Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Pharma Nord Somnul, un dar pentru noi


Somnul, un dar pentru noi

Email Imprimare

Oricat de mult se va schimba lumea in general si oricat de creativa va fi gandirea umana in viitor, cea mai buna rasplata dupa o zi - oricum ar fi fost ea - va ramane somnul. O camera bine aerisita, un pat bun, linistea si intunericul ar putea fi conditii necesare pentru un somn bun si odihnitor. Gandirea noastra mai mult sau mai putin pozitiva inaintea somnului ar avea si ea un cuvant de spus. Din pacate, acestea ar fi putut fi valabile cu mult timp in urma, cand viata era ceva mai apropiata de cea naturala si mai fireasca.

Astazi, conditiile necesare pentru un somn bun sunt in mare parte istorie, multe camere au devenit adevarate custi din fier si beton - si etansate cu geamuri tip termopan, patul s-a modernizat, linistea a fost inlocuita cu zgomotul, iar intunericul noptii nu mai are forta de altadata, acum sub stapanirea monarhica a iluminatului public. Pana si la sate, pe ulitele laturalnice, iluminatul public pare ca si-a intins tentaculele. Proiectat ca mediu artificial in care omul sa poata trai, orasul nu reuseste sa faca fata cu prea mult succes functiei principale pentru care a fost gandit. Astfel, in loc sa fie adaptata structura orasului la necesitatile umane, se pare ca, pana la urma, omul trebuie sa se adapteze chiar el la noile conditii - daca si cat poate. Si, ce e mai trist, este ca nici macar la sat lumea nu mai are scapare, energia electrica (recunoscuta de multi ca un agresor invizibil) e stapana pretutindeni. Stimulat sa isi garniseasca propria casa cu nenumarate dispozitive electrice, omul pare multumit ca viata sa e mai usoara si mai comoda, dar este discutabil daca si este asa. Multitudinea de stimuli cu baza preponderent electrica a produs modificari mai putin asteptate sau dorite la nivelul creierului uman. Si e de notorietate ca in ziua de astazi, omul are nevoie de tratamente auxiliare pentru a rezista atat ziua, cat si noaptea. Ziua - unui program alert, de cele mai multe ori nepotrivit cu structura lui personala, noaptea - unui mediu neprielnic pentru somnul atat de necesar. Substituind ceea ce creierul producea intr-o vreme in mod natural, o dieta corect suplimentata poate sa fie o solutie pentru obtinerea unui somn cu adevarat odihnitor.
Somnul odihnitor, acceptat din experienta de majoritatea dintre noi ca fiind somnul cu vise, e cu adevarat un indicator al starii noastre de sanatate, nu doar mentala, dar si fizica. Pe de o parte, un somn tulburat ne avertizeaza asupra aparitiei unei boli sau a unei probleme psiho-sociale sau de tip cultural pe care am avea-o. Pe de alta parte, daca intervenim favorabil asupra somnului, prin metode cat mai apropiate de cele naturale, acesta este cel mai bun punct de plecare pentru remedierea unei probleme de sanatate sau a unei alte probleme legate de personalitatea noastra. Cat reusim sa realizam acest lucru depinde totusi prea mult si de agresivitatea mediului.
Gandurile noastre, bune sau mai putin bune, sunt rodul interactiunii noastre permanente cu mediul inconjurator si cu noi insine. In acelasi timp, ele sunt baza pentru orice modificari viitoare asupra noastra sau asupra mediului. Ele raman, inca, asternutul ultim al somnului. (Coca Gherghescu)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy