Joi, 28 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Propolets Proprietatile fizico-chimice ale propolisului


Proprietatile fizico-chimice ale propolisului

Email Imprimare

Un propolis de calitate ar trebui sa contina cel putin 50-55% materii rasinoase si balsamuri, ceara pana la 30%, uleiuri eterice peste 14% si polen in jur de 5%. Un propolis de calitate inferioara poate ajunge sa contina pana la 70% ceara si polen. Acesta are o consistenta mult mai solida si este folosit de albine in special la izolarea stupului. Trebuie avut in acelasi timp in vedere ca proprietatile propolisului variaza rapid dupa scoaterea acestuia din stup. Cea mai rapida variatie are loc in primele doua-trei ore, pentru ca apoi aceasta sa se desfasoare lent, depinzand insa in mod semnificativ de conditiile de pastrare, actiunea utila a propolisului disparand in general dupa 1-3 ani. Este de remarcat si faptul ca propolisul contine ceara de doua tipuri diferite. Preponderent gasim ceara de tip A, similara cu ceara propriu-zisa, dar - intr-o proportie ce variaza in jur de 6% - gasim si o ceara de tip B, net diferita, asemanatoare cu cerurile vegetale. (Ele pot fi separate datorita solubilitatii lor diferite in alcool fierbinte concentrat si respectiv diluat.)

Greutatea specifica a propolisului este cuprinsa in general intre 1,033 si 1,145 prezentand astfel o variatie extrem de mare. Propolisul este extrem de greu solubil in apa, dar este partial solubil in alcool, eter, acetona, cloroform, propilenglicol, benzen, dimetilsulfoxid si etilendiamina. In functie de temperatura, se inregistreaza o variatie importanta atat a vitezei de dizolvare cat si a separarii diferitelor elemente componente, cum ar fi ceara, care se dizolva in alcool fierbinte, dar este greu solubila in alcool rece. Insolubile raman in primul rand impuritatile si corpurile straine. Solubilitatea diferita a componentelor propolisului, in functie de solventul utilizat, este folosita si  pentru realizarea unui control calitativ al propolisului in aplicatiile lui farmaceutice, dar si pentru obtinerea diferitelor extracte de propolis.
Controlul, pe care il efectuam pentru evaluarea diferitelor loturi de propolis pe care le utilizam, este de natura sa asigure cea mai buna calitate si o eficacitate maxima tuturor produselor Propolets. Incercandu-le, va veti convinge imediat. (Foto: Stock.XCHNG)



 

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy