Vineri, 19 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Corcova Vinul, o licoare pentru desfatarea spiritului


Vinul, o licoare pentru desfatarea spiritului

Email Imprimare

Vinul este, fara indoiala, un elixir cantat de poeti, venerat in ritualuri, capabil sa ne desfete cu aromele lui incredibile. Indiscutabil, vinul a jucat un rol important in intreaga evolutie a culturii si civilizatiei din cele mai vechi timpuri si pana astazi. Dar el a jucat, in acelasi timp, un rol deosebit si din punct de vedere economic, ocupational si, nu in ultimul rand, pentru sanatatea noastra, caci asa cum stiinta incepe sa demonstreze el contine o serie de substante naturale vitale pentru organismul nostru. Astfel nici nu este de mirare ca adevaratii iubitori ai vinului, care au stiut sa se bucure cu intelepciune de virtutile lui, s-au bucurat si de o sanatate de invidiat.

Vinul nu este o simpla bautura alcoolica. El cuprinde un ansamblu imens de compusi care ii confera calitatile si personalitatea, pentru ca, dintre toate alimentele, vinul este fara indoiala cel mai complex, fiecare vin in parte avand caracteristici ce il fac inconfundabil.
Dar ce este in fond vinul? Vinul reprezinta o bautura obtinuta exclusiv prin fermentatie alcoolica totala sau partiala a strugurilor proaspeti sau a mustului obtinut din struguri. In cazul vinului propriu-zis este interzisa folosirea oricaror adaosuri de arome sau de extracte. In afara de aromele ce provin chiar din struguri, vinul mai poate dobandi o nota suplimentara din contactul cu lemnul de stejar al butoaielor in care este pastrat si eventual din contactul cu dopul de pluta al sticlei, dar acesta, de cele mai multe ori, risca sa degradeze vinul in loc sa-l innobileze. In comert au aparut tot felul de bauturi ce poarta numele de vin si care sunt obtinute din fermentatia unor fructe, flori sau a altor produse vegetale.  Indiferent de faptul ca ele pot fi gustoase sau nu, ca pot fi sanatoase sau nu, ele cu siguranta nu sunt insa vinuri in sensul strict al termenului. Vinul se obtine doar din struguri si fara nici un adaos. Dar asta nu inseamna ca vinurile seamana intre ele. Diferentele de la un vin la altul sunt enorme, provenind atat de la diferitele soiuri de struguri folosite, cat si de la solul pe care cresc acestia. Nu mai putin conteaza insa clima din anul respectiv, momentul in care au fost recoltati si apoi intregul proces atat de lung si atat de dificil prin care ei urmeaza sa se transforme in acea licoare unica pe care avem noi placerea sa o savuram.
A intelege si a aprecia vinurile este o stiinta si o arta. Vinul este ca o poezie sau ca o simfonie. Vinul reprezinta, fara indoiala, o adevarata desfatare a spiritului. Gustand vinurile noastre Corcova Roy&Damboviceanu puteti descoperi sensul profund al acestor afirmatii. Dar, evident, nu trebuie sa confundam placerea vinului cu patima alcoolului. De altfel, tot ceea ce e prea mult strica, chiar si vinul… Si, in plus, este un adevarat pacat sa bem un vin de calitate atunci cand ne-am pierdut deja abilitatea de a deslusi intreaga-i bogatie de arome…

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy