Vineri, 29 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Apiland In trend: Produse apicole crude


In trend: Produse apicole crude

Email Imprimare

Mierea si produsele apicole reprezinta alimente ale caror calitati nu mai trebuie enumerate, fiind binecunoscute. Iar produsele apicole obtinute in Romania se bucura de apreciere din partea consumatorilor din multe tari, caci sunt de calitate. Ce inseamna o miere de calitate din zone nepoluate, asa cum mai exista inca in Romania? Inseamna ca stupii sunt amplasati in zone in care culturile din care albinele isi obtin mierea si preparatele derivate nu sunt afectate de ingrasaminte chimice sau de poluare.
Laptisorul de matca, polenul, propolisul si pastura sunt, si ele, produse apicole de mare valoare nutritionala. Chiar daca in Romania eram obisnuiti, pana acum, sa le consumam intr-o anumita forma (laptisor de matca liofilizat, polen uscat etc.), mai nou putem beneficia de ele in forma pura si cruda. Alimentele apicole crude au calitati mult mai inalte decat cele uscate sau procesate. In plus, sunt mult mai gustoase! Le gasiti acum oferite de brandul Apiland, avand garantia unei calitati ireprosabile.

Polenul crud se recolteaza direct din stup si se pastreaza doar la congelator. Datorita faptului ca nu contine apa, el nu ingheata – astfel, se conserva foarte bine. Ceea ce este important este ca pe tot traseul sau de la stup pana la consumatorul final sa fie depozitat in conditii de refrigerare, pentru ca altfel isi pierde din calitati.
In schimb, laptisorul de matca crud se pastreaza la frigider, la o temperatura de 2 pana la 6 grade Celsius. Calitatile sale sunt cu totul speciale: de la cresterea capacitatii de memorare si invatare (ideal pentru elevi si studenti in sesiune), intretinerea functiilor hepatice, echilibrul colesterolului pana la beneficii cosmetice (pentru piele si ten). Cei carora nu le place gustul laptisorului de matca il pot amesteca bine cu miere – astfel, il pot pastra la temperatura camerei. Un borcanas de 10 g laptisor de matca se amesteca intr-un borcan de 450 g de miere.
Propolisul este un alt aliment-minune al stupului, un veritabil medicament. Acesta este, de fapt, o rasina obtinuta de albine din mugurii tineri ai plantelor, pe care o proceseaza ulterior in stup. Ele tapeteaza peretii stupului cu propolis. Se recolteaza de pe peretii stupului prin razuire, atunci cand afara sunt peste 20 de grade Celsius (ca sa se inmoaie). Oricine ar trebui sa aiba in casa tinctura de propolis, caci are efecte antiseptice, antibacteriene si antivirale, fiind utila in raceli, tuse, dureri si usturimi ale gatului, in cresterea imunitatii generale etc.
Pastura, mai putin cunoscuta, este un alt aliment al stupului. Este numita si "painea albinelor", caci este dulce si foarte gustoasa. Desigur, gustul depinde si de plantele din care a fost obtinuta de albine. Pastura este polen fermentat in cadrul proceselor naturale din interiorul stupului. Albinele umplu celulele fagurelui cu polen, adauga si propolis, apoi le acopera cu ceara – in stup fiind foarte cald, are loc procesul de fermentare care duce la aparitia pasturii.
Prin urmare, recomandarea este sa nu cumparam produse apicole crude din farmaciile sau magazinele care nu le pot asigura conditiile de refrigerare corecte si, odata ajunsi acasa, sa le depozitam imediat in frigider.
Atat polenul, cat si pastura pot fi consumate ca atare, dar si in iaurturi, in miere sau in alte combinatii. In acest fel, ele sunt digerate mai usor.
Invitata la emisunea Ora de stiri difuzata de canalul TVR 2, Cecilia Caragea a vorbit despre virtutile mierii de albine si a celorlalte produse apicole.


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy