Miercuri, 17 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Pharma Nord Somnul, o adevarata binecuvantare


Somnul, o adevarata binecuvantare

Email Imprimare

Sunt lucruri care ne par ca de la sine intelese si de a caror importanta nici nu ne dam seama. Ti se pare normal sa respiri si nici nu realizezi cat de important este acest fapt, aparent atat de banal, pana ce nu treci o data printr-o criza de sufocare. Nici nu observi ca mancarea e atat de gustoasa pentru ca in ea gospodina a pus suficienta sare, astfel incat pare natural ca imparatul din poveste sa-si alunge fata care il iubea cu adevarat atunci cand ii spune ca il iubeste precum sarea in bucate. La fel e si cu somnul. Ni se pare banal faptul ca dormim. Sau de multe ori ne si enervam ca ni se face somn si astfel nu apucam sa ne terminam treaba sau nu reusim sa ne bucuram pana la capat de o petrecere. Dar nu i-as dori nimanui sa afle ce inseamna cu adevarat sa nu poti dormi! Chinul noptilor de nesomn si chinul si mai mare al zilelor ce urmeaza atunci cand esti epuizat si nu esti bun de nimic… Iei diferite somnifere. Isi fac efectul pe moment si apoi devii dependent de ele si, ceea ce e si mai grav, dupa un timp, nu-si mai fac efectul si ajungi sa te chinuie insomnii si mai cumplite.

Au trecut deja decenii de cand cercetatorii au constatat ca oamenii si, in general, mamiferele, atunci cand sunt private de somn, si mai exact complet private de acea faza paradoxala a somnului, adica de vise, sunt de fapt in scurt timp condamnate la moarte. Care este cu adevarat importanta somnului si in particular a viselor, dupa cate stiu, nu a fost un fapt complet elucidat nici pana astazi… Dar pot sa va spun chiar din propria mea experienta ca insomnia reprezinta un chin cumplit, care se instaureaza incet, dar sigur, si care te face neom. Un fel de zombi, care cu timpul nu mai stie nici cum il cheama, nici pe ce lume e… Daca ajungi pana acolo, sanatatea psihica e deja in grav pericol, pentru a nu spune ca deja esti pe jumatate nebun. Iar de la un punct incolo, doar psihiatrul te mai scapa. Am trecut prin asta si pot sa va spun ca e tare rau.
Acum, de cand mi-am revenit si pot spune ca sunt un om normal, ma feresc de insomnii ca de un blestem, ca de cel mai mare pericol. Din fericire am descoperit insa intre timp melatonina. Acest hormon natural produs de corpul nostru la intuneric si a carui carenta ne poate chinui atat de rau. Astazi, cu ajutorul melatoninei pot spune ca sunt un om sanatos si normal, apreciat profesional si fericit. (Ana Nebuna, Foto: Stock.XCHNG)

Comentarii (1)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy