Joi, 28 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Apiland Rolul laptisorului de matca in stup


Rolul laptisorului de matca in stup

Email Imprimare

Minunata si complexa este lumea albinelor, atat de inteleapta si bine organizata, incat noi, oamenii, am putea invata foarte multe de la ele! Desi pare greu de crezut pentru noi, albinele au o ierarhie foarte bine stabilita si, fara regulile stricte si bine stabilite ale stupului, nu ar supravietui. Pana sa ajunga albina, aceasta fiinta aproape incredibila trece printr-o fascinanta metamorfoza, care cuprinde cateva stadii: oul, larva, nimfa si albina adulta. In stup, bine protejate de tot ceea ce se intampla in exterior, albinele isi ingrijesc, cu maiestrie si dedicatie totala, puietul, asigurandu-i toate conditiile pentru ca acesta sa se dezvolte.

Dupa ce matca depune oul, cu un capat bine ancorat in celula, acesta incepe sa piarda o mare cantitate de apa, dupa care se inclina, asezandu-se pe lungime. (Matca reprezinta, de regula, imaginea materna a celei care depune oul, responsabila de viitorul stupului. Si, totusi, se intampla - destul de rar, insa - ca tocmai matca sa ucida puietul. Atunci intervin luptatoarele, care nu au alta solutie decat sa ucida matca si sa manance ele laptisorul de matca, devenind astfel depunatoare de oua. Acest comportament este insa foarte rar si nu caracterizeaza activitatea atat de bine calculata a comunitatii dintr-un stup.) Dupa trei zile de incubatie, din oul care isi pierde membrana printr-un proces de dizolvare se naste larva.
In primele trei zile, albinele hranitoare depun o munca asidua, hranind larvele cu laptisor de matca… si nu e o munca deloc usoara, intrucat larvele nu fac altceva decat sa manance. Dupa aceste trei zile, rasfatul inceteaza, hrana fiind inlocuita cu un amestec foarte hranitor, din apa, miere si polen. Totusi, exista larve hranite in continuare cu laptisor de matca. Se intampla atunci cand un stup devine orfan sau inainte de roit. Atunci toate larvele primesc chiar si dupa cele trei zile, acelasi elixir atat de dorit si de apreciat in stup – laptisorul de matca! Viitorul unei larve depinde de hrana sa. Daca este hranita in continuare cu laptisor de matca, atunci ea va deveni regina, iar daca hrana sa, dupa cele trei zile de laptisor de matca, va consta din amestecul de miere, apa si polen, atunci ea va avea o soarta modesta, comuna, dar destul de importanta in stup – albina lucratoare.
Asadar, laptisorul de matca este considerat, in lumea albinelor, un elixir demn de a fi consumat doar de catre noii veniti pe lume si de catre regine, iar datorita lui, pentru ca este hrana primelor trei zile pentru toate larvele, acestea devin din ce in ce mai puternice. Cat despre regina, ea va avea un trai mult mai lung si mai sanatos decat al celorlalte albine, tocmai pentru ca ea nu inceteaza niciodata sa se alimenteze cu laptisor de matca.
Urmeaza stadiul de nimfa, care dureaza 16 zile pentru regina (unul din motivele pentru care regina in stadiul de nimfa se dezvolta atat de rapid este chiar laptisorul de matca), 21 de zile pentru o albina lucratoare si 80 de zile pentru trantor. Dupa aceasta perioada, capacul de ceara al coconului este perforat, din el iesind insecta adulta, albina, cu rolul sau de regina sau de albina lucratoare, in functie de ceea ce a mancat pana atunci.
Asadar, elixirul care face diferenta este laptisorul de matca; el este apreciat in interiorul stupului ca un adevarat miracol, iar noi, oamenii, incepem sa devenim din ce in ce mai apropiati si mai interesati de modul in care albinele isi pretuiesc stupul. Cum facem insa noi, oamenii, sa beneficiem macar de un strop din acest elixir? Ei bine, cu siguranta nu lasam lumea albinelor fara regine si mai ales nu lasam puietul fara laptisor de matca. In perioada in care albinele hranitoare il distribuie in celulele in care asteapta puietul – larvele care vor deveni regine – secretia este atat de abundenta, incat larvele (desi sunt adevarate mecanisme de inghitit hrana) nu reusesc sa consume intreaga cantitate, asa ca ea este adunata in botci (botcile sunt niste celule speciale din fagure, unde se dezvolta matca) si apoi este recoltata.
Este important de stiut ca laptisorul de matca, la fel ca si alte produse ale stupului, au nevoie de conditii speciale de pastrare, asadar apicultorii, imediat dupa ce au recoltat laptisorul de matca, il depoziteaza la frigider. Daca nu respecta conditiile de pastrare, intreg ansamblul de substante, atat de benefice pentru organism, isi pierde calitatile si nu mai aduce nici o contributie organismului. Iata de ce este important de stiut ca, in momentul in care se achizitioneaza astfel de produse apicole, este important sa se faca de la surse autorizate si, mai ales, sa se respecte conditiile de pastrare.
Astfel, laptisorul de matca are nevoie de o temperatura intre 0 si 5 grade Celsius, departe de lumina si umiditate, deci se va pastra in frigider unde poate sa stea pana la doi ani, pastrandu-si calitatile. Mai este important de stiut ca, odata ce intra in contact cu metalele, laptisorul de matca se oxideaza si nu mai ajuta la nimic, iar pentru o eficienta maxima, inainte si dupa administrarea lui, se pastreaza un interval de jumatate de ora, timp in care nu se consuma nici un alt aliment. In acest fel, laptisorul de matca va putea detecta in voie care sunt neregulile si disfunctiile la nivelul organismului si va repara asa cum stie el mai bine, in stilul sau miraculos! (Foto: Stock.XCHNG)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy