Marti, 23 Apr

Ultimele Titluri :

Livada de visini

Email Imprimare

Visinul comun (Prunus Cerasus Vulgaris Mill.) este o specie de Prunus, din subgenul Cerasus (cires), fiind ruda foarte apropiata cu ciresul dulce (Prunus avium), insa cu fructe mai acide si mai acre. Este originar din Europa si din sud-vestul Asiei. Se considera ca ar fi o incrucisare naturala intre Prunus avium si Prunus fruticosa, care ar fi avut loc pe platoul Iranului sau in estul Europei, unde cele doua soiuri ar fi putut veni in contact. Florile sale sunt albe, iar frunzele sunt lucioase si zimtate pe margini. Fata de cires, visinul are beneficii nutritionale mai mari si efecte medicinale mai importante. Visinele, dar si coditele acestora sunt utilizate in bucatarie, ca atare sau sub forma de sirop, precum si in medicina, intrand in componenta unor medicamente. Din cele peste 270 de varietati de visin, doar cateva sunt importante din punct de vedere comercial – printre acestea, soiurile Montmorency, Richmond si English morello.

Visinele contin vitamine, minerale, zaharuri, taninuri, proteine, pectine, acizi organici etc. Un studiu stiintific a demonstrat proprietatile antiinflamatoare si antioxidante deosebite ale visinelor. Antocianii din compozitia lor au capacitatea de a inhiba dezvoltarea tumorilor, de a incetini afectiunile cardiovasculare si de a incetini procesul de imbatranire. Visinele intra in compozitia unor medicamente care trateaza osteoartrita, reumatismul, durerile musculare, problemele musculare cauzate de exercitiile fizice intense, guta si insomnia. Osteoartrita si reumatismul sunt cauzate si de prezenta acidului uric in sange intr-o cantitate prea mare. Iar antocianii si bioflavonoizii pe care ii contin visinele ajuta la dizolvarea cristalelor de acid uric care se formeaza la incheieturi si in jurul rinichilor. Flavonoizii, cei care dau visinelor culoarea rosie, au si efect anticancerigen, caci ei lupta cu radicalii liberi din organism. Pe langa cianidina, ei contin si cuercitina, care este considerata drept unul dintre cei mai puternici agenti anticancerigeni, precum si alcool perilic (POH), extrem de eficient in reducerea riscului oricarui tip de cancer. Aceasta combinatie de agenti face ca visinele sa fie puternic anticancerigene.
Prin reglarea grasimilor si glucozei, visinele ajuta la functionarea optima a sistemului cardiovascular, prevenind cresterea colesterolului rau, a diabetului si a dereglarilor de tensiune. Prin continutul de potasiu, ele scad tensiunea arteriala. De asemenea, visinele cresc productia de urina si ajuta digestia. Visinele contin si melatonina, care ajuta la reglarea somnului. Fiind sarace in calorii si bogate in fibre, visinele ajuta si la scaderea in greutate. De asemenea, continutul de vitamina B si mai ales B6 ajuta metabolismul si transforma nutrientii in energie. Prin reducerea inflamatiilor din corp, visinele rezolva si durerile de cap, si migrenele, fiind la fel de eficiente ca aspirina sau ibuprofenul.
Fiind bogate in vitaminele A si C, visinele pot creste libidoul atat la femei, cat si la barbati. Vitamina A creste nivelurile de testosteron si estrogen, iar vitamina C creste apetitul sexual. Dar vitaminele A si C au si efecte antiimbatranire la nivelul pielii si tenului, luptand cu radicalii liberi. Visinele contin, de asemenea, un pigment vegetal, antocianidina, care previne ridurile, distrugand enzimele care fac ca pielea noastra sa arate batrana si ridata. La fel ca ciresele, visinele curata tenul si, prin continutul de minerale, vitamine, nutrienti si antioxidanti, sunt benefice pentru pielea scalpului si pentru par, hranind radacinile acestuia.
Din coditele visinelor, care contin saruri de potasiu, flavonoide si taninuri, se fac infuzii. Avand efecte astringente, aceste infuzii se pot bea in cazurile de diaree, in cantitati mici, de-a lungul zilei. Frunzele de visin pot fi si ele consumate sub forma de decoct, fierbandu-se timp de 10-15 minute. Au efecte diuretice, iar prin continutul de iod si potasiu sunt eficiente si in tratarea diareei si a unor afectiuni cardiace. Infuzia din coaja de crengute tinere de visin este eficienta in tratarea cistitei.
Dulceata de visine Topoloveana fara zahar adaugat si fara conservanti pastreaza integrala pulpa fructelor. Continutul este de 70% visine si 30% sirop concentrat de mere. Aceasta dulceata este un dulce natural, sanatos, cu valoare energetica medie si cu un continut ridicat de fibre. Are efecte antioxidante, prin continutul de vitamine C si E, previne stresul celular, stabilizeaza ritmul cardiac, mentine sanatatea pielii, reduce riscul de diabet, detoxifica organismul, scade colesterolul si stratul de grasime. (Foto: freeimages.com, www.magiun-sonimpex.ro)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.