Vineri, 29 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Gerocossen Vitamina E, antioxidantul de care avem nevoie


Vitamina E, antioxidantul de care avem nevoie

Email Imprimare

Asemenea vitaminelor A si C, vitamina E este si ea cunoscuta pentru proprietatile sale antioxidante. Combate imbatranirea tesuturilor si a organelor, studiile recente indicand ca ar putea avea si capacitatea de a preveni anumite boli. Totusi, popularitatea vitaminei E se datoreaza inainte de toate utilizarii ei in industria cosmetica.

Povestea vitaminei E incepe in 1922, cand doi cercetatori americani au descoperit o substanta liposolubila in germenii de grau, pe care au botezat-o factorul X. Mai tarziu, factorul X a primit denumirea de vitamina E. Formula sa chimica a fost definita in 1936, iar sinteza sa a fost realizata doi ani mai tarziu, in 1938.
In terminologia stiintifica, vitamina E este cunoscuta ca tocofenol. La originea acestei denumiri stau proprietatile fertilizante ale vitaminei, exprimate prin cuvintele grecesti tokos (descendenti, urmasi) si pherein (a purta).
Vitamina E este foarte raspandita in natura, gasindu-se atat in alimentele de origine animala, precum carne, oua, ficat, lapte si derivatale lor, cat si in cele de origine vegetala, mai ales in uleiuri vegetale si fructe uscate (nuci, alune, arahide).
Fiind un puternic antioxidant, vitamina E combate actiunea nefasta a radicalilor liberi asupra organismului nostru. Astfel, vitamina E incetineste procesul de imbatranire a celulelor din corp, intareste sistemul imunitar si previne aparitia bolilor cardiovasculare, reducand nivelul colesterolului rau. In asociere cu vitamina C, se pare ca vitamina E are capacitatea de a intarzia instalarea anumitor tipuri de cancer.
Aportul zilnic recomandat de vitamina E variaza, in functie de varsta, de la 10 mg pentru copii, la 15 mg pentru femeile insarcinate si cele care alapteaza. Cazurile de carenta de vitamina E sunt rare, pentru ca organismul nostru isi formeaza rezerve considerabile la nivelul ficatului. Exista totusi grupe de risc, precum nou-nascutii prematuri si persoanele care au dificultati in absorbtia materiilor grase. In asemenea cazuri, carenta de vitamina E se manifesta prin fragilitatea globulelor rosii (care antreneaza instalarea anemiei hemolitice), slabiciune musculara, pierderea reflexelor, tulburari neurologice, vulnerabilitate la infectii si diminuarea acuitatii vizuale (ca o consecinta a alterarii retinei).
Popularitatea vitaminei E in industria cosmetica este legata de actiunea sa puternic antioxidanta. La nivelul pielii, carenta de vitamina E accelereaza peroxidarea lipidelor, simptomele fiind similare celor observate in cazul imbatranirii.
Pielea mainilor este zilnic supusa la agresiuni externe, mai ales acum, in sezonul rece. Pentru ca mentinerea unui nivel optim de hidratare este esentiala, la Gerocossen am inclus in gama Activ un tratament pentru maini si unghii, cu o formula bazata pe extractul de galbenele, uleiul de masline si complexul de vitamine E si B5. Datorita asocierii vitaminei E cu celelalte ingrediente active, crema sporeste elasticitatea pielii, hidratand-o in profunzime. Unghiile vor beneficia si ele de ingrijirea adecvata, devenind mai rezistente si mai lucioase. (Foto: Stock.XCHNG)

 

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy