de unele trasaturi ale personalitatii acestuia.
Oboseala reprezinta o reactie a organismului de readaptare, de refacere a functiilor sale. Ea reprezinta un fenomen fiziologic normal care apare in urma solicitarilor prezente in activitatea umana. Formele de manifestare ale oboselii sunt multiple: scaderea atentiei, incetinirea si inhibarea perceptiei, scaderea capacitatii de gandire, scaderea randamentului activitatii fizice si intelectuale.
Pentru a diminua efectele stresului si ale oboselii este bine sa includeti si in dieta obisnuita alimente bogate in fibre, in special alimente bogate in fibre solubile, precum merele, fulgii de ovaz si legumele, limitati consumul de alimente continand carbohidrati rafinati, limitati consumul de cofeina si pe cel de alcool, verificati daca mancati suficiente alimente bogate in crom (ficat, branza, cereale integrale).
De asemenea, suplimentele alimentare naturale bogate in vitamine si minerale sunt foarte importante pentru a ameliora simptomele stresului si oboselii. Unul dintre aceste suplimente alimentare este laptisorul de matca pur. Acesta este un adevarat cocteil de vitamine. Contine complexul de vitamine B (B1, B2, B3, B6, B8, B9, B12), dar si acidul pantotenic, adica vitamina B5, care contribuie la sinteza neuromediatorilor mesageri ai influxului nervos, regland activitatea glandelor corticosuprarenale ca reactie la stres. De aici vine numele dat vitaminei B5, "antistres".
De asemenea, laptisorul de matca pur constituie o sursa bogata de aminoacizi, saruri minerale (calciu, magneziu, fier, potasiu, cupru etc.), oligoelemente (seleniu, zinc, mangan etc.), glucide (fructoza, glucoza, maltoza), lipide sub forma de acizi grasi.
Magneziul pe care il contine laptisorul de matca ajuta la buna functionare a creierului, are actiune sedativa asupra sistemului nervos si actioneaza impotriva stresului ca important factor de detensionare.
Laptisorul de matca pur este un adevarat miracol pentru sanatate, un aliment viu, benefic pentru organism in lupta acestuia cu stresul si oboseala. (Foto: Stock.XCHNG)

Comentarii (1)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy