Miercuri, 17 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Evenimente Dacic Cool Cum se face o mediere: simulare de caz

Cum se face o mediere: simulare de caz

Email Imprimare

Medierea a devenit un subiect foarte interesant, inclusiv pentru cititorii Dacic Cool. La intalnirile organizate de noi pe aceasta tema numarul participantilor a crescut constant. Ieri seara, in sala mare a Hotelului Marshal din Bucuresti, a avut loc o noua intalnire de acest fel.
Medierea este o profesie aflata la inceput de drum. Este noua pentru publicul larg, care inca nu este pe deplin convins de eficienta sa. Romanii sunt obisnuiti, cel putin in ultimele decenii, sa-si rezolve conflictele in cadrul unui proces juridic. De aceea, poate ca inca nu inteleg cateva lucruri esentiale despre mediere: ca mediatorii nu propun solutii, ci creeaza un cadru in care cele doua parti aflate in conflict sa gaseasca ele solutia comuna, ca mediatorii nu incearca sa influenteze vreuna din parti, ca sunt neutri, ca medierea e mult mai usoara, mai rapida, mai ieftina decat un proces etc.

La recomandarea Consiliului de Mediere, doi mediatori experimentati, doamna Nicoleta Ionescu si domnul Catalin Iriciuc, care lucreaza impreuna (co-mediatori) inca din anul 2009, au sustinut simularea unei medieri, pentru ca publicul sa inteleaga mai bine cum se desfasoara o sedinta de mediere. Doamna Nicoleta Ionescu si domnul Catalin Iriciuc au avut peste 100 de cazuri de co-mediere, dintre care aproximativ 80% s-au finalizat cu semnarea unui acord intre cele doua parti.
Subiectul simularii a fost urmatorul: doi soti care nu se mai inteleg – sotia vrea sa divorteze, sotul respinge aceasta varianta si doreste impacarea. Sunt impreuna de 20 de ani si au un copil major. Desigur, lucrurile difera de la caz la caz, caci tin de personalitatea fiecaruia, de flexibilitatea fiecaruia, de scopul fiecaruia, precum si de situatia concreta in care se afla. Insa mediatorii urmeaza niste reguli precise, bine invatate si exersate, care au o finalitate precisa. Ieri seara, "spectatorii" prezenti la intalnirea noastra au avut ocazia sa urmareasca cum se deruleaza o asemenea discutie, iar la final au putut afla de la cei doi meditori detalii legate de strategiile lor.
Cele doua persoane aflate in conflict, in aceasta simulare improvizata, s-au dovedit a fi destul de inflexibile, astfel ca a durat destul de mult pana cand cei doi mediatori le-au castigat increderea. Acesta reprezinta primul pas pentru reusita unei medieri. Uneori, in realitate, intr-un proces de mediere, castigarea increderii celor doua parti aflate in conflict poate dura si 4 ore! Este normal sa fie asa – cele doua parti poate ca se afla in conflict de multa vreme, poate ca au resentimente puternice una fata de alta, poate ca nu au incredere in oricine. Mai ales cand e vorba de o relatie de cuplu indelungata, cum a fost si cazul simularii, este normal sa nu rezolvi lucrurile in cateva minute.
Raspunzand intrebarilor de dupa "mediere", cei doi mediatori au explicat faptul ca, in momentul in care argumentele celor doua parti incep sa se repete, se ajunge in punctul in care este nevoie de intalniri separate intre mediatori si parti. Adica mediatorul (sau mediatorii) discuta cu fiecare in parte: situatie, argumente, scopuri, posibilitatea unei intelegeri cu partea adversa etc. Dupa aceste discutii, se reia medierea cu ambele parti de fata.
Discutiile din cadrul intalnirii noastre de ieri s-au prelungit mult peste asteptari, ceea ce ne arata ca oamenii sunt foarte interesati de ce inseamna, concret, mediere. Cei doi mediatori invitati au raspuns, cu rabdare si cu profesionalism, tuturor intrebarilor. Desigur, medierea este un proces complex, care nu poate fi explicat in totalitate in cateva ore. Insa principiile de baza le poti intelege destul de usor, mai ales atunci cand ai ocazia sa stai fata in fata cu un mediator cu experienta (nu doar citind materiale de prezentare). De aceea, vom continua sa organizam si pe viitor intalniri despre mediere, utile pentru toata lumea, pentru cititorii nostri, pentru participanti, chiar si pentru mediatori. Poate cu simularea altor cazuri interesante. Ne bucuram ca si de aceasta data ne-au fost alaturi cu sfaturi pertinente si cu intrebari care au avut darul sa lamureasca multe lucruri domnul profesor universitar Mircea Constantinescu, doamna Carmen Sanda, mediator cu vasta experienta, mediatori la inceput de drum, masteranzi, antreprenori, dar si senatori, precum domnii Ionel Agrigoroae si Dan Ionita. Ne bucuram ca ne sunteti alaturi si va asteptam cu drag la urmatoarele noastre intalniri Cool, Dacic Cool!

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy