Joi, 18 Apr

Ultimele Titluri :


Aspectul pielii

Email Imprimare

Aspectul pielii variaza foarte mult de la o zona la alta a corpului, precum si odata cu varsta. Astfel, daca pielea are un aspect neted si lucios la nivelul pavilioanelor urechii si in jurul unghiilor, ea prezinta in rest un desen complicat de linii fine sau de santuri mai mult sau mai putin adanci. Santurile fine si superficiale se intretaie si formeaza un desen caracteristic cu aspect romboidal. Dar, in zona articulatiilor, putem observa santuri mai adanci, asa numitele pliuri.
Interesante sunt desenele formate in palme si la nivelul degetelor, din linii curbe, juxtapuse, care delimiteaza mici proeminente, numite creste papilare, al caror aranjament este determinat genetic. Unicitatea acestei structuri brazdate la nivelul palmei de o serie de santuri mai adanci, specifice fiecarui individ, a facut ca ea sa fie considerata a corespunde sensibilitatii si predispozitiilor fiecarui individ, o adevarata carte deschisa scrisa de ursitoare.
La fel sunt constituite la nivelul degetelor amprentele, suficient de complicate pentru a putea reprezenta o "semnatura" caracteristica si inconfundabila a fiecarui individ.
Datorita contractarii si decontractarii muschilor iau nastere o serie de cute si de incretituri cu caracter functional care asigura expresivitatea si sarmul personal. Cu timpul, pe masura ce elasticitatea pielii se reduce, acestea devin permanente, dand nastere ridurilor de expresie.

Aspectul pielii este marcat in acelasi timp de firele de par si de porii prin care sunt secretate sebumul si sudoarea. Daca orificiile formatiunilor pilosebacee sunt vizibile cu ochiul liber, orificiile glandelor sudoripare pot fi observate cu ajutorul unei lupe. Firele de par au culori, densitati si grosimi ce difera in functie de sex, rasa, regiune anatomica si in functie de varsta. Ele lipsesc la nivelul palmelor si talpilor, fiind insa abundente pe cap, sprancene, gene, in regiunea axilara si genitala, iar la barbati - si pe fata. O parte reprezinta o adevarata podoaba cu care ne mandrim, iar de alta nu stim cum sa scapam. Ultimele falange ale degetelor, atat de la maini, cat si de la picioare, sunt protejate de unghii asezate pe ceea ce se numeste patul unghiei. Organul regenerator al unghiei il reprezinta matricea sa ce deriva din epidermul de suprafata asigurand o crestere permanenta de 0,5 la 1,5 milimetri pe saptamana. Atat caracteristicile parului si unghiilor, cat si ale pielii se schimba in mod semnificativ odata cu varsta, dar si in functie de o serie de factori interni si externi. Ele depind insa in primul rand de ingrijirea pe care le-o acordam. Iar pentru aceasta ne stau la dispozitie produsele Iwostin. (Foto: Stock.XCHNG)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy