Miercuri, 24 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Lysi Sa fim sanatosi...


Sa fim sanatosi...

Email Imprimare

Cine ar putea sa-si doreasca sa nu fie sanatos? Dar cu sanatatea e complicat. Cat timp suntem sanatosi, nici nu realizam ce inseamna sanatatea. Daca nu ai avut "placerea" sa te sufoci, nici nu-ti trece prin minte sa te gandesti ce fabulos este faptul ca poti respira. La fel e si cu sanatatea in general. Nici nu ne trece prin minte sa ne gandim ca ar putea fi altfel... Pana cand? Pana cand o pierdem! De aceea, mai rar se preocupa de sanatate oamenii sanatosi. Incercam sa o aparam doar dupa ce am pierdut-o. Si e mare pacat. Caci pe de-a-ntregul nu ne-o mai da nimeni inapoi. Si inca si mai periculoasa este atitudinea celor care, confruntati cu boala, se revolta si, vrand sa scape de ea cat mai repede, apeleaza la cele mai dure medicamente in doze maxime.
Dar asta inseamna in acelasi timp si faptul ca isi bombardeaza organismul cu cele mai dure otravuri si de multe ori, ca in cazul banalei gripe, nici macar nu scapa de boala mai repede. Reusesc insa in timp sa-si subrezeasca sanatatea, indiferent cat de robust o fi fost organismul lor cu care i-a binecuvantat Dumnezeu. In fond, si aici totul pleaca de la deprinderi, de la educatia pe care o primeste copilul de cand e mic. Si tot atunci se consolideaza sanatatea lui sau, dimpotriva, se instaleaza o serie de afectiuni cronice. Si lucrurile sunt si mai severe, pentru ca de fapt ele incep din burta mamei.
Starea ei nervoasa, stresul, starea ei psihica vor determina in mare masura echilibrul emotional de care se va bucura cel caruia ii va da viata. Dar in si mai mare masura conteaza alimentatia ei, care este in acelasi timp si alimentatia copilului, atat in timpul sarcinii, cat si in timpul alaptarii. Otravurile cu care ne alimentam si lipsa de grija fata de principii vitale precum acizii grasi Omega 3 si Omega 6 sau fata de vitamina D pe care ultimele cercetari o pun in prim-planul dezvoltarii nu numai osoase, dar in primul rand a sistemului nervos si a starilor emotionale, reprezinta toate premise esentiale pentru sanatatea noastra.
Ea se fundamenteaza in timpul sarcinii si in primii ani de viata si se pastreaza apoi atat de greu pe parcursul lungului periplu ce ne poarta spre anii batranetii, care pot fi o incununare a vietii sau un cumplit blestem. Dar nici nu ne dam seama cat de mult depinde acest lucru de noi, si nu de soarta sau destin, asa cum ne place de multe ori sa ne amagim. Sanatatea depinde de un intreg sir de lucruri aparent minore pe care de cele mai multe ori le ignoram cu totul. De un mar, o rosie sau un fir de ceapa pe care le mancam sau nu le mancam zilnic, chimizate sau sanatoase. De lipsa vitaminelor, a mineralelor sau a celorlalte principii active indispensabile precum acizii grasi Omega 3. Nu degeaba ne-a ramas din batrani proverbul “da-i Doamne omului mintea cea de pe urma. Dar viata n-o mai poti lua de la inceput. (Adi D., Foto: Stock.XCHNG)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy