Vineri, 19 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Exotique Betisoarele parfumate, incursiune in aromele Orientului


Betisoarele parfumate, incursiune in aromele Orientului

Email Imprimare

O calatorie in misteriosul Orient, fie ea si numai prin intermediul obiectelor decorative pe care le alegem ca sa ne infrumuseteze locuinta, nu este desavarsita fara o incursiune in universul aromelor si al parfumurilor specifice acestui spatiu cultural. Arderea betisoarelor parfumate este o traditie prezenta in majoritatea culturilor orientale, care, de-a lungul timpului, si-au dezvoltat propriul tip de betisoare parfumate. Diversele practici sociale, medicinale si religioase asociate fiecarei culturi au dat nastere la betisoare parfumate cu nume, forme si retete de obtinere unice.

Cand vorbim despre betisoare parfumate vorbim, de fapt, despre traditia milenara a utilizarii rasinilor aromate, mai ales a tamaii - obtinuta din substante vegetale odorante, maruntite si amestecate in anumite proportii. Parfumul lor subtil si intens, capabil sa inalte spiritul catre sfera divina, este apreciat inca de acum 7000 de ani, pentru influenta sa benefica asupra sanatatii si a psihicului. In secolul al XVI-lea, un calugar zen a intocmit o lista cu principalele virtuti ale rasinilor parfumate, printre care se numara facilitarea comunicarii cu transcendentul, purificarea corpului si a spiritului, alungarea gandurilor obsesive si calmarea spiritului, sporirea capacitatii de concentrare sau alungarea singuratatii. 
De la Egiptul faraonilor pana la China imperiala, trecand prin Grecia Antica, Persia si Imperiul Roman, fiecare dintre aceste mari civilizatii si-a dezvoltat propria traditie in arderea rasinilor aromate. In China, substantele aromatice sunt arse de mii de ani ca parte a ritualurilor de purificare a locului, iar rasina poarta numele xiang, caracter ce desemneaza virtutea si buna reputatie. Referintele la parfumul rasinii abunda in literatura clasica si in poezia chineza. Astfel, Confucius spune despre forma ideala de guvernare ca trebuie sa raspandeasca o aroma de rasina parfumata. In Cartea Odelor, cea mai veche culegere de poezie chineza, parfumul rasinii este asociat imaginii iubitei la care viseaza soldatul plecat la razboi. De altfel, numele chinezesc al fostei perle din coroana britanica, Hong Kong, este Xian Gang, adica Portul rasinii.
In China, obiceiul cere ca, periodic, in temple - fie ele budiste, taoiste sau confucianiste - sa se arda tamaie, in onoarea spiritelor cerului si ale pamantului. Fiecare chinez isi face o datorie din a aprinde zilnic tamaie, la el acasa, si, cel putin o data pe an, in templu. Este considerata cea mai frumoasa ofranda ce poate fi adusa divinitatii. Pentru uzul cotidian, dar si pentru diminuarea costurilor de productie a rasinilor aromate, asiaticii au inventat betisoarele parfumate. In China, Japonia, Vietnam si Coreea, ele se aprind in numar impar, cu exceptia ceremoniilor funerare, cand sunt folosite in numar par. Aprinderea betisoarelor parfumate acasa este o practica integrata in Feng Shui, arta traditionala chineza prin care este vizata atingerea echilibrului elementelor care ne inconjoara si circulatia optima a asa-numitului chi, energia vietii. Aducand in centrul atentiei orientarea, formele, materialele, culorile si, nu in ultimul rand, parfumurile, Feng Shui-ul ne ajuta sa cream atmosfera potrivita temperamentului nostru si activitatilor pe care le desfasuram. In traditia chineza exista cate un amestec de rasini parfumate adaptat pentru aproape orice activitate, de la meditatie si lucru intelectual la somn si chiar trezirea dorintelor.
O utilizare cel putin interesanta a rasinilor aromate este cea pe post de ceas. Unul dintre cele mai elaborate ceasuri pe baza de rasina este un model chinezesc in forma de dragon, care functioneaza pe baza unui sir de clopotei suspendati de un suport orizontal in care se topeste rasina. Pe masura ce rasina arde, rupand astfel sforile de care atarna clopoteii, acestia cad la intervale regulate, functionand ca o alarma.
La Exotique puteti gasi betisoarele parfumate potrivite pentru starea dumneavoastra de spirit si pentru atmosfera pe care doriti sa o creati acasa. Insotite de un suport minutios lucrat, betisoarele parfumate sunt un cadou inspirat pentru cei dragi, simplu si totodata elegant.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy