Joi, 28 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Apimond Cum recunoastem mierea de calitate?


Cum recunoastem mierea de calitate?

Email Imprimare

Iata o intrebare la care multi consumatori cauta un raspuns care sa fie, eventual, universal valabil, adica o anumita proba de incercat acasa, care sa garanteze caracterul 100% natural pentru orice sortiment de miere. Din pacate, asa ceva nu prea exista. Unii cred ca zaharisirea ar fi dovada certa ca mierea respectiva e naturala. Insa nici aceasta proba nu este infailibila. Intr-adevar, mierea care zahariseste este de calitate si are aceleasi proprietati ca mierea lichida, insa aceasta nu inseamna ca mierea care isi pastreaza consistenta fluida nu este naturala. Cristalizarea mierii (sau zaharisirea) depinde de raportul dintre continutul de fructoza si glucoza din miere. Daca mierea contine mai multa glucoza, atunci se va zaharisi. In schimb, daca mierea este mai bogata in fructoza, atunci va ramane lichida. Exemplul cel mai elocvent este mierea de salcam, care nu se zahariseste. Iar in cazul mierii de salcam, faptul ca nu se zahariseste este tocmai garantia faptului ca mierea respectiva e naturala.

Primul indiciu pentru a recunoaste mierea naturala este insasi aroma ei. O miere dulce, siropoasa si... cam atat deja ar trebui sa ne puna pe ganduri. Mierea autentica lasa o senzatie fina cand este inghitita si are o aroma inconfundabila. Nu trebuie sa ne ferim de mierea cu impuritati, gen microparticule de ceara, polen sau propolis. In schimb, mierea contrafacuta nu are nici o aroma, nu are nici o urma de impuritati si poate fi separata in straturi.
Daca aveti curiozitatea, puteti testa mierea acasa, prin cateva metode traditionale. Va sfatuim insa sa aveti mereu in vedere ca rezultatele sunt relative si ca depind, printre altele, si de sortimentul de miere. De exemplu, deasupra unei lingurite cu miere puteti tine aprins un chibrit. Observati cu atentie ce se intampla. Se crede ca mierea naturala se va topi si nu va incepe sa sfaraie imediat. O alta metoda ar fi sa puneti putina miere pe o coala de hartie. Mierea naturala ar trebui sa ramana in locul unde ati pus-o, daca se prelinge e semn ca mierea respectiva nu e tocmai ce ar trebui sa fie... Mai puteti incerca sa turnati usor miere, in suvoi subtire, intr-un pahar cu apa. Daca mierea se scurge in fir neintrerupt, inseamna ca este naturala.
Ca sa aveti siguranta ca ceea ce cumparati si mancati este miere veritabila, va sugeram sa va orientati catre mierea bio. Desi este mai scumpa decat mierea clasica, mierea bio ofera garantia calitatii, pentru ca, pana sa ajunga la dumneavoastra, ea trece prin mai multe faze de control, testele fiind efectuate de organisme internationale abilitate. In cazul mierii obisnuite, nu exista decat autocontrolul pe care si-l face producatorul. Cu mierea bio de la Apimond aveti certitudinea ca savurati zi de zi un produs natural si sanatos. Mierea pe care v-o ofera compania noastra, Apimond, provine din apicultura ecologica romaneasca si este recoltata prin metode transmise din generatie in generatie, din zonele de ses, deal si munte.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy