Vineri, 29 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Apiland Ce este depresia si cum ne poate ajuta laptisorul de matca


Ce este depresia si cum ne poate ajuta laptisorul de matca

Email Imprimare

Simptomele depresiei sunt diverse, presupunand modificari la nivel emotional, fizic, comportamental si cognitiv. In cazul depresiei se instaleaza o stare de tristete, de goliciune si deznadejde, lipsa sperantei si indiferenta, renuntarea la vechile hobby-uri, evitarea grupului de prieteni, schimbarea temperamentului, iritabilitate si anxietate, imposibilitatea relaxarii si o agresivitate inexplicabila. Depresia afecteaza memoria, impiedica gandirea limpede si concentrarea, astfel incat pana si cele mai simple decizii par dificil de adoptat. Pot aparea sentimente de inutilitate, de vinovatie exagerata sau nejustificata, ganduri negre, inclusiv sinucigase. De asemenea, pot aparea si ameteli, insomnii, modificarea apetitului, probleme digestive, dureri musculare, anxietate, fobii, dificultati in relatiile intime, libidou scazut si tendinta de a abuza de alcool, cafea si alte substante. Dar nu numai utilizarea acestor droguri, ci starea insasi de depresie conduce in timp la o continua agravare a ei, atata timp cat nu luam masuri eficiente de a o combate.

Persoanele depresive sunt stapanite de un sentiment de descurajare, se asteapta la esec, se retrag si evita responsabilitatile, dezvolta o atitudine negativa fata de sine si de ceilalti, prezinta modificari neurovegetative si o sensibilitate crescuta fata de variatiile meteo. In timp, chipul unei astfel de persoane isi pierde stralucirea si, de asemenea, se schimba atitudinea corporala si privirea.
Simptomele generale ale depresiei pot aparea singular sau in diferite combinatii, arareori fiind prezente toate sau aproape toate. Ele pot fi prezente in permanenta sau doar intr-o anume parte a zilei sau doar pentru scurte perioade de timp, de cateva zile sau saptamani, pentru a reveni apoi dupa un timp mai lung sau mai scurt, de obicei intr-o forma mai severa. Aceste simptome pot face imposibila desfasurarea in conditii normale a unei zile de lucru, pot afecta grav relatiile sociale si pe cele de familie.
Depresia poate schimba modul de percepere a lucrurilor, a mediului inconjurator, poate face ca totul sa para fara speranta; depresia poate induce un profund sentiment de singuratate. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), peste 10% din populatia planetei sufera de diferite forme de depresie, iar o mare parte nu recunoaste simptomele acestei afectiuni. Exista multe forme de depresie. De la cele mai severe, precum depresia majora care poate provoca tulburari ale proceselor fiziologice normale, sau depresia psihotica, cu idei delirante de inutilitate si de autoacuzare, de imobilitate psihointelectuala si dorinta de sinucidere, putand aparea in pusee, la 10% din populatie, si pana la formele curente mai putin severe, precum tulburarile afective sezoniere. Sunt si cazuri, precum in tulburarea bipolara, maniaco-depresiva, cu schimbari ciclice intre o stare depresiva si una superactiva, cu un exces de energie si cu caracteristici maniacale.
Depresia poate aparea in urma unei predispozitii mostenite, in special in cazul tulburarii bipolare, dar poate aparea si in urma administrarii anumitor medicamente sau in urma unor boli severe, precum atacul de inima, cancerul, tulburarile hormonale, afectiuni neurologice, precum boala Parkinson sau epilepsia, a unor boli infectioase sau inflamatorii. De asemenea, poate aparea in urma unor socuri emotionale - pierderea cuiva drag, ca urmare a unor accidente, a expunerii la violenta sau catastrofe naturale, a aparitiei unor probleme financiare sau a unor schimbari bruste. Somajul, divortul sau lipsa unei relatii interpersonale apropiate pot sta, de asemenea, la baza unei depresii.
Cel mai adesea, insa, principalul vinovat este dusmanul nostru numarul unu, stresul. Si, evident, surmenajul, relatii dificile cu cei din jur, alimentatia si regimul de viata nesanatos, fara miscare si fara un timp suficient petrecut in aer curat. Tulburarile hormonale ale adolescentei sau cele de menopauza, tulburarile legate de nastere sau de sindromul premenstrual, diferiti agenti poluanti sau lipsa de vitamine si minerale si unele cure de slabire pot, de asemenea, sa stea la originea instalarii depresiei.
Puteti citi continuarea pe apiland.ro.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy