Vineri, 19 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Mareata Cetate Fagaras

Mareata Cetate Fagaras

Email Imprimare

Mi-am propus sa vizitez toate cetatile si castelele care imi ies in cale. Mergand pe drumuri transilvanene, am ajuns si in Fagaras. Si nu puteam sa trec fara sa vizitez mareata cetate. Situata in centrul Fagarasului, chiar langa catedrala aflata inca in constructie, cetatea este cel mai important monument al orasului. Cetatea Fagaras reprezinta una dintre cele mai mari si mai bine conservate cetati feudale. Constructia cetatii a inceput in secolul al XIV-lea, pe locul unei mai vechi fortificatii construite din lemn si intarita cu pamant, din secolul al XII-lea.

Cetatea este inconjurata de un zid de aparare cu fante pentru artilerie si un sant de aparare umplut cu apa. Accesul in cetate se realizeaza prin intermediul unui pod. Incinta este patrulatera, cu patru turnuri bastioane la colturi si un turn de avanpost - de tip barbacana - pe latura de est. In 1696, cetatea a fost preluata de austrieci si a devenit cazarma. Folosirea in scopuri militare a facut ca cetatea sa-si piarda din maretia avuta pe cand era resedinta nobiliara sau princiara. Cetatea a fost resedinta chiar si pentru domnitorul Mihai Viteazul si familia sa. Intre 1948 si 1960, cetatea a fost inchisoare pentru oponentii sistemului comunist din Tara Fagarasului.
Astazi, in una dintre aripile cetatii se afla Muzeul Tarii Fagarasului ,,Valer Literatâ€. Tot acolo se afla si Biblioteca Municipala. Intrarea in cetate este gratuita, fiecare avand posibilitatea de a se plimba in portiunea dintre santul de apa si zidurile exterioare, in zona delimitata de cele doua ziduri, precum si in curtea interioara. Doar cei care doresc vizitarea muzeului trebuie sa scoata bani din buzunar. Important e ca aveti ce vedea, cetatea nu e o ruina, asa cum sunt multe prin Moldova. Pentru a se reda maretia de odinioara, astazi se mai fac lucrari de amenajare. Daca drumurile dumneavoastra ajung si prin Fagaras, va recomand sa vizitati cetatea! Veti deschide o fila de istorie! (Oana-Nicoleta Rosu)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.