Joi, 28 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Gerocossen Remediu "intepator": urzica


Remediu "intepator": urzica

Email Imprimare

Din cele mai vechi timpuri, urzica e folosita ca aliment si ca remediu medical, datorita proprietatilor sale terapeutice. In zilele noastre, urzica devine din ce in ce mai populara ca alternativa la tratamentele alopate standard. In latina, urzica se numeste Urtica dioica, iar numele ii vine de la verbul urere, care inseamna a arde, caci perisorii de pe frunzele ei... urzica, inteapa. Acestia actioneaza ca niste ace, injectand histamina si alti compusi chimici in piele, care provoaca senzatia de intepatura.

Planta isi are originea in Europa, Asia, Nordul Americii si Nordul Africii, fiind insa mai raspandita in Nordul Europei si in Asia, acolo unde solul are umiditate mai mare.
Cele mai cunoscute utilizari interne ale urzicii sunt in cazul hiperplaziei benigne de prostata (prostata marita), in artrite si guta, dureri musculare, tendinite, entorse, in tuse, alergii si febra fanului, astm, rinite alergice, ca astringent si expectorant, ca detoxifiant, in afectiuni ale tractului urinar, hemoroizi, sangerare menstruala abundenta, iar extern - ca remediu pentru par gras si matreata, precum si pentru afectiuni ale pielii, de exemplu pentru eczeme. E folosita deseori ca diuretic, caci creste volumul de urina. Se ia si pentru cresterea volumului de lapte la femeile care alapteaza.
Timp de foarte multi ani, in cazul rinitelor alergice, medicii au prescris un preparat din urzica. Cu toate acestea, nu exista inca studii convingatoare care sa probeze eficienta urzicii in aceasta afectiune. In acelasi timp, celor care au alergie sau hipersensibilitate la urzica, la familia Urticaceae sau la alt constituent al produselor pe baza de urzica, li se pot intensifica simptomele alergice in cazul utilizarii ei.
In cazul prostatei marite, mai ales in Europa, se foloseste frecvent urzica, care alina simptomele de la nivelul tractului urinar inferior. In intreaga Europa si in Australia, urzica e folosita ca remediu popular, babesc, pentru dureri reumatice si artrite - se pare ca anumiti constituenti ai plantei au efecte antiinflamatoare si/sau imunostimulatoare. Durerile articulare si durerile in general au fost tratate dintotdeauna cu urzica.
In mod obisnuit, urzica se prepara sub forma de infuzie, din tulpini si frunze. Infuzia se face mai ales din mladitele tinere: se toarna apa fiarta peste planta, intr-o cana, se lasa timp de 5 minute, dupa care se strecoara si se bea. Daca planta e proaspat culeasa, se pune un sfert de cana. Daca planta e uscata, se pun doua lingurite. Pot fi folosite si coaja (se pune o lingurita) sau semintele de urzica (doua lingurite). Pentru indulcire e recomandata mierea, iar pentru imbunatatirea gustului, cateva picaturi de lamaie. Infuzia de urzica nu se bea in continuu, ci in cure de zece zile, cu pauze de cinci zile intre ele. Se bea doar o cana pe zi - doar in cazul unor afectiuni acute (de exemplu, raceala sau gripa) se pot bea trei cani pe zi, dar nu mai mult de patru zile consecutiv.
Alte produse pe baza de urzica (creme etc.) se fac din frunze, mladite si chiar radacini (ca in cazul celor pentru prostata marita).
In general, urzica e considerata o planta benefica, fiind folosita in alimentatie la fel ca o leguma. In afara de urzicaturile resimtite de piele la atingerea frunzelor ei, singurele efecte adverse par a fi un anume disconfort gastrointestinal, in unele cazuri, peristaltism (trecerea prea rapida a mancarii prin stomac si intestine) si un usor disconfort stomacal atunci cand medicatia pe baza de urzica a fost luata pe stomacul gol. Urzica contine si o substanta derivata din cumarina, o substanta toxica de origine vegetala, care a fost insa obtinuta si sintetic si vanduta ca aromatizant. Se pare ca, in cazul pacientilor cu afectiuni legate de sangerare, tratamentul cu medicamente pe baza de urzica poate creste riscul sangerarii.
Urzica va poate fi utila si in cazul in care va confruntati cu neplacuta cadere a parului. Din mladitele de urzica se poate obtine o lotiune naturala contra caderii parului: se fierbe un litru de apa in care, dupa ce a fost luat de pe foc, se pun urzicile taiate marunt si se lasa sa se infuzeze timp de 20 de minute. Compozitia se strecoara si se lasa sa se raceasca, apoi se maseaza delicat scalpul cu aceasta lotiune.
De asemenea, foarte multe produse destinate ingrijirii parului contin, in formulele lor, urzica. Unul dintre acestea este si samponul pentru par normal din gama noastra Activa Plant, pe baza de extracte de urzica si musetel, un produs clasic al companiei noastre, Gerocossen, care a consolidat succesul gamei Activa Plant dupa anii '90. Actiunea de tonifiere si hranire a extractului de urzica, asociata cu cea calmanta si antiseptica a musetelului, confera firului de par vitalitate si sanatate si il protejeaza de agresiunile mediului. Parul devine astfel mai matasos, mai suplu si mai usor de pieptanat.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy