Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Evenimente Dacic Cool O atmosfera Cool, Dacic Cool, in jurul unui subiect de maxim interes - Medierea

O atmosfera Cool, Dacic Cool, in jurul unui subiect de maxim interes - Medierea

Email Imprimare

Joi dupa-amiaza, am avut iarasi placerea sa ne intalnim pe terasa restaurantului Creanga de Aur, la un nou eveniment Cool, Dacic Cool. De data aceasta, centrul de interes l-a constituit problema medierii, cu privire la care am avut ocazia sa primim raspunsuri pertinente de la doi experti, doamna Nicoleta Pirvan si doamna Emilia Oprea, mediatori si consilieri juridici la Consiliul de Mediere Romania. Discutiile au fost cu atat mai destinse si mai placute cu cat ele s-au desfasurat la un pahar de vin de calitate, intr-o atmosfera placuta, Cool, Dacic Cool. Ne-am bucurat sa ne reintalnim cu mai vechi cititori Dacic Cool, care participa de regula la intalnirile noastre, si ne-am bucurat sa facem noi cunostinte cu cei interesati de acest subiect – medici, avocati, profesori, studenti, masteranzi, tineri la inceput de drum, mediatori interesati de statutul propriei profesii, antreprenori, dar si politicieni dornici sa afle parerile publicului intr-o asemenea problema care a suscitat mult interes in ultima perioada. Ne simtim minunat cand vedem ca opiniile noastre pentru bunul mers al Cetatii si framantarile si atitudinile noastre in diferite probleme suscita un asemenea interes. Gandim, luam atitudine, ne spunem opiniile online sau la placutele noastre intalniri, invatam lucruri noi, actionam, ne schimbam, suntem cetateni! Suntem Cool, Dacic Cool!

Discutiile au fost nu numai deosebit de interesante, ci si animate, interesul participantilor fiind mereu mai viu pe masura ce invitatii nostri - doamnele Nicoleta Pirvan si Emilia Oprea - ne dadeau exemple mai elocvente legate de diferite spete reale pe care avusesera ocazia sa le rezolve, evident, fara a face nici o indiscretie cu privire la persoanele implicate. Cine nu si-ar dori sa scape de atat de aglomeratele si neplacutele sali de judecata si sa-si poata rezolva litigiile pe cale amiabila cu ajutorul unui mediator? Astfel, castigi timp si bani, iti rezolvi problemele rapid si, in locul unui dusman, poti castiga un prieten. Caci medierea, in loc sa antagonizeze partile in conflict, le ajuta sa se inteleaga.
La un divort, avocatii se straduiesc sa scormoneasca si sa scoata la lumina tot ce poate fi mai neplacut si ai prefera sa uiti. Astfel, prea adesea, o hotarare de despartire, de multe ori luata la suparare, fara prea mare convingere, se transforma intr-o dusmanie reala, doar din incrancenarea de a obtine divortul din vina celuilalt. Si exemplele oferite aratau tocmai cum totul poate fi realizat simplu, fara a ofensa pe nimeni, oamenii putand ramane pana la urma buni prieteni fara sa treaca prin atat de neplacutele confruntari si acuze prea adesea de-a dreptul ofensatoare.
La un partaj, la o mostenire sau la o simpla iesire din indiviziune, de cele mai multe ori, discutiile se incranceneaza pe evaluari si pe impartirea bunurilor pana la ultimul leu. Insa valoarea subiectiva a acelor bunuri este de cele mai multe ori total diferita. Asta si datorita faptului ca apar aspecte emotionale in functie de care atasamentul fata de un bun sau altul este total diferit fata de valoarea de piata a acestuia. Totodata, apar situatii in care un bun joaca un rol vital pentru o persoana. De exemplu, un spatiu de locuit pentru o persoana care nu dispune de alta locuinta, un tractor pentru un agricultor sau o livada pentru cel ce o ingrijeste de ani de zile s.a.m.d. Astfel, apar situatii in care impartirea bunurilor dupa valoare, conform legii, poate nemultumi pe toata lumea, in timp ce o impartire prin buna intelegere, conform nevoilor fiecaruia, chiar daca poate parea ciudata pentru un strain, poate raspunde perfect asteptarilor fiecaruia.
Chiar si in cazul firmelor, unde la prima vedere te-ai putea astepta sa primeze incadrarea stricta, in litera legii, lucrurile sunt, in practica, mult mai complicate. In primul rand, aici, mai mult poate decat oriunde, joaca un rol extrem de important timpul, operativitatea rezolvarii litigiului. O solutie care vine prea tarziu, chiar daca iti este favorabila, poate sa nu-ti mai ajute la nimic. In acelasi timp, probleme aparent minore te pot ajuta sa-ti onorezi un contract important, vital pentru tine, in timp ce o despagubire aparent extrem de generoasa nu te ajuta in acel moment cu nimic. Astfel, tot partile sunt cele care stiu ce le ajuta si ce nu. Iar o hotarare corecta, dar straina de situatia lor de fapt, poate sa le fie potrivnica ambilor.
De aceea, de cele mai multe ori medierea se dovedeste a fi nu numai mult mai rapida si mai ieftina, dar si capabila sa conduca la solutii mult mai avantajoase pentru toata lumea. Sunt lucruri simple, dar care la inceput, ca necunoscator, ti se par ciudate si extrem de complicate. Ascultand insa explicatiile expertilor si exemplele luate direct din propriile cazuri rezolvate, vezi deodata lucrurile intr-o cu totul alta lumina.
Astfel, aceasta intalnire Cool, Dacic Cool a fost nu numai extrem de placuta si de instructiva, dar a fost in masura sa ne dea si mult de gandit. Sunt lucruri simple de care, din pacate, prea adesea, ne lovim in viata. Si sunt lucruri de care efectiv depinde calitatea vietii noastre. Caci un proces lung si istovitor te oboseste si-ti rapeste placerea vietii. In timp ce o mediere poate, in mod paradoxal, de multe ori, chiar sa-ti aduca noi prieteni. Am aflat multe. Am plecat cu si mai multe teme la care merita sa reflectam in continuare.
Cu siguranta, ne-am convins de avantajele medierii, dar in acelasi timp am ramas cu o serie intreaga de intrebari si probleme pe care simtim ca va fi nevoie sa le lamurim in continuare. Este si motivul pentru care, cu siguranta, vom apela din nou la amabilitatea Consiliului de Mediere, pentru a organiza in viitor si alte intalniri pe tema medierii, o tema atat de importanta intr-o lume atat de conflictuala cum este Romania, macinata de milioane de procese. Si speram ca si viitoarele noastre intalniri Cool, Dacic Cool sa fie la fel de instructive, de placute si de relaxante, precum aceasta discutie atat de interesanta, purtata la un delicios pahar de vin, in ambientul atat de placut al restaurantului Creanga de Aur. Si speram sa ne fie alaturi si atunci toti cei interesati de subiect, cei care vor sa apeleze la un mediator sau vor sa afle cum pot de devina mediatori, toti cei care sunt interesati de bunul mers al Cetatii, cei care vor realmente sa afle opiniile pe care nu ezitam sa ni le impartasim, framantarile si atitudinile nostre Cool, Dacic Cool. Ne bucuram ca astazi ne-au fost alaturi si oameni din sfera politicului, precum senatorul Ionel Agrigoroaie, si ii asteptam si la urmatoarele noastre intalniri!
Fiti Cool, Dacic Cool!


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy