Marti, 16 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Apimond Din virtutile mierii


Din virtutile mierii

Email Imprimare

Mierea este un aliment natural sanatos, bogat in glucide, proteine, lipide, enzime si vitamine. Se estimeaza ca o lingura buna de miere ne furnizeaza 11 grame de glucide, 1 miligram de calciu, 0,2 miligrame de fier, 0,1 miligrame de vitamina B si 1 miligram de vitamina C. Datorita continutului ridicat de substante indispensabile bunei functionari a organismului, mierea este apreciata de mii de ani pentru virtutile sale curative, iar studiile actuale nu fac decat sa confirme valoarea inestimabila a acestui produs apicol cu totul unic.

Durerea in gat poate fi o adevarata pacoste. Nu si daca ii venim de hac cu o lingurita de miere sau cu un ceai caldut cu miere si lamaie (nu ceai fierbinte, pentru ca, in acest caz, mierea isi pierde proprietatile). Mierea combate guturaiul si starile gripale, avand proprietati expectorante si antitusive, legate de capacitatea mierii de a dilua secretiile bronhice si de a imbunatati functia epiteliului bronsic. In urma cu cativa ani, o echipa de cercetatori americani a demonstrat, prin intermediul studiului pe care l-a realizat, ca mierea, remediu natural, este mai eficienta in cazul racelilor decat medicamentele clasice. Cercetatorii au comparat, pe 105 persoane cu varsta cuprinsa intre 2 si 18 ani, efectele unui antitusiv cunoscut cu efectele mierii. S-a observat ca mierea scade atat severitatea, cat si frecventa simptomelor de raceala. In plus, luata chiar inainte de culcare, mierea se pare ca imbunatateste considerabil calitatea somnului. Procesul de vindecare este accelerat de proprietatile antioxidante si antimicrobiene ale mierii.
Printre nenumaratele utilizari terapeutice ale mierii, una dintre cele mai importante este cea datorata proprietatilor sale antiseptice si antibiotice. Anumite caracteristici ale mierii ii confera o mare forta antibacteriana. Cu mult timp inainte de aparitia antibioticelor, mierea era adesea folosita in mediile medicale, de exemplu ca agent antiseptic pentru vindecarea infectiilor.
Mierea are si capacitatea de a diminua aderenta bacteriilor, impiedicand fixarea si proliferarea lor. Mierea nediluata inhiba proliferarea bacteriilor de tipul Staphylococcus aureus, dar si a anumitor agenti patogeni din intestin si a ciupercilor de tipul Candida albicans. Intr-o concentratie variind intre 30 si 50%, mierea s-a dovedit mai eficienta decat anumite antibiotice utilizate, in mod traditional, pentru tratarea infectiilor urinare.
Pe langa toate aceste proprietati exceptionale, mierea are actiune benefica si asupra sistemului digestiv. Datorita virtutilor sale diuretice, ajuta la combaterea constipatiei si se pare ca ar fi eficienta si in tratarea unor afectiuni stomacale si intestinale. In plus, mierea faciliteaza dizolvarea calculilor, fiind ideala in caz de litiaza biliara.
De asemenea, mierea are proprietati cicatrizante si antiinflamatorii, fiind considerata un remediu pretios in tratarea arsurilor si a plagilor infectate. Pentru ca este vascoasa, mierea poate absorbi apa care inconjoara tesuturile inflamate. In timpul primului si celui de-al Doilea Razboi Mondial, mierea era utilizata pentru accelerarea cicatrizarii ranilor soldatilor.
Mierea previne, de asemenea, imbatranirea cardiovasculara, are efecte benefice in prevenirea si tratarea bolilor inimii si ale aparatului circulator si ajuta organismul sa lupte impotriva oboselii. (Foto: Stock.XCHNG)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy