Joi, 28 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Hansen Scaunul ergonomic, aliatul sanatatii tale

Scaunul ergonomic, aliatul sanatatii tale

Email Imprimare

Munca informatizata castiga din ce in ce mai mult teren, ca urmare am ajuns sa ne petrecem o mare parte din zi cu mainile pe tastatura si mouse si cu ochii atintiti pe monitorul calculatorului, in pozitii rigide. La toate acestea se adauga inevitabilii factori de stres, iar intregul ansamblu conduce la oboseala, ineficienta, lipsa de motivatie, absenteism. Oare chiar nu ne este mila de organismul nostru? Un prim element care ne poate ajuta sa combatem sedentarismul si efectele sale este, paradoxal, chiar scaunul pe care stam. El contribuie cel mai mult la confortul nostru la birou. Cea mai buna alegere o reprezinta, din acest punct de vedere, scaunul ergonomic, care inseamna mult mai mult decat un scaun pe rotile.
Totul pleaca de la conceptul ergonomie, care desemneaza stiinta ce studiaza mediul de lucru si modul in care acesta raspunde solicitarilor noastre. Un aspect important in ergonomie il reprezinta amenajarea spatiului, fie el de la locul de munca sau de acasa, pentru ca acesta sa fie cat mai „prietenos”. Caracterul ergonomic al unui produs nu inseamna doar calitate, ci presupune si indeplinirea anumitor standarde ce vizeaza aspecte precum impactul asupra sanatatii oamenilor si chiar asupra ecosistemului, fara a uita de responsabilitatea sociala in folosirea materialelor din care sunt fabricate produsele. De-a lungul timpului, s-a observat ca spatiile de lucru improprii pot antrena probleme de sanatate serioase in randul angajatilor, asa ca scopul ergonomiei este sa elimine, pe cat posibil, durerile de cap, durerile de spate, oboseala ochilor si sindromul de tunel carpian cauzate de activitatile repetitive. De altfel, oricare dintre noi poate constata cu usurinta ca, dupa mai putin de o ora de stat pe scaun, la nivelul picioarelor si apoi al spatelui incepem sa simtim un anumit disconfort. Isi fac apoi aparitia starea de oboseala si dificutatea de concentrare, din cauza unei oxigenari deficitare la nivel cerebral. Daca perseveram intr-o pozitie incomoda, vom observa tendinta de coborare a umerilor si de curbare a spatelui, antrenand comprimarea cavitatii abdominale.
Este mult mai usor sa previi decat sa tratezi, iar scaunul pe care stam joaca, in acest sens, un rol deosebit de important, de care, din pacate, nu suntem intotdeauna pe deplin constienti. In ceea ce priveste scaunul ergonomic, am putea spune ca intre el si corpul utilizatorului se stabileste o adevarata chimie, o relatie foarte stransa, pentru ca un astfel de scaun se adapteaza la toate miscarile persoanei care il foloseste, in diversele activitati pe care cineva le desfasoara de-a lungul unei zile obisnuite de munca: de la lucrul la calculator si vorbitul la telefon la interactiunile cu cei din jur. Scaunul ergonomic se misca odata cu noi, asa cum avem nevoie, sus-jos, stanga-dreapta, inainte-inapoi, cele mai performante scaune ergonomice fiind concepute pentru a se mula ca o manusa pe corpul utilizatorului. Pe langa capacitatea de adaptare la miscarile si activitatile utilizatorului, scaunul ergonomic trebuie sa se ajusteze pe dimensiunile corpului, nu numai in inaltime, dar si in adancime. Cotierele sunt determinante pentru stabilirea pozitiei noastre, ele fiind de asemenea reglabile atat pe inaltime, cat si ca inclinatie si deschidere, insa diferit, in functie de pozitia adecvata activitatii pe care o desfasuram intr-un anumit moment: cand suntem aplecati in fata ca sa scriem, atunci cand ne indreptam partial, pentru a citi sau urmari diferite imagini pe monitor, sau daca ne lasam pe spate pentru a ne relaxa. Astfel, bratele se sprijina corect si nu sunt afectati umerii. La randul lui, spatarul trebuie sa ne ofere un sprijin ferm, asigurand presiunea optima. La un scaun ergonomic, spatarul este reglabil ca inclinatie. Cu fiecare miscare pe care o facem, greutatea noastra este repartizata diferit asupra sezutului. De aceea, sezutul trebuie sa ofere nu numai posibilitatea de culisare, pentru a asigura adancimea corespunzatoare gabaritului nostru, ci si o miscare de rotatie. In unele situatii, este de preferat ca scaunul sa urmareasca in continuu si dinamic miscarile noastre, in timp ce, alteori, este mai bine sa poata fi blocat conform unor reglaje prestabilite. Astfel, corpul isi va gasi mereu pozitia anatomic corecta, functionala si relaxanta.
Producatorii cei mai importanti de scaune ergonomice de birou investesc din ce in ce mai mult in cercetare, pentru a spori gradul de confort al produselor pe care le propun. Rezultatele se vad la nivelul inovatiilor in ceea ce priveste materialele, reglajele, designul si functiile scaunelor. Un exemplu elocvent il reprezinta brandul german Dauphin, lider european in productia de scaune ergonomice, importat in Romania de compania noastra, Hansen Office Design. Dauphin a conceput primul scaun din lume capabil sa-si realizeze singur reglajele. Este vorba despre Bionic, exponent al noii generatii de scaune de birou inteligente. Cu un nume ce pare desprins dintr-un film SF, scaunul Bionic detecteaza automat greutatea utilizatorului si regleaza imediat forta cu care actioneaza spatarul. Apoi, sprijinul lombar este reglat si el automat, pentru ca spatele sa aiba in permanenta pozitia ideala. In fine, sezutul se inclina astfel incat sa previna aparitia unei presiuni exagerate care ar putea afecta circulatia sangelui spre picioare. Spatarul este inalt, foarte confortabil, reglabil in inaltime, iar tetiera si cotierele raspund optimal oricarei pozitii.
Incercati un scaun ergonomic si va veti convinge singuri ca nu va mai puteti desparti de el!

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy