Joi, 25 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Apiland Cum pastram produsele apicole


Cum pastram produsele apicole

Email Imprimare

In zilele noastre, alimentele sanatoase au ajuns sa fie din ce in ce mai cautate. Eco, bio, natural, organic sunt concepte care au ajuns adevarate trenduri. Dupa ce oamenii s-au lamurit de faptul ca orice substante chimice puse in alimente si bauturi dauneaza sanatatii, au inceput sa caute solutii. Iar orientarea spre produsele naturale a venit in mod firesc. In acest context, produsele apicole au fost redescoperite, pur si simplu, in ultima perioada. Calitatile lor au fost reevaluate - mai mult, cercetarile recente au demonstrat ca acestea sunt mai multe decat stiam.

Totusi, nu orice produs apicol este 100% sanatos. Conteaza foarte mult calitatea culturilor din care si-au luat albinele ingredientele, prin urmare, daca este sau nu bio, conteaza puritatea produsului si, nu in ultimul rand, conteaza modul de depozitare al acestuia.
Odinioara, cunosteam multe produse ale stupului sub forme mai mult sau mai putin procesate, ca de exemplu polenul uscat sau laptisorul de matca liofilizat. Astazi avem posibilitatea de a ne procura produse apicole pure si crude, in starea lor naturala, care sunt mult mai benefice, caci isi pastreaza toate principiile active. Polenul crud, pastura, laptisorul de matca crud sunt adevarate alimente-minune.
Este insa foarte important sa stim cum sa depozitam aceste alimente, dupa ce le-am cumparat. In primul rand, trebuie sa fim atenti de unde le cumparam. Unele dintre ele trebuie tinute, de la recoltare pana la consum, la frigider sau la congelator. Prin urmare, le vom cumpara doar din acele magazine care sunt dotate pentru a le pastra in mod corespunzator. Desigur, le putem cumpara si online, deoarece ele rezista pe durata transportului. Rezista si la temperatura camerei, dar nu mai mult de 1-2 saptamani. Ideea este ca, odata ce le primim sau ajungem acasa cu ele, sa le depozitam la rece. Dupa aceea, vom consuma, de la frigider, cantitatea recomandata zilnic.
Laptisorul de matca, de pilda, se depoziteaza la rece, la frigider, la o temperatura de 2 pana la 6 grade Celsius. Pentru consum, el poate fi amestecat cu miere. In acest caz, nu mai este nevoie sa-l tinem la rece, deoarece mierea este antiseptica si il protejeaza. Totusi, trebuie sa tinem cont de cantitati: 10 g de laptisor de matca le vom amesteca cu cel putin 500 g de miere. Este nevoie de aceasta proportie, de acest raport pentru ca mierea sa il poata conserva in deplina siguranta. Laptisorul de matca e util nu doar pentru sanatate (imunitate, memorie, raceli si gripe etc.), ci si pentru ingrijire si frumusete (poate fi adaugat in sampon sau poate fi integrat intr-o masca pentru par cu galbenus de ou). El are deja, in cadrul ambalajului, o lingurita cu care il putem portiona in doza zilnica dorita.
Polenul crud (monoflor sau poliflor) se tine, chiar de la recoltare, la congelator. Deoarece nu contine aproape deloc apa, el nu ingheata, astfel ca nu are nevoie de dezghetare. Se consuma 1-2 lingurite pe zi – acestea se iau direct din congelator. Durata recomandata pentru o cura de polen este de 7 saptamani.
Mierea se tine la temperatura camerei, dar niciodata in lumina directa a soarelui. La peste 40 de grade Celsius, ea isi pierde din calitati. Acesta este si motivul pentru care niciodata nu vom pune miere in ceaiul, laptele sau cafeaua fierbinte – asteptam intai ca temperatura bauturii sa scada sub 40 de grade si abia apoi punem mierea.
Despre beneficiile produselor apicole si despre modul corect in care trebuie sa le pastram a vorbit si Cecilia Caragea, consultant Apiland, in emisiunea Talent si efort, difuzata pe canalul Trinitas TV.



Comentarii (1)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy