Vineri, 19 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Apiland Marul tine doctorul departe…


Marul tine doctorul departe…

Email Imprimare

Marul (Malus domestica) apartine familiei Rosaceae si este cel mai raspandit pom fructifer. Este recunoscut din timpuri de demult pentru calitatile sale vindecatoare. Romanii apreciau foarte mult merele pentru gust, dulceata si frumusete. Masa lor incepea de obicei cu un ou si se termina cu un mar, de unde si expresia Ab ovo usque ad mala (de la ou pana la mere, adica in totalitate, complet). In jurul anului 800, regele Charlemagne a ordonat plantarea merilor pe teritoriile germane, iar in anul 1600 existau deja acolo cam 200 de soiuri de mar cunoscute. Merii sunt de multe feluri: unii se coc vara devreme, altii vara tarziu, altii toamna, altii chiar iarna. Merele pot fi sferice, cu varf (bot) etc. si in diferite culori si texturi ale coajei.

Se stie ca marul este un fruct foarte sanatos - Un mar pe zi tine doctorul departe, spune un vechi proverb european. Consumul zilnic de mere poate preveni multe probleme de sanatate si boli. Marul contine 85-90% apa, fiind digerat foarte repede in stomac, in 15-20 de minute. De aceea, ar trebui consumat mai degraba inainte de masa (asa cum fac francezii) sau la cateva ore dupa masa. Daca este consumat impreuna cu alte alimente, va sta in stomac timp de mai multe ore, ceea ce nu este recomandat.
Pe langa apa, marul contine cam 10,9% carbohidrati si 3% fibre. Un mar mic poate contine pana la 40 mg de vitamina C (depinde de soi, exista mari diferente). Alte vitamine continute sunt A, E, B1, B2, B6 si betacaroten. Un alt ingredient important (prezent mai ales in coaja) este pectina, o fibra cu multe efecte benefice datorate faptului ca ea ajuta la eliminarea a numeroase toxine din intestine, reduce colesterolul "rau", distruge bacteriile daunatoare. Alte ingrediente sunt carotenoizii, acizi organici, numeroase minerale.
Combinatia de vitamine, minerale si alte substante face ca marul sa stimuleze sistemul imunitar si sa fie foarte eficient impotriva virusurilor, bacteriilor si radicalilor liberi. De aceea, ne protejeaza de raceli si gripe si ne ajuta in lupta impotriva celulelor maligne, reducand riscul de cancer de colon. Carotenul ne protejeaza impotriva efectelor nocive ale razelor ultraviolete. Prin continutul de pectina si celuloza, merele regleaza procesele digestive, stabilizeaza flora intestinala si ne ajuta in tulburarile de digestie, mai ales diaree si constipatie.
Marul are, de asemenea, un efect benefic asupra inimii si sistemului circulator. Previne acumularea substantelor nocive in sange, reduce colesterolul si previne infundarea vaselor de sange, reducand astfel riscul de tromboze si ateroscleroze.
Continand mult potasiu, marul stimuleaza eliminarea din corp a fluidelor in exces, contribuind la pierderea in greutate. Continutul mare de fibre creeaza senzatia de satietate, fapt care reduce apetitul – de aceea marul este nelipsit din dietele pentru scaderea in greutate.
Calciul si fosforul au un efect benefic asupra cresterii si dezvoltarii oaselor si dintilor, iar fluorul previne cariile dentare, intareste si protejeaza gingiile si flora de la nivel bucal. Mestecatul lent al bucatilor de mar curata dintii si distruge bacteriile daunatoare din cavitatea bucala.
In plus, pe langa beneficiile legate de sanatate, merele ne tin in forma. Gratie marii concentratii de carbohidrati, mai ales fructoza si glucoza, marul da organismului energie, previne oboseala si lipsa concentrarii. Avand 90% apa si necontinand grasimi, merele satisfac setea si ne improspateaza dupa o repriza de efort fizic.
Nu uitati asadar sa consumati in fiecare zi cate un mar! Cu siguranta insa nu veti reusi sa faceti acest lucru, asadar va recomandam sa consumati un suc natural de mere sau sa consumati polen crud de mar de la Apiland. Mai ales toamna si primavara, la schimbarile bruste de temperatura, in sezoanele in care avem nevoie sa ne intarim imunitatea, este recomandat sa nu uitati acest sfat. Copiilor puteti sa le dati cate o lingurita de polen crud de mar pe zi incepand de la varsta de 2 ani, iar dumneavoastra puteti lua 1-2 linguri in fiecare zi, timp de 7 zile. O solutie simpla si naturala de a tine doctorul departe… (Foto: Stock.XCHNG)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy