Marti, 16 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Gerocossen Salvia, un ajutor in cosmetica


Salvia, un ajutor in cosmetica

Email Imprimare

In unele tari circula proverbul Cine are salvie in gradina nu are nevoie de medic. Si chiar asa este! Aceasta planta aromatica se bucura de o apreciere la scara larga pentru proprietatile benefice ale uleiului care se extrage din frunzele sale. In plus, salvia este si un ingredient nobil in formulele multor produse cosmetice, printre care si cele destinate ingrijirii parului. Povestea salviei este strans legata de religia iudeo-­crestina: se spune ca Fecioara Maria, dorind sa-­l salveze pe Pruncul Sfant de furia imparatului Irod, ar fi implorat o salvie sa creasca pentru a-­i adaposti. In semn de multumire, Maica Domnului i­-a oferit plantei puteri vindecatoare, numele latin salvia traducandu-­se, de altfel, prin a vindeca.
Grecii apreciau salvia pentru virtutile sale digestive si antiinfectioase. Mai apoi, Carol cel Mare a numit salvia planta regala, ceea ce a contribuit la raspandirea ei in Europa. Aceasta planta a fost apreciata si in traditiile triburilor amerindiene. La amerindieni, salvia era arsa in timpul asa­-numitei ceremonii a fumului, pentru a alunga spiritele rele. Despre salvie se credea ca poate creste longevitatea sau conferi chiar nemurirea. Astazi, se cunosc in lume peste 600 de varietati de salvie.
Salvia are proprietati stimulante, fiind un aliat de nadejde in cazul episoadelor de depresie. Actioneaza asupra cortexului cerebral, marind capacitatea de concentrare, intarind memoria si... limpezind ideile. Datorita gustului mentolat, are actiune benefica si asupra sistemului digestiv. In plus, are si darul de a regla transpiratia excesiva. De asemenea, sub forma de infuzie, salvia se dovedeste eficienta in calmarea inflamatiilor mucoasei bucale, ale nasului si gatului sau in tratarea infectiilor cailor respiratorii. In uz extern, salvia este eficienta in cazul acneei, trateaza eczemele, ranile sau intepaturile de insecte. Efectele benefice ale salviei nu se opresc insa aici. Chiar si dintii pot fi albiti in mod natural frecandu-­i cu frunze proaspete de salvie.
In industria cosmetica, produsele de ingrijire a parului sunt cele care valorifica la maximum virtutile salviei. Matreata este o problema care da batai de cap multora dintre noi, indiferent de varsta. Este o anomalie care ramane un mister: desi se cunosc cauzele aparitiei matretii, nu s-a putut stabili inca de ce anumite tipuri de par sunt mai predispuse la matreata decat altele. Matreata este consecinta unei descuamari anormale a epidermei scalpului. In functie de structura si de aderenta la pielea capului, se disting doua tipuri de matreata: matreata uscata, marunta, alba, care cade in momentul pieptanarii, si matreata grasa, bogata in sebum, care este, de fapt, o aglomerare de matreata uscata. Pe termen lung, matreata grasa sufoca scalpul, provocand caderea parului. Cauzele aparitiei matretii sunt multiple: dereglari endocrine, alergii, igiena alimentara defectuoasa, oboseala, factori de mediu, precum poluarea sau stresul etc. Ingrijirea adecvata a parului ramane prioritara. Masajele energice in timpul spalarii trebuie evitate, caci, desi putem crede ca astfel eliminam matreata, vom provoca exact efectul contrar. O mare atentie trebuie acordata clatirii parului: o clatire necorespunzatoare face ca samponul si particulele de sebum care nu s-­au eliminat sa ramana la nivelul scalpului, constituind o amenintare permanenta pentru pH­-ul parului. Se recomanda si evitarea, pe cat posibil, a alimentelor care tind sa acidifice pH-­ul pielii: cafea in cantitati prea mari, prea multe dulciuri, lactate sau carne rosie. Solutia optima pentru aceasta problema agasanta ramane utilizarea sampoanelor antimatreata. Cu o rezerva: aceste sampoane sa fie folosite cu moderatie, pentru ca abuzul poate avea efectul contrar celui dorit: uscarea si iritarea scalpului.
Exista sampoane contra matretii in care salvia este un ingredient principal. Unul dintre ele este si samponul contra matretii din gama noastra Activa Plant, care, pe langa salvie, mai are in compozitie arnica si acid salicilic. In combinatie cu acidul salicilic si alantoina, extractele de salvie si arnica, recunoscute pentru efectul lor antiseptic, purificator si tonic, actioneaza in timpul spalarii parului pentru indepartarea matretii si prevenirea reaparitiei ei. In plus, aceasta combinatie de ingrediente calmeaza mancarimile pielii capului si lasa parul stralucind de sanatate. De aceea, sunt ingrediente folosite in sampoane special create pentru persoanele care au matreata.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy