Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Emidale Povestea foarfecilor


Povestea foarfecilor

Email Imprimare

Foarfecile reprezinta un accesoriu foarte util in orice casa, indiferent de activitatile desfasurate. Astazi, exista multe modele de foarfeci, construite in functie de utilitatea fiecareia - pentru taierea plantelor si a gazonului, pentru taierea metalelor si tablei, pentru materiale moi (textile, hartie), pentru bucatarie, pentru frizerie, in cosmetica (manechiura), in domeniul medical (chirurgie) etc.

Povestea foarfecilor este veche - se pare ca acestea au aparut in Egipt, cam cu 1500 de ani i.H. Primele unelte de acest tip erau facute din doua bucati de bronz unite printr-o bucla ca punct de sprijin. Putin mai tarziu, romanii au fost cei care au construit foarfeca din doua bucati - diferenta fata de varianta veche era ca, acum, cele doua lame se suprapuneau in momentul taierii. Punctul de sprijin sub forma de bucla a ramas la fel. Mai aproape de noi, foarfecile au primit doua bucle pentru introducerea degetelor, iar lamele lor au fost unite printr-un nit.
Pentru o perioada, cele doua modele au coexistat, fiind utilizate in functie de destinatie: taierea ciorchinilor de struguri din vie, taierea metalelor, taierea hartiei si a materialelor textile etc. Foarfecile moderne, turnate in otel, pe care le folosim astazi, au aparut in 1971, la Londra, fiind inventate de Robert Hinchcliffe.
Odinioara, foarfecile erau ascutite in mod regulat. Pentru protectie, erau pastrate in teci de piele de felul celor pentru cutite.
Fiind unelte ascutite, foarfecile au generat superstitii populare, dintre care unele s-au pastrat si astazi, asa cum s-a intamplat si cu cutitele. Una dintre superstitii este aceea ca o foarfeca nu trebuie oferita drept cadou, pentru ca ar taia relatia dintre cele doua persoane. Pentru a evita acest efect, persoana care primeste o foarfeca va oferi o suma simbolica celui care i-o daruieste.
In unele culturi, trecerea unei foarfeci din mana in mana sau de la un om la altul e considerata de rau augur.
Strabunicii nostri credeau ca, in cazul cuiva care are dureri mari sau al unei femei in travaliu, punerea unei foarfeci sub perna va duce la disparitia durerii.
Pentru alungarea raului care ar putea intra in casa, foarfecile erau agatate intr-o parte sau deasupra usii de la intrare de unul dintre manere, in pozitie deschisa.
Chiar daca astazi exista multe tipuri de foarfeci specializate, principalul domeniu in care sunt utilizate este cel textil. La Emidale puteti gasi foarfeci pentru materiale obisnuite sau pentru materiale mai groase, pentru ate, pentru covoare, pentru broderie, foarfeci cu lame in zig-zag etc. (Foto: www.craftgossip.com, www.wikipedia.org, www.thenonist.com, www.emidale.ro, www.rgbstock.com)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy