Miercuri, 17 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Pharma Nord Conditii pentru un somn odihnitor


Conditii pentru un somn odihnitor

Email Imprimare

Somnul, probabil dupa aer, este a doua necesitate a vietii noastre. Exista diverse perioade ale somnului, in timplu carora creierul activeaza sau dezactiveaza diverse zone, induce diverse stari corpului, iar subconstientul intra in actiune. In principal, somnul este totusi o activitate de repaus a corpului. Ati observat poate ca daca mancam mai greu sau prea mult si apoi ne culcam curand dupa aceea, dormim rau si nelinistit, deseori visam mult si ne trezim dimineata mult mai obositi decat ne-am pus seara in pat.

Pentru mine somnul odihnitor poate fi chiar si cele 5 minute de atipire dupa masa. E adevarat ca nu m-am simtit nicicand mai odihnit ca atunci cand dorm la munte, in cort, auzind susurul continuu al apei si fosnetul ierbii, al padurii, noaptea. E o experienta de incercat si, binenteles, trebuie poate intr-un fel sa fi si pe aceeasi lungime de unda cu atmosfera locului.
Sunt multi care dorm foarte bine pe un pat moale, cu lenjerie de satin. Acum, gusturile nu se discuta. E important ca sa ajungem la acea stare in care un anumit punct de relaxare e atins si ne simtim odihniti.
De asemenea, e deosebit de odihnitor somnul dupa o zi de munca fizica sau dupa o tura la munte, in aer curat.
Somnul si odihna sunt direct legate de visele pe care le avem. Un cosmar ne poate face sa ne trezim intr-un lac de sudoare, in timp ce un vis frumos ne poate trezi cu zambetul pe buze dimineata si cu o dispozitie care se mentine tot timpul zilei. Suntem mai calmi, daca dormim bine si daca visam frumos. Dar visele ne sunt influentate de ceea ce traim peste zi: oamenii pe care-i intalnim, discutiile pe care le purtam, lucrurile care ne streseaza sau ne enerveaza, gandurile pe care le avem. Toate acestea se reflecta in visele pe care le avem si, implicit, in somnul nostru. Ce putem face pentru a influenta visele si somnul? Instinctul imi zice ca seara este un moment hotarator asupra somnului. Ceea ce facem, cum gandim, cum ne purtam. De asemenea, cu cine interactionam si cum e starea noastra generala. Si un alt factor de influenta seara este cina. Cantitativ si calitativ. Ca si o concluzie, nu putem separa somnul de vise si invers, dar nici somnul de alimentatie si odihna. (Calin Suciu, Foto: Stock.XCHNG)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy