Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Emidale Povestea unui accesoriu: fermoarul


Povestea unui accesoriu: fermoarul

Email Imprimare

Fermoarul este astazi un accesoriu nelipsit din toate companiile de confectii textile. Insa el inceput sa se bucure de popularitate abia dupa 80 de ani de la inventarea sa de catre Elias Howe, cel caruia i se datoreaza si masina de cusut. In 1851, Howe inventa ceea ce el a numit un mecanism automat de inchidere pentru imbracaminte. Patruzeci si patru de ani mai tarziu, Whitcomb Judson a prezentat si el un dispozitiv de inchidere foarte asemanator cu fermoarul inventat de Howe. Fiind primul care a scos produsul pe piata, Withcomb a ramas cunoscut drept inventatorul fermoarului. O contributie insemnata la perfectionarea fermoarului modern a avut-o Gideon Sundback, un inginer electrician angajat sa lucreze pentru Fabrica Universala de inchizatori. Talentul sau in materie de design si mariajul cu fiica directorului fabricii, Elvira Aronson, l-au propulsat pe Sundback pe postul de designer sef. Astfel, el a devenit raspunzator de permanenta imbunatatire a designului fermoarelor. Dupa moartea sotiei sale, in 1911, Sundback si-a gasit refugiul in munca, iar in decembrie 1913 a inventat fermoarul modern, utilizat pana in ziua de astazi. Gideon Sundback a crescut numarul de dinti ai fermoarului de la 4/inch la 10 sau 11 si a marit deschiderea dintilor. Fermoarul modern avea doua randuri de dinti unite prin cursor.

Accesoriul nu s-a numit de la inceput fermoar. Termenul fermoar a fost folosit pentru prima data in compania B. F. Goodrich, cand conducerea companiei a decis sa utilizeze fermoarul creat de Gideon Sundback la un nou model de cizme de cauciuc si galosi. A fost insa nevoie de inca douazeci de ani pentru a convinge industria textila sa foloseasca fermoarul pe post de sistem de inchidere pentru articolele vestimentare. In 1930 a fost initiata o campanie de promovare pentru imbracaminte de copii, avand ca element central fermoarul. Principalul avantaj prezentat era ca, datorita sistemului de inchidere prin fermoar, copiii se puteau imbraca singuri.
Fermoarul a devenit astfel mai popular decat nasturele, iar in 1937 designerii francezi au inceput sa-l foloseasca ca sistem de inchidere pentru pantalonii barbatesti. Un salt considerabil pentru fermoare a fost momentul inventarii fermoarului open-end, cu deschidere la ambele capete. Un exemplu de acest tip este fermoarul folosit pentru geci.
In prezent, exista nenumarate modele de fermoare, cu diverse utilizari: de la fermoare normale la fermoare ascunse (invizibile), fermoare detasabile (spiralate, injectate, metalice) si fermoare metraj. La Emidale, veti gasi cu siguranta fermoarul pe care il cautati! (Foto: www.jenncfyb1.wordpress.com, www.steamfashion.livejournal.com, www.simplyfiercefashion.blogspot.com, www.zippermanufacturers.com)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy