Vineri, 29 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Apimond Topul afectiunilor tratate cu miere


Topul afectiunilor tratate cu miere

Email Imprimare

Cunoscuta si apreciata inca din cele mai vechi timpuri pentru calitatile sale terapeutice, mierea a facut, de-a lungul anilor, obiectul a numeroase studii, omenirea incercand neincetat sa analizeze cat mai bine acest elixir dulce si miraculos. Fiecare analiza si studiu efectuat a condus la concluzia ca mierea este sanatoasa. Datorita actiunii antibacteriale, antimicrobiene si antiinflamatoare, mierea este folosita in tratarea a numeroase afectiuni, fiind eficienta si in stimularea sistemului imunitar, a cresterii energiei generale… In plus, are un gust atat de bun! Cu aceste calitati, nu e de mirare ca mierea este iubita de cand lumea, de toate popoarele, atat de oamenii simpli, cat si de marile personalitati.

Se spune despre Alexandru cel Mare ca ar fi fost inmormantat impreuna cu o serie de recipiente pline cu miere. Vechii egipteni obisnuiau sa foloseasca mierea ca metoda principala de imbalsamare. Despre primul stup pastrat intact, aflat in Israel, se crede ca dateaza de mai bine de 3.000 de ani, iar mierea cea mai veche a fost gasita undeva in Georgia si se presupune ca are in jur de 5.000 de ani. Asadar, putem afirma ca mierea este un elixir folosit inca de la nasterea omenirii.
Intr-un stup obisnuit, in conditii optime, se pot produce in jur de 80 kg de miere pe an, insa datorita procedeelor actuale, din ce in ce mai avansate, productia de miere a albinelor poate fi crescuta. Avem multe de invatat de la aceste mici si uimitoare insecte… si nu doar modul lor de organizare si de perseverenta, iscusinta si daruirea, ci si capacitatea de a se bucura de viata in colonie si de a comunica cu semenii. Un studiu recent a descoperit ca albinele comunica prin... dans, aratand astfel celorlalte colege cat de departe sunt florile din care se poate culege nectarul. Asadar, atunci cand zumzetul lor (care este, de fapt sunetul cauzat de cele 200 de batai ale aripilor pe secunda) devine mai accentuat, se poate spune ca suntem martorii unui adevarat dans al albinelor.
De regula, atunci cand conditiile sunt optime, o albina lucratoare traieste in sezonul activ in jur de 40 de zile si efectuează 250 de zboruri, in cursul carora aduna cateva grame de miere. La momentul actual, tarile cu productia cea mai mare de miere sunt: China, Turcia si Ucraina. In aceste tari s-au elaborat norme care presupun restrangerea folosirii pesticidelor, intrucat consumul indelungat al acestor substante au distrus foarte multe populatii de albine, astfel productiile agricole fiind puse in pericol. Se stie ca in mare parte productia agricola din intreaga lume depinde de procesul de polenizare a albinelor. Nu degeaba ne avertiza Albert Einstein cu privire la raportul direct intre viata albinelor si cea a omenirii, spunand ca omenirea nu rezista mai mult de patru ani fara albine.
Dar sa revenim la miere… De ce este ea atat de iubita? Ei bine, vechii egipteni o foloseau ca dezinfectant al ranilor, iar despre profetul Mohamed se spune ca lauda mierea ca fiind un adevarat medicament, atat pentru trup, cat si pentru suflet. Datorita calitatilor sale curative, mierea a fost studiata de-a lungul timpului si astazi, cand dezvoltarea medicinei ne permite studii aprofundate, s-a descoperit ca miracolele realizate de catre miere vin din complexitatea structurii sale. Mierea contine, pe langa glucoza si fructoza, minerale precum: magneziu, potasiu, calciu, sodiu, fier, fosfor si vitaminele din grupul B, avand o actiune benefica pentru activitatea inimii, pentru stimularea imunitatii, pentru combaterea ulcerului stomacal, dovedindu-se a fi un excelent pansament gastric, dar este benefica si in combaterea insomniilor, a starilor de stres sau a depresiilor.
In topul afectiunilor tratate cu miere se afla afectiunile respiratorii, in special tusea. O lingurita de miere luata seara, inainte de culcare, ajuta nu doar la dobandirea unei stari de liniste propice somnului, ci si la calmarea tusei. Alte afectiuni tratate foarte des cu miere, inca din cele mai vechi timpuri, sunt ranile, taieturile. Fiind un antiseptic puternic, mierea dezinfecteaza si nu permite infectarea ranii, ci favorizeaza cicatrizarea acesteia. O alta afectiune pe care romanii prefera sa o combata cu ajutorul mierii este constipatia, mierea fiind considerata un laxativ natural fara efecte secundare sau nocive asupra organismului.
Disconfortul indigestiilor este adesea tratat cu ajutorul mierii de albine. Alte afectiuni pentru care romanii prefera mierea ca medicament sunt: insomniile, mahmureala, infectiile urinare, afectiunile renale, hepatice. De toate aceste calitati se beneficiaza numai daca mierea este autentica, cumparata de la producatori cu experienta si daca se respecta conditiile de pastrare si de consum. De aceea va sugeram sa o cumparati doar din surse autorizate si in care aveti incredere.
Compania noastra, Apimond, brand cu traditie in apicultura, va recomanda miere in diverse sortimente, de la mierea poliflora la mierea de salcam, de tei, de padure, de albastrele sau de coriandru, sortimente pe care puteti sa le folositi atat pentru a combate diferite afectiuni, pentru a indulci ceaiul, cafeaua sau pentru a va prepara masti de infrumusetare. (Foto: freeimage.com)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy