Miercuri, 17 Apr

Ultimele Titluri :


Beneficiile somnului

Email Imprimare

Somnul pentru mine personal este indispensabil, refacandu-mi fortele, energia si vitalizandu-ma total! Am observat ca are un rol urias si in consolidarea memoriei si pentru stocarea informatiilor inmagazinate recent. Nevoia de somn mai depinde si de factorii genetici. De exemplu, in familia mea se doarme seara, de generatii, 8 ore obligatorii si o ora dupa-amiaza, atunci cand este posibil. Copil fiind, eram obligata de catre bunica sa-mi fac somnul de dupa-amiaza. Deoarece in perioada de crestere copiii trebuie sa doarma suficient, la orele 21:00, acestia trebuie sa fie in pat si dupa-amiezele sa doarma doua ore, deoarece hormonul de crestere se elibereaza in timpul somnului! Tocmai de aceea vin si spun ca fiecare om are tipologia sa proprie de somn! Somnul mai ajuta si sistemul nervos sa se regenereze si sa-si faca sinapsele asa cum trebuie.
Se stie acum mai mult ca niciodata ca sistemul imunitar este mai putin vulnerabil la infectii si boli atunci cand se doarme suficient si la ore potrivite si cand exista un regim de viata si de conduita. Organismul se reface noaptea si toate organele interne se refac pe rand. Personal ma culc pe la orele 23:00 p.m. pana la 07:30 a.m. si in week-end mai "lancezesc" pana pe la orele 09:00 a.m si imi fac si doua ore de somn dupa-amiaza. Astfel ca ma simt mereu in forma si plina de energie, capabila sa gestionez problemele cotidiene.
Eu simt aceasta nevoie de somn si sufar daca nu mi-o satisfac. Imi ascult mereu vocea interioara! Fac ceea ce simt ca-mi cere corpul! Daca imi e foame, mananc, daca imi este sete, beau etc. In plus, pentru a-mi crea conditii bune de somn si relaxare am grija ca sa dispun de un dormitor curat, bine aerisit, avand o temperatura aproximativ constanta, de 24 de grade. Salteaua patului meu este ergonomica si are doua fete: vara si iarna. Ascult muzica linistitoare si inainte de a ma pune in pat fac o baie calda si citesc o carte buna si relaxanta. Incerc sa evit pe cat posibil atat televizorul, cat si internetul seara dupa orele 21:30 si sa ma ocup de acele activitati relaxante descrise mai devreme. Tot seara, incerc sa ingerez cateva alimente care induc o stare de relaxare: banane, lapte, miere, mere si cartofi.
Evit pe cat posibil sa beau alcool, cafea, ceai negru, bauturi carbogazoase tip cola si nu numai. Beau de multe ori cate un ceai de mustel cu levantica si valeriana si un pic de menta, stiindu-se rolul relaxant pe care-l au aceste plante medicinale. In concluzie, somnul este obligatoriu, indispensabil si trebuie sa avem grija de calitatea acestuia, si nu neaparat de cantitate, deoarece si statul prea mult in pat nu este tocmai folositor organismului. Specialistii spun ca cele 8 ore de somn nocturn sunt benefice si revigorante pentru organismul uman matur si relaxarea de o ora pe canapea sau in fotoliu cu ochii inchisi, de-asemenea. (Georgeta Popovici, Foto: Stock.XCHNG)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy