Joi, 18 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Stil de Viata Casa si Gradina

Casa si gradina

Dalia - splendoare multicolora in gradina

Email Imprimare

Atunci cand florile de vara sunt deja pe trecute, in gradini straluceste frumoasa dalie, care infloreste din miezul verii pana la primul inghet. Deosebit de versatila, decorativa, colorata in nenumarate nuante, impunatoare si iesind in evidenta indiferent de locul in care creste, dalia este una dintre cele mai atragatoare si cautate flori, dupa cum ne spun si peisagistii... Fiind atat de iubita si apreciata, o vedem adeseori la expozitiile florale, in competitii ale horticultorilor sau si la nunti. Si nu este deloc de mirare ca, datorita frumusetii sale, Dalia a devenit si un prenume feminin destul de popular. Dalia este o planta ornamentala originara din Mexic, mai exact de pe campiile intinse de acolo si din alte zone din America Centrala si de Sud - Guatemala, Honduras, Nicaragua, Costa Rica etc. Este foarte probabil ca ea sa fi fost descoperita de catre tolteci sau de catre stramosii acestora, insa se stiu foarte putine lucruri despre ea inainte de epoca azteca.

Secretul taierii trandafirilor vara, dupa fiecare val de inflorire

Email Imprimare

Daca vreti sa aveti o gradina colorata si inmiresmata, plina de roze pana toamna tarziu, trebuie sa acordati o grija deosebita tufelor de trandafiri, mai ales in ceea ce priveste taierea lor. Dupa fiecare val de inflorire, atunci cand tufele de roze se ofilesc, acestea trebuie taiate tinandu-se cont de un secret. Odata urmat acest secret, planta va inflori din nou in loc sa isi canalizeze puterea pentru a fructifica.

Gladiolele: Sfaturi de ingrijire

Email Imprimare

Gingase si delicate, gladiolele dau farmec, culoare si armonie fara cusur gradinilor noastre dragi. Ar fi pacat sa ne privam gradina de armonia coloristica a acestor flori, mai ales daca tinem cont de faptul ca gladiolele sunt plante care se cresc usor. Acestea sunt disponibile intr-o gama foarte variata de culori, singura nuanta care lipseste din "portofoliul" lor fiind albastrul. Gladiolele isi au originea in Africa, Orientul Mijlociu si regiunea mediteraneeana. Una din cele peste 180 de specii de gladiole, numita "Fecioara cetii", creste exclusiv in preajma Cascadei Victoria, de pe raul Zambezi. Gladiolele apartin aceleiasi familii ca si irisii si sunt presupusii "crini din vale" mentionati in Biblie. In limbajul florilor, gladiola are semnificatii contradictorii. Un buchet care include gladiole poate transmite urmatoarele idei sau mesaje: tarie de caracter, sinceritate, generozitate, gratie naturala, somn etern, imaginatie, uitare.

Metode eficiente de curatare a frigiderului si a masinii de spalat

Email Imprimare

Va puteti imagina o viata fara frigider si masina de spalat, mai ales in aceste vremuri extrem de incarcate si solicitante? Frigiderul si masina de spalat sunt punctele centrale ale oricarei gospodarii, fara de care nu am putea pastra alimentele proaspete, nu ne-am putea hrani si nu ne-am putea desfasura activitatile specifice curateniei, devenind, datorita "ajutorului" de necontestat, indispensabile oricarei persoane. Insa, doar pentru ca umpleti masina de spalat cu detergent, nu inseamna ca aceasta se va curata de la sine in mod miraculos.

Cele mai bune ingrasaminte naturale pentru plantele din ghiveci

Email Imprimare

Plantele din ghiveci au nevoie de fertilizatori pentru a se dezvolta, mai ales daca sunt cumparate de la magazin. Si asta deoarece rezerva de fertilizator a unui sol de flori de calitate superioara, care este adaugata de catre producator, dureaza aproximativ sase saptamani. Fertilizarea se face doar in sezonul de crestere a plantelor, care incepe in luna februarie si se termina in luna august. Exista cateva ingrasaminte naturale pe care le gasim in gospodarie si care au un efect uimitor asupra plantelor din ghiveci. Odata aplicate aceste tratamente naturale, plantele din ghiveci vor reveni la viata, vor creste vazand cu ochii si vor inflori mult mai repede. In plus, acestea vor deveni rezistente la boli si daunatori.

Gradinaritul - pasiune si sanatate

Email Imprimare

Gradinaritul face bine la sanatate. O confirma studiile care au relevat faptul ca oamenii care traiesc in zone bogate in vegetatie au mai putine probleme de sanatate decat cei din zonele urbane aglomerate. Gradinaritul reduce drastic sansele de depresie si mentine organismul in forma optima. El poate fi, cu siguranta, o mare pasiune, poate ameliora aspecte ale sanatatii si poate capata, acolo unde gaseste terenul prielnic, rangul de arta.

Lamaia, un fruct benefic

Email Imprimare

Un gust dulce-acrisor de neconfundat, un fruct unic, decorativ, luminos si sanatos… Lamaia e apreciata nu doar pentru gust si pentru calitatile nutritionale si culinare, cat si pentru proprietatile sale terapeutice, care astazi, in plina epoca a virusurilor, se dovedesc a fi extrem de utile. Lamaiul (Citrus limon) e un arbust cu frunze vesnic verzi care apartine familiei Rutaceae, din care mai fac parte, desigur, portocalul, pomelo, lime, grepfrutul etc. Frunzele sale sunt la inceput rosietice, apoi primesc o nuanta de verde inchis pe partea superioara si de verde deschis pe spate. Florile sale ies din boboci rosietici, sunt albe, au 4-5 petale lungi de 2 centimetri si sunt usor parfumate. Arbustul atinge intre 3 si 6 metri in inaltime. Traieste in medie 50 de ani, dar, cu ingrijire corespunzatoare si ferit de boli, poate ajunge la 100 de ani. Lamaiul infloreste de mai multe ori pe an, iar fructele sale pot fi culese de 6 pana la 10 ori pe durata unui an. Un arbust produce intre 225 si 270 de kilograme de lamai pe an. Exista mai multe varietati de lamai, care se deosebesc prin forma, culoare, aroma, aciditate, grosime a cojii etc.

Portocala - culoare si gust

Email Imprimare

Stim cu totii ca portocala este unul dintre cele mai populare si cautate fructe de pe glob. Si nu e de mirare: gustul sau parfumat ne incanta pe toti, iar calitatile sale nutritionale ne sunt deosebit de utile! Portocalul face parte din familia citricelor si s-ar parea ca e originar din Asia de Sud-Est, unde era cunoscut si cultivat inca de acum 6 milenii. De acolo s-a raspandit mai intai spre India. In Orientul Mijlociu si in Europa a ajuns din China, dar foarte tarziu. De aceea, tablourile renascentiste cu Cina cea de Taina care prezinta portocale pe masa nu sunt corecte din punct de vedere istoric, caci portocalul a fost cultivat in Orientul Mijlociu abia din secolul al IX-lea. Un lucru interesant este ca culoarea portocalie și-a primit numele de la portocala. Inainte ca acest fruct sa ajunga in Europa, in secolul al XV-lea, acestei culori i se spunea galben-rosu sau doar rosu.

Purifica aerul din locuinta cu ajutorul plantelor!

Email Imprimare

Pentru a avea o sanatate optima, este important ca incaperile in care locuim sa fie bine aerisite. Daca exista senzatia de aer insuficient, atunci este indicat sa decoram locuinta cu plante care vor elibera o cantitate mai mare de oxigen. Pe langa aspectul frumos pe care il va avea locuinta, plantele ne asigura aerul curat de care avem atata nevoie, mai ales in conditiile poluarii actuale. Iata cateva plante care asigura o buna oxigenare a aerului din locuinta:

Rodia, fructul care ne-a fost trimis din paradis

Email Imprimare

Chiar daca nu ati vazut sau nu ati cultivat niciodata un rodiu (Punica granatum), cu siguranta ati gustat, macar o data, din fructul sau. Legende stravechi, religii, istoria si medicina traditionala au celebrat frumusetea unica si beneficiile pentru sanatate ale rodiei. Este un fruct de legenda, un fruct viguros si care da vigoare, un simbol sacru al civilizatiei umane. Rodia este acel fruct cu coaja groasa, care ascunde sute de seminte invelite intr-un „pachet” zemos, de culoare roz. Arbustul e de talie joasa, ajungand pana la maximum 3 metri inaltime. Are multe ramuri si este dens, aratand mai mult ca o tufa decat ca un arbust.

Deliciul dulce din gradina: capsuna

Email Imprimare

Multi dintre noi ne-am delectat cu delicioasele capsuni din gradina sau din gradina bunicilor, in copilarie, unde cresteau in straturi sau pe langa garduri. Sunt primele fructe care se coc in gradina. Se spune ca se coc atat de repede pentru ca stiu ca nu avem rabdare sa le asteptam! Astazi, le gasim in aproape orice supermarket sau piata alimentara, fie proaspete, mai ales in sezon, fie congelate. Le consideram fructe, dar, in pofida credintei comune, carnoasa si delicioasa capsuna nu este un fruct, din punct de vedere botanic, ci este, de fapt, receptaculul florii de capsun! De aceea, se spune ca este un "fruct fals". De fapt, fructele sunt acele mici "seminte" de pe suprafata capsunii – sunt 200 pe fiecare capsuna.

Un copac cu flori: Eucaliptul

Email Imprimare

Vorbim de un arbore inalt, impunator, frumos, cu valoare ornamentala, dar in acelasi timp cu o serie de proprietati benefice pentru sanatatea noastra. Acest arbore magnific face parte din familia Myrtaceae, este originar din Indonezia, Noua Guinee si Australia, dar in zilele noastre este raspandit in multe zone tropicale si subtropicale de pe glob. S-a raspandit din Australia dupa expeditia lui Cook din anul 1770. Eucaliptul este unul dintre cei mai inalti copaci de pe planeta noastra. Eucalyptus regnans (Mountain Ash) din Australia este cea mai inalta planta care face flori din lume. Exemplarul Centurion, cel mai inalt din zilele noastre, are nu mai putin de 99,6 metri inaltime! Cu toate acestea, din cele 700 de soiuri de eucalipt, exista cateva zeci de varietati pitice, care au sub 10 metri inaltime și care sunt ideale pentru gradinile obisnuite sau parcurile urbane. Acesti copaci ornamentali au o scoarta colorata, cu texturi diferite de la o varietate la alta, cu flori aspectuoase sau cu pastai cu seminte deosebit de atragatoare in gradina. Un exemplu este Eucalyptus macrocarpa. Eucaliptul isi pastreaza frunzele verzi tot timpul anului. Unele soiuri fac flori parfumate, iar trei varietati sunt renumite pentru frumusetea deosebita a florilor lor: Eucalyptus erythrocorys, Eucalyptus kruseana si Eucalyptus corymbia ficifolia. Florile de eucalipt sunt pline de nectar si nu au petale, ci sunt ornate cu stamine. Exista flori albe, crem, galbene, roz si rosii. Eucaliptii au forme variate, care merg de la tufa si arbust pana la copac falnic.

Viata dulce cu lemn-dulce

Email Imprimare

Lemnul-dulce este o planta cu o aroma specifica, unica, speciala, cu gust dulce (de unde si numele in limba romana), o planta cunoscuta si apreciata in mai multe culturi, de peste trei milenii. Este o planta care a fost in atentia faraonilor si profetilor, a unor mari conducatori militari sau religiosi. In mormantul marelui faraon egiptean Tut, alaturi de aur, bijuterii pretioase si alte comori, s-au gasit mari cantitati de radacina de lemn-dulce (Glycyrrhiza glabra), pastrata in conditii foarte bune. Prin urmare, aceasta planta era considerata deosebit de valoroasa.

Despre stilul de arhitectura neoromanesc

Email Imprimare

Dacic Cool, In primul rand bun gasit! Sunt arhitect Adrian Paun si ma ocup de proiectarea caselor traditionale romanesti si neoromanesti, iar in randurile de mai jos am sa va prezint stilul neoromanesc pe scurt.
Acest stil de arhitectura, propriu poporului nostru, a aparut la sfarsitul secolului XIX, ca urmare a miscarii politice si sociale incepute la mijlocul secolului XIX, prin care vechile imperii s-au destramat si s-au format noile natiuni europene. Ca urmare, toate natiunile europene si nu numai au dorit sa-si exprime identitatea prin stiluri si lucrari de arhitectura care sa le defineasca cat mai bine.

Lavanda: Frumusete calma si parfum

Email Imprimare

Lavanda – sau levantica, cum i se spune la noi – este o planta unica. Mireasma ei este unica, frumusetea florilor ei violet-albastrui ne uimeste, iar beneficiile ei pentru sanatate sunt nenumarate. Planta provine din bazinul Marii Mediterane, Peninsula Arabica si din Rusia, iar astazi este cultivata mai ales in Europa, in Australia si in Statele Unite ale Americii. Exista peste 30 de specii ale genului lavanda si nenumarate varietati cu proprietati diferite, de marimi diferite, cu flori diferite. Ele sunt cultivate fie ca plante ornamentale pentru gradini si parcuri, fie pentru uz culinar, fie pentru extragerea uleiurilor esentiale, care sunt folosite ca ingrediente in numeroase produse medicale si de ingrijire. Exista dovezi ale utilizarii lavandei vechi de trei milenii. La 3.000 de ani de la sigilarea mormantului faraonului Tutankhamon, lavanda gasita inauntru in anul 1922, cand a fost deschis, inca isi pastra mirosul.

O ramura de maslin

Email Imprimare

Maslinele si uleiul de masline sunt, astazi, nelipsite din bucatarie, deoarece ne sunt mult mai accesibile fata de vremurile trecute. Pe langa gust, apreciem la ele beneficiile exceptionale pentru sanatate, dar si pentru ingrijirea corporala. Numele stiintific al maslinului este Olea europaea. Acest copac deosebit are nu mai putin de doua mii de soiuri si varietati diferite numai in regiunea Marii Mediterane! Practic, exista masline de toate marimile, formele si culorile (inclusiv albe!), cultivate pe toate continentele (cu exceptia Antarcticii, desigur).

Savoare divina: Cacao si ciocolata

Email Imprimare

Gustul unic si exotic al acestui aliment-minune, cacao, ne-a cucerit pe toti. Fie ca il consumam sub forma de bautura, in amestec cu laptele, fie ca il savuram sub forma de ciocolata, cacaua ne ofera senzatii gustative speciale. E preferat atat de copii, cat si de adulti, caci savoarea nu are varsta. Lumea ar fi mai saraca fara cacao si fara ciocolata, intr-adevar. In zilele noastre, acest aliment cu totul unic, cacao, este consumat in cantitati masive, mai ales in Europa si America. Cele mai mari plantatii de arbori de cacao se afla in Africa si in America de Sud, dar si in Asia: Coasta de Fildes, Brazilia, Ghana, Malaezia, Mexic. Plantatii de mai mici dimensiuni exista insa in toate zonele tropicale ale lumii. In fiecare an se produc cam 3,5 milioane de tone de boabe de cacao, iar cei mai mari consumatori de cacao sunt Statele Unite, Germania, Franta, Marea Britanie si Rusia.

Verbina, planta sfanta si versatila

Email Imprimare

Verbina este o planta medicinala destul de discreta, mai putin cunoscuta, dar foarte interesanta! Chiar daca, de-a lungul timpului, a fost folosita in multe culturi ale lumii, ea fost uitata, oarecum... O putem redescoperi acum, afland mai multe detalii despre calitatile si beneficiile ei pentru sanatate! Vorbim de o planta ierboasa, uneori lemnoasa, care creste salbatic, liber peste tot in Europa si in Statele Unite.

O aroma celebra: Vanilia

Email Imprimare

Vorbim despre o planta care are un fruct cu un miros si un gust deosebite, unice, atat de delicate… Un cadou pe care Mexicul l-a facut lumii. Este cautata de toata lumea si pretuita de secole intregi. Este cea mai iubita, cea mai ceruta si cea mai scumpa cultura din lume. Vanilia este un important ingredient culinar – o intalnim in mancaruri si tot felul de bauturi, in multe produse lactate, mai ales in inghetate si iaurturi… Este al doilea cel mai scump condiment din lume, dupa sofran. In acelasi timp, reprezinta un foarte apreciat ingredient in industria parfumurilor si a medicamentelor. Dupa unele estimari, astazi intalnim vanilia in nu mai putin de 18.000 de produse de pe piata! De fapt, chiar daca nu pare, din punct de vedere botanic vanilia apartine familiei orhideelor, cea mai mare familie de plante cu flori din lume… Mai mult, este singurul soi de orhidee care face fructe comestibile! Ea este, de fapt, o orhidee tropicala, caci creste doar in regiunea ecuatoriala. Provine din America, unde cel mai cunoscut soi, Vanilla planifolia (numita si fragrans), creste liber, din zona Golfului Mexic pana in Ecuador, spre Pacific, precum si in zona Marii Caraibilor.

Pepenele rosu – fructul vedeta al verii

Email Imprimare

Se apropie sezonul estival, perioada in care ne bucuram de vacante si de cele mai variate si mai delicioase fructe. De departe, vedeta verii este pepenele rosu, cu gustul sau racoritor si placut, indragit atat de copii, cat si de adulti. Sarac in calorii, pepenele rosu asigura o cantitate apreciabila din doza zilnică recomandată de vitamina C si de vitamina A, fiind fructul preferat si in cazul celor care vor sa scape de excesul de greutate.

Scortisoara: arome tari si sanatate

Email Imprimare

Nu poti confunda cu nimic aroma cu totul speciala, absolut unica, a scortisoarei… De mii de ani, acest condiment este utilizat in bucatarie, ca ingredient culinar, caci este usor de utilizat, precum si in aromaterapie. Are o multitudine de efecte benefice. De asemenea, un gust specific, foarte aromat, precum si calitatea de a fi un afrodiziac natural. Despre importanta scortisoarei ne putem da seama atunci cand aflam ca s-au dus chiar razboaie pentru acest condiment pretios, iar in unele locuri a fost folosita pe post de moneda de schimb! Iar stiinta moderna ii confirma calitatile nutritionale si terapeutice de exceptie.
Ce este, de fapt, scortisoara? Este scoarta mai multor specii de copaci din genul Cinnamomum, familia Lauraceae. Evident, ei sunt cultivati in primul rand pentru frunzele si scoarta lor, care sunt foarte aromate. Acesti arbori sunt originari din Asia de Sud-Est, mai exact din Ceylon. Sunt destul de mici, cresc sub forma de arbusti, sunt vesnic verzi si fac niste flori verzui-galbui, apoi niste fructe micute.

Frumusete salbatica: Macesul

Email Imprimare

Macesul este un frumos arbust din familia Rosaceae, fiind ruda salbatica a mult iubitului trandafir de gradina. Iar floarea de maces este unul dintre simbolurile nationale ale Romaniei. I se spune de obicei trandafir salbatic, dar si in multe alte feluri. Numele de trandafirul cainelui sau trandafir cainesc se pare ca i-ar fi fost dat macesului datorita faptului ca odinioara se credea ca radacinile sale ii pot vindeca pe cei muscati de caini turbati. Rosa canina, numele botanic din limba latina, provine, de altfel, din numele popular dat de vechii greci acestui arbust: kynosbator, de la kyon, kynos = "caine" și batos = "spin, tufa cu spini". Totusi, alti cercetatori sustin ca numele canina ar insemna, de fapt, "cu dinti ascutiti sau cu spini" (asemanatori cu dintii cainelui). Caci, intr-adevar, macesul are spini foarte ascutiti, tari si curbati.

Curatenia de primavara – pentru casa si suflet

Email Imprimare

In traditiile stramosesti, primavara este perioada in care vechiul trebuie inlocuit cu noul, in care natura reinvie, aducand cu ea daruri pe care omenirea sa le pretuiasca. Urmand aceleasi legi ale naturii, caminul nostru ar trebui sa fie si el supus unui proces de curatare, astfel incat primavara sa fie simtita pe toate planurile. Sa nu uitam si de corp, dar si de spirit, intrucat si aceste planuri au nevoie de renastere.

<< Inceput < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 Inainte > Sfarsit >>
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.