Vineri, 19 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Pharma Nord Suplimentele cu Q10, esentiale pentru sanatate


Suplimentele cu Q10, esentiale pentru sanatate

Email Imprimare

Coenzima Q10, cunoscuta si sub numele de vitamina Q10, ubichinona sau biochinona, descoperita deja din 1957, este o substanta liposolubila cu un rol asemanator vitaminelor, prezenta in toate celulele organismului si, in special, in cele cu o activitate foarte intensa, respectiv in inima, ficat si creier. Ea este indispensabila organismului nostru datorita rolului major detinut in producerea si stocarea energiei necesare proceselor biochimice ale celulelor, dar si datorita actiunii ei antioxidante.
Spre deosebire de alte vitamine, coenzima Q10 este sintetizata in corp, insa dupa varsta de 20 de ani productia proprie de Q10 scade, in timp ce necesarul creste. In acelasi timp, o serie de medicamente, cum ar fi unele hipocolesterolemiante si hipoglicemiante, pot reduce nivelul si actiunea coenzimei Q10. De aceea, este esential un aport suplimentar de biochinona.
Alimentatia noastra ar trebui sa ne poata ajuta in acest sens, coenzima Q10 fiind prezenta in peste, sardine, macrou si ton, in carnea de vita, de porc si de pui si in organe, precum inima, rinichi si ficat, in spanac, broccoli, soia, oua si alune. Insa, din pacate, prin tratare termica, coenzima Q10 este inactivata, astfel ca este necesar sa recurgem la suplimente nutritive.

Biochinona joaca un rol esential pentru sanatatea noastra. In primul rand, ea reprezinta un element cheie in metabolismul energetic prin care grasimile, carbohidratii si proteinele sunt convertite in ATP, adenozin trifosfat, o molecula ce depoziteaza energia in forma sa potentiala. Cand celula are nevoie de energie, descompune ATP-ul si elibereaza energia stocata de aceasta. Cu cat este mai mare nivelul de Q10 cu atat este mai mare cantitatea de energie pe care o poate produce fiecare celula. Astfel, coenzima Q10 elimina senzatia de oboseala, mareste capacitatea de munca, creste rezistenta la efort prelungit si scurteaza timpul de recuperare.
Dar cele mai mari cantitati de energie sunt consumate in muschiul cardiac. Astfel, biochinona reprezinta un important protector cardiac, asigurand aportul de energie necesar bunei functionari a inimii. Studiile stiintifice au evidentiat efectul benefic al acestei coenzime in cazul insuficientei cardiace congestive, precum si scaderea numarului de crize anginoase si cresterea calitatii vietii. De altfel, in Japonia, coenzima Q10 a fost introdusa in tratamentul insuficientei cardiace deja din 1974, ea putand fi administrata in asociere cu alte medicamente precum cele betablocante. Un interesant studiu a fost efectuat de medicii de la Spitalul Aalborg din Danemarca. Ei au evidentiat efectul benefic inregistrat in urma administrarii de doua ori pe zi  a 100 mg de coenzima Q10 timp de 12 saptamani, in cazul pacientilor cu insuficienta cardiaca severa.
O problema majora in cazul bolilor cardiovasculare o ridica prezenta unui nivel crescut al colesterolului. Dar medicamentele care coboara nivelul colesterolului blocheaza productia endogena de coenzima Q10 slabind astfel muschiul cardiac. De aceea, administrarea acestor medicamente ar trebui sa fie insotita de asigurarea unui aport suplimentar de biochinona. Biochinona asigura insa si o mai buna functionare la nivelul celulelor cerebrale si o minimizare a urmarilor atacurilor cerebrale.
Dar biochinona si-a dovedit proprietatile terapeutice si in cazul altor afectiuni precum cele periodontale, reprezentand un remediu remarcabil in cazul gingivitelor si parodontozei, in cazul distrofiei musculare sau chiar in cazul cancerului sau al sclerozei multiple. De asemenea, aportul suplimentar de biochinona scade necesarul de insulina in cazul diabetului. Ea imbunatateste in mod semnificativ functionarea sistemului imunitar, stimuleaza metabolismul si favorizeaza slabirea ponderala, influenteaza pozitiv fertilitatea masculina si reduce hipertensiunea arteriala.
Extrem de important pentru sanatatea noastra este capacitatea biochinonei de a reduce radicalii liberi, ea reprezentand un antioxidant extrem de puternic. Aceasta explica in parte si efectul ei anticancerigen si contribuie in acelasi timp la rolul ei de protectie impotriva efectelor distrugatoare ale radiatiilor ultraviolete la nivelul membranei celulare. Aplicata pe piele, penetreaza straturile celulare si asigura o protectie impotriva degradarii oxidative si a aparitiei ridurilor. S-a aratat ca ea este capabila sa reduca cu pana la 80% viteza normala de imbatranire a organismului prin cresterea nivelului energetic, stimularea imunitatii si blocarea actiunii degenerative a radicalilor liberi la nivel celular.
Astfel, dupa varsta de 20 de ani trebuie sa incepem sa avem grija sa ne asiguram un aport suplimentar de coenzima Q10, de care depinde in mod semnificativ sanatatea si calitatea vietii noastre. Ea nu ne poate intineri, dar ne poate intarzia imbatranirea. Nu toate suplimentele de Q10 sunt insa la fel de eficiente. S-a demonstrat ca ea nu trebuie administrata simultan cu vitamina E cu toate ca ele actioneaza sinergic, deoarece vitamina E inhiba asimilarea coenzimei Q10. De asemenea, se inregistreaza variatii foarte mari a biodisponibilitatii in functie de modul de preparare, de aceea ar trebui sa alegeti o formula de coenzima Q10 dizolvata in ulei de soia, care se remarca intr-adevar prin biodisponibilitate. Studii stiintifice au aratat ca formula Super Bio-Quinonei Q10, de la Pharma Nord, da cea mai buna biodisponibilitate. Aceasta contine Coenzima Q10 in stare pura, dizolvata in ulei de soia si plasata in capsule moi de gelatina. Efectul maxim se inregistreaza atunci cand sunt luate impreuna cu alimente.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy