Joi, 28 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Exotique Budhismul, o invatatura despre realitatea lucrurilor


Budhismul, o invatatura despre realitatea lucrurilor

Email Imprimare

In spatele reprezentarilor lui Buddha sta, cum este si firesc, budhismul. Nu este vorba despre o religie, nici despre o filosofie, ci, mai degraba, despre esenta invataturilor lui Buddha. Pentru a va orienta mai usor in universul Exotique si pentru a face alegerile cele mai potrivite, va propunem un tur de orizont asupra budhismului.
Buddha da el insusi raspunsul la intrebarea ce este budhismul? Se spune ca, intr-o zi, maestrul spiritual ar fi fost vizitat de cineva care l-ar fi intrebat: Pana la urma, ce ii inveti tu pe oameni? Buddha i-a raspuns: Invatatura mea este despre suferinta si sfarsitul ei. Urmatoarea intrebare care se pune, firesc, este cum putem pune capat suferintei? Avand atitudinea contrara celei care ne provoaca suferinta. Ignoranta provoaca suferinta, asadar am putea spune ca punand capat ignorantei, vom pune capat suferintei. Legat de ignoranta, invatatura lui Buddha spune ca aceasta este cauzata de constiinta, prin trei aspecte principale: suma opiniilor si a convingerilor noastre filosofice si religioase, suma legaturilor afective si a dorintelor noastre si propriul orgoliu. Potrivit invataturii budhiste, daca reusim sa ne eliberam de aceste trei aspecte, ceea ce ar echivala cu eliminarea ignorantei, am pune capat tuturor suferintelor si greutatilor de care ne lovim.

In budhism, nu trebuie sa astepti nimic de la nimeni in afara de tine insuti, iar eliminarea ignorantei presupune lucru intens cu propria persoana, sub trei aspecte. In primul rand, este vorba despre adoptarea unui comportament virtuos, adica nonagresiv (atat fata de tine, cat si fata de cei din jur). Apoi, avand la baza virtutea, te poti concentra asupra meditatiei, caci, dupa cum se spune in budhism, o minte care rataceste in permanenta si care nu poate fi controlata nu va putea sa realizeze mare lucru. In al treilea rand, odata ce ti-ai insusit cele doua principii fundamentale ale budhismului, virtutea si meditatia, poti trece la dezvoltarea intelepciunii, calea care duce la trezirea spirituala si la eliberare.
Desi, la baza, budhismul este un complex auster, tehnic, de invataturi, adeptii sai i-au dezvoltat o latura religioasa, concretizata prin monumente, ceremonii si rugaciuni.
Legenda spune ca, intr-o zi, pe cand Buddha calatorea impreuna cu un grup de calugari, s-a intalnit cu un ascet care se pregatea sa predice. Buddha i-a intrebat pe calugarii care il insoteau: Il auziti pe acest frate al vostru, cat de elocvent vorbeste? - Da, venerabile Buddha, il auzim, i-au raspuns ei. Atunci, Buddha ar fi vorbit astfel: Cand un calugar expune invatatura, nu expune nici invatatura mea, nici pe a lui. Nu face decat sa exprime realitatea lucrurilor, asa cum sunt ele. Aceasta fraza contine cheia budhismului, pentru ca invatatura lui Buddha este o lectie despre lucruri, asa cum sunt ele, cu bune si cu rele.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy