Joi, 18 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Oameni Personalitati Sergiu Nicolaescu, nemuritorul

Sergiu Nicolaescu, nemuritorul

Email Imprimare

Zi trista pentru cinefili, zi trista pentru toti cei ce simt romaneste si tin la valorile nationale. Astazi ne-am luat ramas bun de la inca o personalitate marcanta a culturii romane. Regizorul si actorul Sergiu Nicolaescu s-a stins din viata la varsta de 82 de ani, pe 3 ianuarie 2013. Si-a dedicat intreaga viata Cinematografiei - una dintre marile sale iubiri, alaturi de Mama si Tara, asa cum el insusi marturisea. In cariera sa prolifica, desfasurata pe mai bine de patru decenii, Sergiu Nicolaescu a creat o colectie impresionanta de nu mai putin de 60 de filme, in care a fost, pe rand sau, uneori, in acelasi timp, regizor, scenarist si actor. Cu peste 135 milioane de spectatori in Romania si peste 1 miliard de spectatori in intreaga lume, Sergiu Nicolaescu a trait pentru si prin film.
Printre copiii sai, rod al imaginatiei, talentului si muncii sale neobosite, se numara pelicule precum Dacii (1967), Mihai Viteazul (1971), Atunci i-am condamnat pe toti la moarte (1972), Cu mainile curate (1972), Ultimul cartus (1973), Un comisar acuza (1974), Nemuritorii (1974), Osanda (1976), Nea Marin miliardar (1978), Ultima noapte de dragoste (1979), Ciuleandra (1985), Noi, cei din linia intai (1986), Mircea (1989), Triunghiul mortii (1999), Orient Express (2004), Carol I (2009). Sunt filme in care Sergiu Nicolaescu a reinviat pagini glorioase din istoria neamului si in care a adus in atentia publicului eroi curajosi si demni. 
Sergiu Nicolaescu s-a nascut pe 13 aprilie 1930, in Duminica Floriilor, la Targu Jiu. Copilaria si adolescenta si-a petrecut-o insa la Timsoara, unde a urmat scoala primara si liceul. Marele ecran l-a fascinat de mic. Peste ani, maestrul avea sa povesteasca, intr-un interviu, cum se strecura de acasa pentru a merge la cinematograf, unde urmarea doua-trei proiectii una dupa alta. Pentru ca nu invatase inca sa  citeasca, se aseza langa un alt spectator, pe care il ruga sa-i citeasca subtitrarile.
La terminarea liceului, a intrat la trei facultati: Belle Arte, Politehnica si Scoala de Ofiteri de Marina. A ales Politehnica, mai precis Facultatea de Mecanica. La cativa ani dupa absolvirea facultatii, intamplarea a facut sa se intalneasca cu un coleg de la Politehnica, repartizat in Cinematografie. Astfel a ajuns Sergiu Nicolaescu sa aiba legatura cu cea de-a saptea arta. A fost, mai intai, operator, devenind apoi regizor, actor, scenarist si producator de film.
A debutat ca regizor cu documentarul de scurtmetraj Scoicile nu au vorbit niciodata, in 1962, an in care a realizat si filmul care l-a ajutat sa patrunda cu adevarat in lumea cinematografiei: scurtmetrajul Memoria Trandafirului, film-metafora de 7 minute despre scurta viata a florilor, care s-a bucurat de succes in tari precum Statele Unite ale Americii si Franta. Pentru aceasta pelicula, Sergiu Nicolaescu a fost recompensat cu Premiul de Excelenta al Uniunii Tehnicienilor din cinematografia mondiala.
A realizat cel dintai lungmetraj de fictiune din cariera sa intre 1966 si 1967. Este vorba despre pelicula Dacii, impresionanta coproductie romano-franceza, cu o distributie pe masura si o figuratie grandioasa, elemente care au devenit emblematice pentru toate filmele istorice purtand semnatura maestrului Sergiu Nicolaescu. La Paris, pe Champs-Elysees, cu prilejul premierei pariziene a filmului Dacii, in dreptul exclusivistului restaurant Fouquet's, trona un afis al filmului, pe care era scris: Un film de Serge Nicolaesco. La 37 de ani, regizorul isi incepea astfel cariera internationala.
In anul revoltei studentesti de la Paris si al Primaverii de la Praga (1968), Sergiu Nicolaescu a lucrat, ca regizor, la Bucuresti, cu Orson Welles, Laurence Harvey si alti mari actori americani si europeni la pelicula Batalia pentru Roma, coproductie americano-germana. Intre anii 1970 si 1980, marele regizor a avut o perioada profesionala prolifica, in care a infiintat prima scoala de cascadori din Romania si o scoala de recuzita.
In 1970, a inceput sa lucreze la filmul in doua serii Mihai Viteazul. Sergiu Nicolaescu a fost contactat de americanii de la Columbia Pictures, care i-au propus sa realizeze filmul la Hollywood, cu o distributie de zile mari: Kirk Douglas sau Charlton Heston (in rolul lui Mihai Viteazul), Richard Burton, Elizabeth Taylor, Orson Welles, Laurence Harvey. Filmul avea insa sa fie filmat in Romania, Turcia si Cehia, exclusiv cu actori romani. Lui Sergiu Nicolaescu nu i-a fost usor sa aleaga actorul care avea sa-l intruchipeze pe marele ecran pe infaptuitorul primei Uniri a celor trei Tari Romane, in 1600. Pe lista posibililor interpreti ai rolului se regaseau nume mari, precum Ilarion Ciobanu, Mircea Albulescu, Amza Pellea, Florin Piersic, George Constantin sau Emanoil Petrut. Sergiu Nicolaescu l-a ales pe Amza Pellea. In 1972, pelicula Mihai Viteazul a fost propunerea Romaniei la Premiul Oscar pentru cel mai bun film strain. Mihai Viteazul se afla pe locul al III-lea in topul celor mai vizionate filme romanesti din toate timpurile, asa cum se arata intr-un comunicat din 2006 al Uniunii Autorilor si Realizatorilor de Film din Romania. In anul 1971, pelicula a fost prezentata la Festivalul international de film de la Moscova, unde a fost nominalizat la Medalia de Aur. Despre Mihai Viteazul, maestrul afirma ca a fost cel mai greu film din cariera sa, cel mai greu pariu al sau, dar ca a meritat.
La propunerea scenaristilor Titus Popovici si Petre Salcudeanu, Sergiu Nicolaescu a inceput sa lucreze la un serial politist, inceput in 1972, in care l-a intruchipat pe legendarul comisar Miclovan, devenit apoi Moldovan. De-a lungul carierei, actorul, scenaristul si regizorul Sergiu Nicolaescu a lucrat alaturi de cele mai mari nume ale cinematografiei romanesti: Amza Pellea, Ilarion Ciobanu, Florin Piersic, Septimiu Sever, Mircea Albulescu, Ion Besoiu, Emmerich Schaffer, Olga Tudorache, Ghorghe Dinica, Stefan Mihailescu-Braila, Jean Constantin, Sebastian Papaiani, Colea Rautu, Gina Patrichi, Octavian Cotescu, Iurie Darie, Eugenia Bosanceanu, Ernest Maftei. De-a lungul carierei, a dat viata la mai bine de 35 de personaje memorabile, de la comisarul Moldovan la Mircea cel Batran, maresalul Averescu si Carol I. In 2006, Pro Video a lansat primele sase titluri dintr-o colectie de 21 de filme ale regizorului, pe suport DVD.
In 2010, Sergiu Nicolaescu a regizat pelicula Poker, despre care spunea ca este a doua comedie din cariera sa, dupa Nea Marin Miliardar. Ultima productie semnata de maestru, Ultimul corupt din Romania, continuare a filmului Poker, a fost lansata in februarie 2012 si a reunit o distributie de exceptie, din care au facut parte Valentin Teodosiu, Horatiu Malaele, Mircea Diaconu, Vladimir Gaitan, George Mihaita, Ion Ritiu, Nae Lazarescu, Vasile Muraru si Catalina Grama (Jojo). Cu un scenariu semnat de Adrian Lustig, Ultimul corupt din Romania este un film de actualitate, un film comic, dar in acelasi timp si critic, asa cum l-a descris regizorul Sergiu Nicolaescu.
Sergiu Nicolaescu s-a numarat, de asemenea, printre participantii la Revolutia din decembrie 1989 si a scris pe aceasta tema cateva carti, dintre care prima, Un senator acuza, a fost publicata in 1996, fiind urmata, in 1999, de Cartea revolutiei romane decembrie '89. In 2005, Sergiu Nicolaescu a publicat volumele Lupta pentru putere. Decembrie ’89 si Revolutia. Inceputul adevarului. Cea mai recenta carte a sa, Mamaliga a explodat! Decembrie 1989, lansata in 2011, s-a dorit a fi mai mult un raspuns dat acelora care se indoiesc de Revolutia Romana, dupa cum marturisea insusi Sergiu Nicolaescu. Cineastul a avut si o intensa activitate politica. Sergiu Nicolaescu a fost ales pentru prima data parlamentar in 1990, pe listele Frontului Salvarii Nationale. A fost membru al Comisiilor de cultura din Senat in fiecare legislatura si a detinut presedintia comisiei in fosta legislatura. Maestrul si-a incheiat ultimul mandat de senator pe 12 decembrie 2012, cand, de la tribuna Senatului, a sustinut un discurs emotionant.
Marele regizor a primit numeroase decoratii si distinctii, intre care Ordinul National Serviciul Credincios, in grad de Cavaler, in anul 2002. Pe 6 decembrie 2012, Sergiu Nicolaescu a fost declarat cetatean de onoare al municipiului Targu Jiu. In aceeasi zi, in orasul sau natal a fost inaugurat si un cinematograf care ii poarta numele. (Foto: Gk.ro)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.