Vineri, 19 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Traditii Legende, datini si obiceiuri Sfantul Elisei sau Aliseiul Graului

Sfantul Elisei sau Aliseiul Graului

Email Imprimare

Ziua Sfantului Elisei este a doua sarbatoare dedicata graului de catre taranii romani, fiind numita si Aliseiul Graului. Despre Sfantul Elisei se spune ca e servitorul Sfantului Ilie ÅŸi al lui Dumnezeu, fiind la origine agricultor. A fost un proroc care a primit cojocul lui Ilie si face minuni cu el, despartind si Marea Rosie prin care a trecut ca pe uscat.

In traditia populara romaneasca, pe 14 iunie nu se muncea pentru ca nu cumva Sfantul Elisei sa ii trasneasca pe oameni sau sa porneasca vantul chiar atunci cand graul infloreste, scuturandu-i floarea si lasandu-l fara rod. De aceea, aceasta zi era respectata pentru paza graului, rodul campului, impotriva grindinei, ciumei, bolilor, pagubitorilor ursi si lupi, contra muscaturii de sarpe, orbirii si pentru ca vitele sa nu se nasca cu picioarele strambe.

Traditii si superstitii de Sfantul Elisei
Sarbatorirea Sfantului Elisei determina cresterea bobului, a spicului de grau si-i grabeste coacerea. Este o sarbatoare care se tine pentru rodul graului si pentru paza campului impotriva grindinei, de aceea nu se lucreaza la camp de frica trasnetului. In aceasta zi se lucreaza numai pana la amiaza. Conform povestirilor si legendelor vechi, un om a lucrat in aceasta zi si a doua zi a cazut grindina numai pe gradina lui. Agricultorii care nu-l sarbatoresc pe Sfantul Elisei vor avea grau cu boabe mici. Sfantul Eliseu se tine pentru grau ca sa nu faca taciune si ca sa nu dea mana, pentru ca oamenii cred ca daca lucreaza in aceasta zi se maneaza holdele si viile.
Traditii si obiceiuri identificate si promovate in cadrul campaniei de comunicare online Cultura si tainele painii, derulate de Russenart Communications si Gold Maya. (Foto: www.calendar-ortodox.ro)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.