Vineri, 19 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Lysi Calciul, esential pentru dezvoltarea copilului


Calciul, esential pentru dezvoltarea copilului

Email Imprimare

Calciul joaca un rol esential pentru sanatatea noastra si, in special, pentru sanatatea copilului. Insa, din pacate, alimentatia noastra curenta nu asigura nici pe departe necesarul zilnic de calciu. Astfel, un studiu efectuat de Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj-Napoca a reliefat faptul ca 93% dintre copiii cu varsta intre 3 si 6 ani prezinta carente de calciu si vitamina D. Alte studii evidentiaza un deficit de calciu pentru 60-85% dintre tinerii cu varsta cuprinsa intre 9 si 18 ani. Este o situatie grava deoarece calciul reprezinta una dintre cele mai importante minerale din organism, de el depinzand calitatea sistemului osos, a dintilor, dar si buna functionare a muschilor, a nervilor si a inimii. El intervine in metabolismul celular si in reglarea permeabilitatii membranei celulare, in reglarea enzimatica si in procesele de coagulare, in diminuarea efectelor alergice, in cresterea eficientei antimicrobiene a celulelor albe, in stimularea secretiei gastrice si reglarea ritmului cardiac.

Deoarece calciul este responsabil cu transmiterea influxurilor nervoase, in cazul unei carente de calciu apar senzatii de amorteala sau furnicaturi la nivelul membrelor, spasme si contracturi musculare. Poate aparea insa si o stare de oboseala generalizata sau de iritabilitate psihica, senzatia de lipsa de aer, convulsii si spasme bronhice, insomnii si chiar palpitatii si o dificultate in vindecarea ranilor, dar si tulburari de dinamica sexuala si frigiditate. La copii, cele mai grave sunt tulburarile de crestere si rahitismul. Dar si atunci cand nu se instaureaza propriu-zis rahitismul deficitul de calciu duce la instaurarea unor deficiente in consolidarea sistemului  osos, care uneori se observa doar dupa zeci de ani, atunci cand apar primele semne de osteoporoza, calitatea sistemului osos la batranete depinzand in mod esential de corecta lui formare in copilarie. Astazi, osteoporoza nu mai este privita ca o boala a batranetii, ci ca una care incepe in copilarie, dar care se manifesta mai tarziu. In egala masura, are de suferit dentitia, cariile fiind mult mai frecvente. In plus, studii recente vin sa demonstreze ca deficitul de calciu predispune la obezitate cu toate consecintele nefaste pe care aceasta le aduce pentru santatea copilului si in egala masura a adultului.
Surse importante de calciu sunt date de lapte si de derivatele acestuia care, in Marea Britanie, furnizeaza 50% din aportul de calciu al locuitorilor, iar in SUA, 55%. Un aport important de calciu se poate obtine de asemenea din peste, galbenus de ou, faina alba si neagra si din diferitele tipuri de paine, apa minerala, vegetale cu frunze verzi, pastaile de mazare si fasole, spanac, napii, broccoli, conopida, telina, fructe, nuci si seminte, in special migdalele. Si, in plus, evident se poate recurge la diferitele suplimente alimentare cu un continut bogat in calciu. Acestea sunt importante deoarece calciul este partial distrus prin diferite forme de prelucrare a alimentelor, astfel ca in final aportul alimentar este in general mult sub necesarul de 700-1.000 de miligrame de calciu pe zi, cat este recomandat pentru un adult, si de 1.000-1.500 de miligrame pentru cei trecuti de 50 de ani, la care absorbtia calciului devine deficitara. In plus, pentru perioada de graviditate este recomandat un aport de calciu de pana la 2.000 de miligrame pe zi, in timp ce pentru copii necesarul de calciu creste treptat de la 300 de miligrame pe zi, in primele luni de viata, sau chiar de 500 de miligrame in cazul celor care nu sunt alaptati la san, la 500-700 de miligrame in primii trei ani de viata, iar apoi spre 8-9 ani ajungand la 800-900 de miligrame, pentru ca dupa 9 ani pana la 18 ani sa ajunga la 1.300 de miligrame pe zi. Corecta asimilare si metabolizare a calciului depinde insa, in afara de aportul initial de calciu, si de prezenta altor elemente, dintre care vitamina D joaca un rol central, in absenta acestuia calciul neputand sa fie asimilat. Importante sunt de asemenea magneziul si potasiul, fosforul, vitamina A si C.
La un adult, calciul reprezinta aproximativ 2% din masa corporala, variind intre unu si doua kilograme, 99% gasindu-se in oase sub forma cristalelor de fosfat de calciu, iar 1% in afara oaselor, in spatiul extra si intracelular. Din acesta, 50% este in stare ionica, cantitate care joaca o serie intreaga de functii metabolice esentiale. Concentratia ionilor de calciu prezenti in lichidul extracelular din afara sistemului osos este pastrata constanta prin absorbtie din tractul intestinal si prin resorbtia ionilor din os, el parasind in acelasi timp lichidul extracelular prin secretie la nivelul tractului gastrointestinal, prin secretie urinara si, in mai mica masura, prin transpiratie si prin depunere in mineralul osos.
Pentru a asigura buna functionare a organismului, aparitia unui deficit in aportul zilnic de calciu este compensata prin preluarea de calciu din rezerva osoasa, ceea ce duce la o degradare a structurii osoase cu grave consecinte in timp.
Problema aportului de calciu devine vitala deja din timpul sarcinii, in special din al treilea trimestru de sarcina, cand incep dezvoltarea si intarirea oaselor. In cazul unui aport insuficient de calciu in aceasta perioada sufera atat copilul, care poate fi predispus la rahitism, cat si mama, care risca sa se confrunte cu o osteoporoza precoce, dar in egala masura si cu o depresie postpartum mult mai severa. Apoi la fel de important este aportul corect de calciu in perioada alaptatului, riscurile fiind in continuare la fel de mari, atat pentru mama, cat si pentru copil.
Deoarece calciul nu poate fi asimilat in absenta vitaminei D, iar de multe ori deficitul de calciu este cauzat, de fapt, de un deficit de vitamina D, iar actiunea acestora este din multe puncte de vedere sinergetica cu actiunea acizilor grasi Omega 3, compania noastra, Lysi, a realizat un supliment ce asigura necesarul de Omega 3, vitamina D si calciu. (Foto: Stock.XCHNG)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy