Miercuri, 24 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Pharma Nord Imunitatea, ultima reduta


Imunitatea, ultima reduta

Email Imprimare

Se intampla la schimbarea anotimpurilor sa racim, sa prindem o gripa, sa ne pierdem vocea sau pur si simplu sa ne curga nasul fara oprire. In acest moment, prima batalie interioara din cetatea pe care o numim corpul nostru e partial pierduta. Acestea sunt efectele luptei pierdute de soldatii nostri vajnici si curajosi, anticorpii. Acestia sunt singurii in masura sa lupte cu invadatorii cunoscuti sau mai putin cunoscuti ai corpului nostru. Insa, ca orice armata serioasa, si anticorpii nostri au nevoie de un anumit cost zilnic. Diferenta e ca nu au nevoie de bani sau altfel de simbrie. Ci pur si simplu de compusi chimici care ii intaresc... ca sa mergem pe aceeasi paralela, un fel de platose, arme mai bune si mai rezistente.

Ce anume intareste sistemul imunitar armata noastra interioara? Vitaminele, mineralele, combaterea activa a stresului, un moral ridicat. Vitaminele si mineralele le gasim usor in legume, fructe proaspete sau conservate. De multe ori insa, in sezonul rece, nu obisnuim sa consumam strictul necesar, practic, nu ii oferim corpului nostru armele cu care ar putea sa lupte in mod activ cu invadatorii (bacterii, virusi etc.). Daca combinam aceasta lipsa si cu o stare generala proasta, oboseala, stres, atunci ajungem singuri la concluzia evidenta. Si anume ca o imbolnavire e iminenta. Ce e mai interesant e si faptul ca tot o lipsa din aceste minerale si vitamine e cea care nu ne mai da impulsul de a actiona preventiv, de a nu permite bolii sa puna stapanire pe noi. Practic, ne afecteaza judecata, nu mai procedam corect si in sprijinul sanatatii noastre.
Ca factori decisivi de protectie sunt prevenirea si combaterea oboselii exagerate si a stresului. Cand avem posibilitatea de a ne relaxa, sa o facem. Daca avem timpul si simtim nevoia, sa ne odihnim suficient, sa dormim in weekend mai mult, sa ne culcam mai devreme eventual. Impotriva stresului ajuta daca facem ceea ce ne relaxeaza: pictura, desen, fotografie, ceva lucrat cu mana, calatorii, citit.
Mai apoi, e suficient sa ne informam mai bine si clar despre binefacerile legumelor si fructelor proaspete. La fel si despre perioada consumarii acestora. Se stie ca efectul unui fruct consumat dimineata inainte de masa e mult mai benefic si mai puternic in interiorul corpului decat daca il consumam in alte perioade ale zilei. Mai mult, fructele si legumele gatite au un nivel mai scazut de vitamine.
Deci, mancati fructe si legume, pe cat posibil proaspete, cat de des se poate. Mai exista un factor, care e practic ca si calcaiul lui Ahile. Adica, i se acorda o importanta mult prea mica fata de cat ar trebui. Si uneori poate fi letala aceasta importanta. Aceasta este miscarea. Sportul. Tot ce tine de aceste doua cuvinte. In aer liber sau in interior, e important sa fie zilnica si e important sa le facem. Dar, cu toate acestea, se intampla uneori ca luptam si cu atacatori ai sistemului imunitar mult prea puternici. Atunci mai putem face uz de un as din maneca al lumii moderne, adica suplimentele alimentare, care pot oferi necesarul de vitamine si minerale. Si cel mai important e ca ne ajuta sa prevenim, mai mult decat sa combatem. (Calin Suciu, Foto: Stock.XCHNG)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy