Vineri, 19 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Locuri Din Romania

Locuri din Romania

Statiunea Sovata: Relaxare si sanatate in Tinutul Sarii

Email Imprimare

Statiunea Sovata, aflata in depresiunea Sovata-Praid din judetul Mures, este cunoscuta de secole pentru calitatile tamaduitoare ale apelor din lacurile sale. Exista documente vechi, chiar din anul 1597, care atesta ca apa sarata a izvoarelor de aici e foarte eficienta in tratarea unor afectiuni si boli. Incepand cu anul 1875, in jurul Lacului Ursu, pe atunci in formare, a inceput sa "creasca", treptat, o adevarata statiune de tratament, care a primit ulterior statutul de statiune balneara. Desigur, turistii vin aici in primul rand pentru tratamente balneare, dar vin si pentru relaxare. In ultimii ani, tot mai multi tineri si familii cu copii mici sunt atrase de acest loc, in special vara, in sezon, cand strandul de pe Lacul Ursu e deschis.

Drumul de Pitesti

Email Imprimare

Daca vrei sa renunti macar o data la a trece in graba pe autostrada Bucuresti-Pitesti si sa o iei pe vechea sosea dintre aceste doua orase si daca iti iei ragazul sa redescoperi monumentele, muzeele si casele memoriale de aici, vei descoperi istoria acestor locuri minunate si modul in care ea a ajuns sa ne defineasca.

Locuri de neuitat din Nordul Olteniei

Email Imprimare

Nordul Olteniei este o regiune foarte potrivita pentru turism, chiar daca nu e la fel de cunoscuta ca Valea Prahovei sau litoralul. Este o zona muntoasa, care cuprinde mare parte din frumosul Masiv Retezat, din Parang si din Carpatii Meridionali, fiind delimitata de Muntii Godeanu, Lotrului si Sureanu, de Valea Oltului si de Valea Cernei. Avand o clima de tip alpin, Nordul Olteniei e foarte potrivit pentru sporturile de iarna, dar si vara are destule lucruri interesante de oferit. Pe langa frumusetile naturii, se pot realiza adevarate circuite culturale si istorice.
Printre cele mai interesante lucruri pe care le puteti intalni intr-un periplu prin Nordul Olteniei se numara trovantii, niste formatiuni pietroase cu o foarte mare vechime care par sa creasca si sa se inmulteasca, manastirea si mai ales pestera de la Polovragi, din apropierea Cheilor Oltetului, in care se spune ca a locuit insusi Zalmoxe, culele de la Maldaresti, in apropierea renumitei localitati Horezu, precum si culele de la Drobeta Turnu Severin.

Haihui prin Muntii Buzaului

Email Imprimare

Aventureaza-te in aceasta vara intr-o drumetie dincolo de Intorsura Buzaului, o zona cu peisaje rare si foarte putin frecventata de turisti, cu toate ca are obiective unice in Europa.
Judetul Buzau, chiar daca, pentru multi, nu si-a castigat inca statutul de brand turistic, ascunde nenumarate zone de interes si un adevarat tezaur de istorie. Aici s-au descoperit urme ale unor asezari dacice, vestigii din neolitic si din epoca bronzului, apartinand culturilor Boian, Gumesti si Monteoru, inclusiv Closca cu puii de aur, datand din secolul al IV-lea d.Hr. La randul lui, orasul Buzau este mentionat deja din anul 376 d.Hr., intr-o scrisoare a guvernatorului roman din Dobrogea catre Vasile cel Mare, episcopul de Capadochia.
Biserica episcopala din Buzau a fost ridicata de Radu cel Mare in 1594 si reconstruita de Matei Basarab in 1649, iar biserica Manastirii Ramnicu Sarat dateaza de la sfarsitul secolului al XVII-lea din timpul domniei lui Constantin Brancoveanu. In afara de Sarata Monteoru, de care am auzit cu totii, Buzaul se poate lauda cu Vulcanii noroiosi de la Paclele Mari si Mici, Rezervatia geologica si paleontologica Sarea lui Buzau, Rezervatia naturala Focul Viu, Lacul fara fund sau Lacurile Talharilor. La randul lor, Manastirea Ciolanu si expozitia de sculptura in piatra in aer liber de la Magura, Colectia de Chihlimbar de la Colti si asezarile rupestre de la Alunis sunt doar cateva dintre surprizele cu care ne intampina Buzaul.

Brasovul si cetatile sale

Email Imprimare

Destinatia preferata pentru week-end, mai ales de catre bucuresteni, este Brasovul, dar rareori ne indreptam atentia si spre minunatiile ce-l inconjoara… Iata cateva dintre obiectivele pe care nu aveti voie sa le ratati cand ajungeti in Brasov si cateva dintre cetatile care-l inconjoara, care au facut istorie si care va asteapta sa le descoperiti!
Brasovul este atestat documentar inca din anul 1234, iar din a doua jumatate a secolului al XIV-lea este confirmat drept centru administrativ si eclesiastic al Tarii Barsei, sub numele de Kronstadt, apoi de Brasso. Treptat, Brasovul s-a impus ca unul dintre centrele economice si culturale majore ale Transilvaniei. Nici o vizita la Brasov nu poate fi completa fara includerea in itinerariu a catorva monumente si edificii importante: Biserica Neagra, cel mai reprezentativ monument de arhitectura gotica din Romania, Casa Sfatului, care gazduieste Muzeul Judetean de Istorie, Biblioteca Honterus, fondata, in 1547, de umanistul Johannes Honterus, Poarta Ecaterinei, singura poarta a cetatii fortificate care se mai pastreaza si astazi, Poarta Schei, ridicata in secolul al XIX-lea pentru a facilita comunicarea cu cetatea locuitorilor din Scheii Brasovului.

Valea Prahovei, celebra si aglomerata, dar obligatorie

Email Imprimare

Incepand din preajma Capitalei si urmand drumul care duce catre Poalele Bucegilor, veti descoperi o multitudine de locuri si obiective turistice deosebite.
Predealul reprezinta, fara indoiala, una dintre cele mai populare statiuni din tara, fiind, in acelasi timp, orasul situat la cea mai mare inaltime, intre 1.030 si 1.111 metri. Delimitat de trei importante masive muntoase, Postavarul, Piatra Mare si Bucegi, Predealul este locul de unde pornesc nenumarate drumuri superbe, pentru simple promenade si pentru adevarate ascensiuni alpine. Plasat in cumpana apelor, intre vaile raurilor Prahova si Timis, el marcheaza una dintre principalele trecatori ce leaga Muntenia de Transilvania, aflandu-se, in trecut, chiar pe granita dintre Romania si Imperiul Austro-Ungar.

Pe valea Argesului

Email Imprimare

Istorie si legenda, izvoare si cetati, manastiri si fantani, altare dacice si monumente inchinate eroilor, in vechea inima a Tarii Romanesti, care, pentru noi, de oriunde am fi, inseamna… acasa.
Judetul Arges se poate lauda cu o istorie remarcabila, dar si cu adevarate bijuterii naturale si culturale. In nord, Fagarasii strajuiesc tinutul cu cele mai inalte varfuri din Romania, Moldoveanu (2.544 de metri) si Negoiu (2.535 de metri). Insa nici masivul Iezar – Papusa sau Piatra Craiului nu sunt cu nimic mai putin pitoresti. Zona alpina a Argesului te fascineaza cu pantele ei repezi, cu circurile si caldarile ei glaciare. Dealurile subcarpatice ce se pierd treptat in campie, in zona sudica a judetului, vin sa adauge un farmec aparte acestor locuri incarcate de istorie. Descoperirile arheologice de pe valea Dambovnicului si de pe Valea Argesului vin sa demonstreze aici existenta unor asezari stravechi, chiar din paleoliticul inferior.

Breaza, o oaza de relaxare si sanatate

Email Imprimare

Orasul Breaza este primul popas pe care ar merita sa-l faca cei aflati in drum spre Valea Prahovei. Este un oras linistit, departe de traficul aglomerat de pe Valea Prahovei, peisajele pitoresti amintind de statiuni mult mai cunoscute din Elvetia. De altfel, asemanarea nu este intamplatoare, avand in vedere ca, la inceputul secolului trecut, Breaza era una dintre cele mai cautate statiuni balneoclimaterice de la noi. Continua sa atraga turistii si astazi, mai ales ca toti cei care doresc sa imbine utilul cu placutul si sa se bucure nu numai de frumusetile naturale, ci si de remediile naturiste, pot opta pentru o cura de tratament la nivel occidental, in cadrul Complexului de Terapie Naturala Alexandra.

Sibiu

Email Imprimare

Plasat pe drumurile europene E68 (Arad-Sibiu-Brasov) si E81 (Cluj-Sibiu-Pitesti-Bucuresti) si reprezentand un important nod de cale ferata, Sibiul beneficiaza si de un aeroport international pe care opereaza linii aeriene de prestigiu, precum Lufthansa, si dispune de curse regulate spre Germania si Italia. Turismul montan s-a dezvoltat deja din secolul al XIX-lea, in Sibiu functionand astazi cel mai puternic centru Salvamont din Romania.

Cheia week-end-urilor de vis

Email Imprimare

Dupa o saptamana de munca si de stres ai nevoie de un week-end de relaxare in aerul proaspat de munte. Daca ai avea autostrazi, ai putea alege intre nenumarate destinatii, dar asa, daca nu vrei sa-ti petreci tot timpul la volan, trebuie sa te orientezi doar spre locatii apropiate. Ani de zile ai fost fericit cu destinatii in zona Vaii Prahova, Brasov, Bran. Aglomeratia a crescut insa an de an si drumul a devenit un cosmar. Putini stiu insa ca daca alegi la Ploiesti, in locul deja celebrului DN1, drumul DN1A ajungi, dupa doar 60 de kilometri, la Cheia. Aflata la aceeasi distanta cu Sinaia, dar pe un drum mult mai liber si mai placut, Cheia te asteapta cu peisaje neasteptat de salbatice si curate.

Vulcanii Noroiosi

Email Imprimare

Cand cauti sa evadezi din Bucuresti doar pentru o zi si vrei sa gasesti in acelasi timp si un traseu inedit, nu ai chiar foarte multe solutii... Una dintre acestea o reprezinta Vulcanii Noroiosi, situati in Carpatii de Curbura, la aproximativ 30-35 km de Buzau. Este un spatiu straniu, aproape selenar, in felul lui unic in Europa, care merita intr-adevar sa fie vizitat.
Pornind din Buzau pe DN10 treci prin Vemesti si Candesti si apoi din Satuc faci la dreapta prin Berca si urmezi mai departe indicatoarele prin Joseni, Policiori si Scortoasa. Daca anii trecuti drumul era neasfaltat si nemarcat, acum el este intr-o stare destul de buna si cu indicatoare clare.
In zona Vulcanilor Noroiosi se gaseste cea mai veche exploatare de titei din tara, mentionata deja din 1517. In 1867, avem si prima semnalare a Vulcanilor Noroiosi in cadrul prospectiunilor petroliere efectuate de francezul H. Cognard. Vulcanii Noroiosi au fost declarati rezervatie naturala in 1924 si inclusi apoi, in 1995, in registrul national si european al rezervatiilor. In prezent, exista si un proiect de realizare a unui geoparc, "Tinutul Buzaului", finantat prin Fondul Cultural National si derulat de Consiliul Judetean Buzau si Muzeul de Istorie Naturala "Grigore Antipa".
Vulcanii Noroiosi reprezinta una dintre cele mai interesante rezervatii mixte, geologica si botanica, din Romania.

Marginimea Sibiului

Email Imprimare

Putini isi mai amintesc ca intr-o vreme Bucurestiul era cunoscut ca Micul Paris, dar si mai putini stiu ca Sibiul era numit Mica Viena. Cand vorbesti insa despre Sibiu trebuie sa tii seama de intreg acel tinut, care cuprinde Muntii Fagarasului si ai Cindrelului, Tara Fagarasului si Marginimea Sibiului, cu intreaga salba de sate sasesti. Marginimea Sibiului este un loc aparte, iar marginenii - oameni in fata carora nu ai cum sa nu-ti scoti palaria!

Certeze, surpriza din nord

Email Imprimare

Traim din ce in ce mai mult orbiti de mirajul marilor orase. Dar adevaratele surprize ne intampina abia dupa ce ne indepartam suficient de tumultul si de prejudecatile marilor aglomerari urbane. Cine se incumeta sa infrunte soselele Romaniei, de cele mai multe ori nu in cea mai buna stare, poate descoperi, in nordul indepartat al tarii, o lume aparte, atat din punctul de vedere al frumusetilor naturale, cat mai ales din punctul de vedere al oamenilor.

Sarmizegetusa Regia

Email Imprimare

Romania este plina de vestigii istorice, de locuri salbatice de o rara frumusete naturala, dar si de drumuri mizerabile si de o cumplita nepasare. Unul dintre locurile cele mai pline de har si, probabil, cu cea mai mare incarcatura istorica este Sarmizegetusa Regia. Nu cetatea romana, plasata in campie, langa Hateg, numita pe vremea lui Traian Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica si primind abia pe vremea lui Hadrian numele de Sarmizegetusa, ci vechea cetate dacica, odinioara capitala si sanctuar, ce a fost rasa din temelii de romani, dupa infrangerea lui Decebal.

Densus, controversata minune din Tara Hategului

Email Imprimare

Pe drumul european Bucuresti-Viena, imediat ce treci de Orastie, se deschide spre stanga un drum mult mai putin circulat, chiar daca si el este tot un drum european, E79, care te poarta intr-o tara de vis, Tara Hategului.
Aceasta mica depresiune dintre muntii Retezat, Poiana Rusca si Sureanu repezinta unul dintre locurile cele mai pline de istorie, dar si cele mai fermecatoare de la noi. Dupa doar cativa kilometri, intri in orasul Hateg, de unde acest drum principal continua la stanga spre valea Jiului, iar la dreapta se face drumul national 68 spre Caransebes. Daca o iei pe acest drum de Caransebes, vei trece chiar pe langa ruinele cetatii Sarmizegetusa Ulpia Traiana... De aici inspre rasarit se afla rezervatia paleontologica de dinozauri, unica in Europa prin scheletele si ouale de dinozauri descoperite aici si, ceva mai departe, Muntii Sureanu, cu vechea capitala dacica, Sarmizegetusa Regia, si Parcul Natural Gradistea de Munte-Cioclovina. La sud, ajungi in Rezervatia Biosferei, Parcul National Retezat.
In Tara Hategului, atestata in documente inca din 1247, gasesti nenumarate cetati si biserici: Biserica si Cetatea din Colt, care se pare ca reprezenta vestitul Castel din Carpati al lui Jules Verne, biserica si castelul feudal Santamaria Orlea, devenit astazi han turistic, toate construite de vechea familie Candea, devenita apoi cunoscuta sub numele de Baron Kendeffy, cetatea regala a Hategului, cunoscuta sub numele de Subcetate, ridicata la sfarsitul secolului al XIII-lea, cetatea Rachitova din secolul al XIV-lea, manastirea Prislop din secolul al XI-lea, biserica Stei, mentionata documentar din 1392, si multe altele. Insa, de departe cea mai vestita, cea mai socanta si cea mai controversata istorie o are biserica din Densus.

Popasuri ardelene: casele memoriale George Cosbuc si Liviu Rebreanu

Email Imprimare

In tezaurul de spiritualitate al Romaniei se inscriu, fara tagada, meleagurile linistite si molcome ale Ardealului. Strabatand aceste tinuturi, calatorul – roman sau strain, este dominat, inevitabil, de o pace interioara care isi lasa o amprenta durabila asupra sufletului si a mintii. Amintirile dintr-o incursiune facuta pe aceste meleaguri romanesti de basm nu au cum sa nu fie vii. Asa cum sunt si amintirile mele din vacantele din Ardeal.

Colibita, oaza de liniste din inima muntilor

Email Imprimare

La poalele muntilor Calimani si Bargau, strajuiti de crestele semete ale muntilor Rodnei, care se vad in zare, se gaseste statiunea balneoclimaterica Colibita, care poate fi considerata, pe buna dreptate, o veritabila perla turistica a regiunii. Colibita este situata la aproape 50 de km de resedinta judetului Bistrita-Nasaud, municipiul Bistrita, oras medieval care in anul 2009 a aniversat 745 de ani de atestare documentara.  Distanta se parcurge, din oras, in aproximativ 45 de minute.

 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.