Marti, 16 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Abatia Cisterciana Carta din judetul Sibiu

Abatia Cisterciana Carta din judetul Sibiu

Email Imprimare

Acest loc inedit m-a fascinat chiar de la inceput. Dorind sa parcurg un traseu montan pe Fagaras, am fost oprit de vremea ploioasa din dimineata aceea. Ghidat de semnele turistice de la drumul national, mi-am schimbat planurile si dupa 3 km am ajuns in centrul satului Carta din judetul Sibiu. Construita in stil gotic, unica abatie cisterciana nedistrusa din Romania si cea mai estica abatie din Europa a fost construita in 1200-1206 de calugarii cistercieni. Acestia erau calugari catolici de origine franceza, o ramura a ordinului calugaresc al Benedectinilor, asa-numitii "calugari tarani" pentru ca se hraneau doar din roadele muncii lor si se imbracau doar cu haine produse de ei.

Desi a fost devastata si distrusa in mod repetat de atacurile otomanilor, Abatia Cisterciana Carta mai pastreaza Biserica Evanghelica, Turnul-clopotnita, construit ca si punct de observatie, cimitirul german, poarta gotica, ziduri si ruine, dar si casa parohiala.
Tipica pentru constructiile cisterciene este fereastra in forma de rozeta care te intampina de la intrarea in fortificatie, aflata deasupra portalului conic in stil gotic care imbraca poarta. Inauntrul fortificatiei, descoperim cimitirul soldatilor germani cazuti in Primul Razboi Mondial la Porumbacu in septembrie 1916. Casa parohiala se afla pe locul vechii bucatarii, cea mai veche casa locuita din Transilvania. Am fost fascinat de moara cu 3 ciocanele, actionata de apa unui mic parau, simbolizand pasiunea straveche a cistercienilor pentru morarit.
Intreaga constructie a manastirii imbina stilurile gotic, reprezentat de arcurile frante de la ferestre cu stilul romanic, reprezentat de coloana care sprijina ferestrele. Din ceea ce a fost odata biblioteca si dormitoarele calugarilor mai putem vedea azi doar niste ruine. Cea mai impresionanta este Biserica Evanghelica, pe care o sustin contrafortii masivi din piatra de nisip si care mai pastreaza si astazi ferestrele si rozele tipice goticului.
Am fost placut surprins de tot ceea ce mi-a oferit aceasta abatie din punct de vedere turistic. Am reusit sa o vizitez datorita indicatoarelor turistice care m-au indrumat spre locatie, dar si tablitelor informative din incinta abatiei. Cu fonduri UE, manastirea a fost renovata in 2013 si ofera turistilor si o unitate de servire a mesei si un info-point in vecinatatea constructiei. O suma de 5 lei pentru vizitare sustine intretinerea manastirii, dar vizitarea ei aduce in suflet mult mai mult decat liniste, ci si un sentiment ca istoria nu a fost uitata cu totul. (Razvan-Constantin Ciubotaru)



Comentarii (1)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.