Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Evenimente Dacic Cool Despre Mediere, la o cana cu ceai

Despre Mediere, la o cana cu ceai

Email Imprimare

Zilele sunt calduroase, dar intalnirile noastre sunt Cool, Dacic Cool… Si, cum ne era dor sa ne intalnim din nou, ne-am gandit sa ne reintalnim sa savuram impreuna niste ceai rece - ce altceva ar putea fi mai bun intr-o zi calduroasa de vara? - si sa continuam discutiile despre mediere, de la mai vechea noastra intalnire. La sfarsitul lunii iulie am avut posibilitatea sa ne informam si sa dezbatem nenumarate probleme specifice avantajelor pe care le aduce medierea, iar acum - la cererea cititorilor nostri - ne-am hotarat sa organizam o noua intalnire in 21 august, de la ora 17.00, ca sa continuam dezbaterile pe acest subiect. Va asteptam cu drag la Ceainaria Rendez-Vous din Calea Floreasca, numarul 102, unde vom servi un pahar de ceai rece in atmosfera de basm a ceainariei cu nume inspirat, iar domnul Cornel Pavel, directorul executiv al Consiliului de Mediere, ne va raspunde intrebarilor. Fiti Cool, Dacic Cool! Noi va asteptam cu drag!

Domnul Cornel Pavel, mediator cu experienta, va avea amabilitatea sa ne raspunda la toate intrebarile si nedumeririle noastre si sa ne explice cu exemple clare, pe intelesul fiecaruia, in ce constau avantajele medierii si modul in care aceasta poate functiona in cazul diferitelor situatii cu care ne putem confrunta.
Este important de stiut ca acum, incepand cu 1 august, informarea cu privire la mediere este obligatorie in cazul deschiderii unui proces. De asemenea, medierea devine cu atat mai importanta, cu cat taxele de judecata au fost majorate crescand si mai mult diferentele imense de cost intre rezolvarea unui litigiu in instanta sau prin mediere. Aceasta se adauga diferentei deja existente legate de timpul de solutionare, ore sau saptamani in cazul medierii, fata de ani si ani in instanta.
Informarea cu privire la mediere este deosebit de importanta prin faptul ca, medierea fiind relativ noua in Romania, este aproape necunoscuta publicului larg. Insa ea corespunde unei vechi practici prin care litigiile erau rezolvate - in alte timpuri -cu sprijinul batranilor satului. Astazi, medierea este insa mult mai mult decat atat, mediatorii fiind persoane cu abilitati speciale, formate in cadrul unei pregatiri profesionale ce le confera cunostintele si aptitudinile necesare. Si trebuie subliniat faptul ca medierea este o meserie non-juridica, ce nu are de-a face cu cea de avocat, notar sau judecator.
De altfel, in discutiile noastre precedente a fost subliniata foarte clar aceasta diferenta fundamentala dintre cele doua cai de rezolvare a litigiilor, cea juridica si cea prin mediere. In timp ce in instanta solutia este impusa de judecator, de multe ori ambele parti  fiind nemultumite, la mediere, solutia apare prin buna intelegere a partilor, astfel ca nimeni nu pleaca nemultumit. In timp ce procesul accentueaza conflictul sau chiar deschide conflicte noi, de cele mai multe ori ajungandu-se la noi cauze in instanta, medierea conduce la stingerea conflictului.
O idee deosebita ce a aparut la ultimele noastre discutii, trezind un viu interes, l-a constituit si faptul ca medierea ajuta la o mai buna intelegere a propriilor noastre interese si nemultumiri si la stingerea litigiilor dintre parti. Medierea este in masura sa contribuie la o schimbare profunda de atitudine in societate, conducand la inlocuirea unor relatii conflictuale cu unele de buna intelegere. Astfel, deosebit de interesanta a fost si informatia ca multi dintre cei care urmeaza cursurile de mediatori nu vor sa devina mediatori autorizati, ci sa reuseasca sa se inteleaga mai bine pe sine si sa-si imbunatateasca relatiile cu cei din jur, caci medierea corect inteleasa conduce efectiv la o schimbare de atitudine, la o mai buna intelegere in familie si in societate.
In acelasi timp, discutarea aplicata a unor exemple concrete solutionate cu ajutorul medierii a permis intelegerea mult mai clara a modului in care aceasta poate interveni in solutionarea diferitelor tipuri de conflicte, inclusiv atunci cand acestea imbraca un caracter international, in cazul unor litigii complexe, dar si in cazul unor conflicte relativ banale, ce apar frecvent intre vecini, rude sau la locul de munca.
Dar, fara indoiala, discutiile din precedenta noastra intalnire nu aveau cum sa epuizeze acest subiect atat de vast al medierii… Este si motivul pentru care am considerat ca este oportun sa dam curs solicitarilor cititorilor nostri si sa organizam inca o intalnire pe aceasta tema, mai ales ca multi care nu au putut veni la precedenta noastra intalnire si-au manifestat si ei interesul de a participa la o viitoare discutie avand ca tema medierea.
Iata de ce ne-am hotarat sa-l invitam pe domnul Cornel Pavel, directorul executiv al Consiliului de Mediere Romania, pentru a discuta noi aspecte ale acestui subiect atat de interesant si de actual. Va asteptam asadar la o noua intalnire Cool, Dacic Cool, in 21 august, ora 17.00, la Ceainaria Rendez-Vous din Calea Floreasca, numarul 102, unde, savurand un excelent ceai rece pentru care aceasta ceainarie cu traditie din Bucuresti este vestita, sa intelegem mai bine modul in care medierea ne ajuta, ca indivizi si ca societate. Si nu uitati! Fiti Cool, Dacic Cool! (Foto: Fotolia)

Va rugam sa va inscrieti si sa confirmati participarea la Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza sau la numerele de telefon 021.225.05.07, 0787.88.46.05, de luni pana vineri, intre orele 10.00-18.00. Intrarea este libera, in limita locurilor disponibile.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy