Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Emidale Ata de cusut si acul, nedespartite si cu o istorie fascinanta


Ata de cusut si acul, nedespartite si cu o istorie fascinanta

Email Imprimare

Esentiala pentru orice creatie vestimentara, ata de cusut are o istorie indelungata si a cunoscut, de-a lungul timpului, o multime de transformari pana sa ajunga la forma actuala. A aparut odata cu imbracamintea, iar prima forma pe care a luat-o a fost cea de tendoane de animale si fasii subtiri de piele, pentru ca primele obiecte vestimentare au fost confectionate din piei de animale.
Triburile au inceput apoi sa confectioneze sfoara din diverse plante. Modul actual de confectionare a atei, prin rasucirea mai multor fire, nu a fost descoperit decat secole mai tarziu. La inceput s-au folosit ca materiale bumbacul, lana si matasea, apoi au fost descoperite si valorificate fibrele sintetice, cum ar fi nylonul si polyesterul. Pentru confectionarea articolelor vestimentare, chiar si in Antichitate, ata se folosea, asa cum era de asteptat, cu ajutorul acului. Primele ace erau facute din oase de animale sau din lemn, iar mai tarziu au aparut acele din bronz si din otel. In timp, acele din otel au ajuns la o dimensiune atat de fina, incat se putea coase cu ele orice fel de material, inclusiv matase, fara sa lase nici o urma.

Timp de secole, cel mai mare producator de ace si lider de piata a fost compania Redditch, care fabrica acele Milward’s si Able Morrall’s. Redditch a pastrat cu grija secretul fabricarii unor ace atat de fine si de buna calitate. Este vorba despre tehnica de lustruire continua a acelor cu pulberi fine de slefuire. Masinariile care functionau pe baza de apa s-au dovedit atat de eficiente, incat au fost utilizate timp de generatii intregi.
In 1806, Napoleon a facut blocada de-a lungul coastei Marii Britanii, iar faptul ca flota sa a fost invinsa la Trafalgar l-a facut sa-si doreasca sa se razbune. Ca urmare, exporturile catre Anglia au fost interzise, astfel ca doar cei mai inversunati contrabandisti reuseau sa ajunga cu marfa in Anglia. Consecinta: cresterea exagerata a pretului atei de cusut din matase. Pretul unei papiote de ata echivala cu salariul pe doua zile de munca. Cativa ani mai tarziu, situatia s-a schimbat, iar in 1851, Anglia avea aproximativ 100.000 de producatori de matase. In prezent, in Anglia mai exista o singura fabrica producatoare de matase naturala, la Whitchurch.
A urmat apoi blocarea importurilor de matase din China, fapt ce a dus din nou la o crestere exagerata a pretului. Din nevoia urgenta de a gasi o alternativa mai ieftina, Patrick si George Clark au inventat o metoda de rasucire a firelor din bumbac, fapt ce a dus la obtinerea unei ate de cusut extrem de eficiente. Ata din bumbac avea, de asemenea, avantajul de a putea fi reciclata. In 1882, Clark si-a deschis propria fabrica de ata de cusut in Scotia, iar cativa ani mai tarziu, fiul sau si-a deschis si el o fabrica – Coats. In timp, s-a dovedit ca ata de cusut produsa de Clark nu era suficient de rezistenta pentru masinile de cusut, fapt ce l-a determinat pe George Clark, unul dintre nepotii sai, sa inventeze o ata speciala pentru masini – o ata din sase fire.
Cu timpul, ata de cusut a devenit din ce in ce mai specializata, in functie de tipul de material si de destinatia finala a produsului. Emidale ofera o gama larga de ata de cusut: de la ata normala la ata de surfilat, ata pentru blugi, ata invizibila, ata elastica si ata pentru brodat, inclusiv metalica. (Foto: www.squidoo.com, www.emidale.ro).

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy