Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Gerocossen Grepfrut, fructul paradisului


Grepfrut, fructul paradisului

Email Imprimare

Acrisor si usor amarui, insa in acelasi timp dulce, grepfrutul are o suculenta si un gust care rivalizeaza cu ale portocalei, iar beneficiile pentru sanatate sunt la fel de importante. Savoarea speciala a acestui fruct a fost asemanata cu paradisul, de unde si numele sau latin, Citrus paradisi.

Povestea unui fruct unic
Grepfrutul are o istorie recenta, fiind descoperit in Barbados in secolul al XVIII-lea. Se crede ca este rezultatul unei incrucisari naturale intre portocala si pomelo (adus in Barbados din Indonezia in secolul al XVII-lea). Numele de grepfrut (grape-fruit) i-a fost dat in Jamaica, in 1814, si exprima faptul ca fructele atarna in ciorchini asemanator cu strugurii.

In secolul al XIX-lea a inceput recoltarea sa in Florida, regiune care este si astazi un mare producator, alaturi de Arizona, California, Texas, Israel, Africa de Sud si Brazilia. Insa cunoscut publicului larg a ajuns abia la sfarsitul secolului al XIX-lea.
Grepfrutul e inrudit cu lamaia, portocala si pomelo, iar interiorul sau poate fi alb, roz sau rosu. Exista si soiuri fara samburi. Este un fruct pe care il gasim in magazine pe parcursul intregului an, dar cel mai gustos este atunci cand e cules in varf de sezon, adica iarna pana la inceputul primaverii.

Beneficii pentru sanatate
La fel ca alte citrice, este plin de vitamina C, care ajuta sistemul imunitar. Exista peste 20 de studii stiintifice care au demonstrat ca vitamina C lupta cu raceala. De asemenea, previne daunele provocate de radicalii liberi care apar in inflamatii, reducand, deci, gravitatea unor afectiuni inflamatorii, ca astmul, osteoartrita si artrita reumatica. Radicalii liberi pot oxida colesterolul, ducand in final la atacuri de cord sau cerebrale, prin urmare, vitamica C e benefica si pentru sanatatea cardiovasculara. De aceea, nu e deloc surprinzator ca studiile au aratat cum consumul de legume si fructe bogate in aceasta vitamina reduce riscul de cancer, boli de inima, atacuri cerebrale etc.
Culoarea roz si rosie a grepfrutului se datoreaza licopenului, un carotenoid fitonutrient (grepfrutul alb nu il contine). Acesta are actiune antitumorala. Alaturi de alti carotenoizi din dieta obisnuita, el este cel mai eficient in lupta cu radicalii liberi, care pot dauna celulelor noastre. Consumand regulat licopen din grepfrutul roz (dar si din alte fructe: pepene verde, papaya, guava, caise, rosii) si ceai verde, barbatii pot reduce riscul de cancer la prostata. Consumate impreuna, aceste doua substante au un mult mai mare efect protector decat consumate separat.
Sucul de grepfrut se numara printre cele mai bogate in antioxidanti. Nu toate sucurile au aceleasi cantitati de compusi fenolici si antioxidanti, sucul de struguri negri contine cei mai multi. Alte sucuri cu proprietati antioxidante sunt nectarul de mere si sucul de afine.
Limonoizii, fitonutrienti continuti de grepfrut, inhiba formarea tumorilor, stimuland producerea unei enzime speciale. In teste pe animale si pe celule umane, limonoizii au avut efect impotriva cancerelor de piele, de plamani, de san, de stomac si de colon. Cercetarile mai noi au aratat ca organismul nostru absoarbe un limonoid numit limonina, care are efect pe termen lung si care e prezent in citrice in aceeasi cantitate ca vitamina C. Persistenta limoninei ar putea explica de ce limonoizii din citrice sunt anticancerosi si impiedica proliferarea celulelor canceroase. Alte substante anticanceroase au un efect de scurta durata – fenolii din ceaiul verde, de pilda, sunt activi in organism doar 4-5 ore.
Grepfrutul contine si pectina, o fibra solubila care incetineste ateroscleroza, scazand nivelul colesterolului. grepfrutul alb si cel roz reduc nivelul de colesterol "rau" (LDL) din sange, insa cel rosu e de doua ori mai eficient si, in plus, scade si trigliceridele. S-ar putea ca performanta grepfrutului rosu sa se datoreze unui antioxidant inca necunoscut sau efectului sinergetic al fitonutrientilor sai.
Prin urmare, cercetatorii spun ca grepfrutul rosu proaspat e benefic pentru cei care au colesterol mare si mai ales pentru cei care au si trigliceride.
Sucul de grepfrut reduce si pietrele la rinichi (oxalat de calciu), la fel ca sucul de portocale si de mere.
S-a observat ca trei pahare de suc de grepfrut pe zi reduc activitatea unei enzime care activeaza chimicalele cancerigene din fumul de tigara.
De asemenea, acest fruct previne luarea in greutate.
Pentru a beneficia de cei mai multi antioxidanti, alegeti fructele bine coapte. Pastrati-le la temperatura camerei daca le consumati in maximum o saptamana de la cumparare, caci sunt mai zemoase asa, decat reci.

Beneficiile grepfrutului in cosmetica
Proprietatile acestui fruct au facut ca el sa fie utilizat si in domeniul cosmetic. Unul dintre producatorii care au inclus acest ingredient natural in produsele sale este si compania noastra, Gerocossen. Extractul de grepfrut are un puternic efect astringent.
Lotiunea purificatoare Pure Skin contine extract de grepfrut si iris, zinc si acid salicilic si reduce secretia de sebum, inchide porii si scade tendintele acneice.
Gelul antiacneic Pure Skin contine si el extract de grepfrut, fiind folosit zilnic, se reduc cosurile, se repara tesuturile afectate, iar tenul devine mai neted.
Crema stop-sebum Pure Skin, cu extract de grepfrut si iris, argila si zinc, actioneaza in profunzime, regland secretia de sebum si hidratand pielea.
Deosebit de eficient, samponul Forte contra matretii contine, pe langa grepfrut, ceai verde si climbazol. (Foto: Stock.XCHNG)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy