Sambata, 27 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Lysi Maramuresul, loc binecuvantat


Maramuresul, loc binecuvantat

Email Imprimare

Acum cativa ani am plecat cu mai multi prieteni si am petrecut Craciunul in Maramures. Dar nu va speriati, nu la Certeze sau in alt sat care deja nu mai are nici o legatura cu traditia. Nu! Am fost intr-un sat care, cel putin asa cum l-am gasit noi atunci, acoperit de zapada, parea efectiv rupt din poveste. Aranjasem vacanta cu mult timp inainte. Ne-am cazat in casa unor localnici. Casa era renovata cu tot confortul, dar parea neschimbata de generatii. De la arhitectura la mobila, totul pastra traditia locului. Iar bucatele cu care ne-am rasfatat zi de zi, la fiecare masa, erau parca mai bune decat tot ce mancasem vreodata.

Sigur ca la asta contribuia si foamea pe care o inteteau frigul naprasnic si alergatul prin zapada, dar si farmecul gazdelor, vorba lor sprintara si modul in care era aranjata mereu masa. Dar in primul rand erau totusi bucatele cu gustul si aspectul lor minunat. Tare bine ar fi daca ar exista vreun restaurant cu asa-zis specific romanesc la care sa te poti bucura de astfel de bunatati. Dar poate cel mai impresionant a fost la biserica, corul de fete cu tipuriturile lor pe care nu le-am mai auzit nicaieri in alta parte. Parea ca se transfigura tot spatiul bisericii si bolta se deschidea pana la cer si simteai cum se pogoara duhul sfant in acel spatiu devenit deodata atat de ireal si in acelasi timp de viu si de cald. Nu erau voci pamantene. Mai degraba ai fi putut spune ca e glasul ingerilor ce anuntau Nasterea Mantuitorului.
Acolo am simtit si eu pentru prima oara cu adevarat fiorul profund, poate chiar mistic, dar infinit de real al acestei minunate sarbatori a Craciunului. De ce ne batem oare joc de muzica noastra traditionala, de atatia zeci si zeci de ani. Nu e nici o asemanare intre sunetele acelea Dumnezeiesti si asa-zisa muzica populara, folclorica sau cum o mai boteaza fiecare. De ce nu ne putem bucura la televiziune, la radio si la concerte de muzica autentica? De ce nu se pot face inregistrari cu aceste glasuri divine ale oamenilor satului? De ce nu pot veni ei sa ne cante la concerte? De ce trebuie sa pierdem aceste valori? Vrem sa facem turism? Astea sunt valorile care pot aduce turisti! Vrem sa avem un viitor? Nu-l vom avea decat salvandu-ne adevarata traditie. (Simina, Foto: Stock.XCHNG)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy