Marti, 23 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Traditii Semnificatia numelui

Semnificatia numelui

Filimon, cel devotat

Email Imprimare

Filimon este numele unui Sfant Apostol crestin, praznuit in 19 februarie, precum si numele unui mucenic crestin care a trait in secolul al III-lea. Datorita acestora, numele s-a raspandit mai ales in estul Europei, la popoarele ortodoxe. La noi in tara, una din personalitatile importante care au purtat acest nume a fost scriitorul Nicolae Filimon.
Nicolae Filimon s-a nascut in Bucuresti in 6 septembrie 1819, ca fiu al unui preot, paroh al Bisericii Enei. In tinerete a cantat in corul bisericii, iar dupa ce tatal sau a murit (1830) a ajuns corist intr-o trupa cunoscuta, apoi flautist la teatrul lui Papanicola, dupa cum relateaza Ion Ghica. Anii de teatru si muzica au insemnat o etapa importanta in viata scriitorului, el devenind unul din primii cronicari muzicali si de teatru de la noi.

Avram, tatal neamurilor

Email Imprimare

Avraam este numele binecunoscutului patriarh biblic, primul care l-a recunoscut pe YHWH (Iehova) drept Dumnezeul unic. Pentru credinta sa puternica, Avraam este foarte respectat atat in religia mozaica, cat si in cea crestina si in cea islamica. De-a lungul timpului, multi crestini, printre care multi preoti, s-au numit astfel, printre care si Sfantul Avraam din calendarul ortodox, sarbatorit in ziua de 14 februarie. Una din personalitatile cele mai importante ale Romaniei care au purtat acest nume a fost Avram Iancu.
Avram Iancu s-a nascut in localitatea Vidra de Sus din Muntii Apuseni, in anul 1824, intr-o familie bogata, tatal sau, de profesie padurar, fiind jude domenial. A mers la scoala elementara in Poiana Vadului, apoi in Abrud, iar gimnaziul l-a facut la Zlatna si la Liceul Piarist din Cluj. Tot in Cluj a urmat Dreptul, devenind cancelarist in Targu Mures in anul 1846 si luandu-si licenta de avocat in anul 1848.

Valentin, cel puternic si sanatos

Email Imprimare

Numele Valentin este asociat, in general, cu ziua Sfantului Valentin (catolic), din 14 februarie, care a devenit o traditie foarte raspandita. Exista insa si un sfant ortodox cu acest nume, sarbatorit in 16 februarie.
Una din personalitatile autohtone cu acest nume, acad. Ionel Valentin Vlad, a fost presedinte al Academiei Romane. Acad. Ionel Valentin Vlad, important inginer si fizician roman, s-a nascut in data de 22 septembrie 1943 in Bucuresti. A absolvit cursurile Institutului Politehnic din Bucuresti in anul 1966. De-a lungul timpului, a sustinut conferinte si cursuri la Scoala Doctorala de Fizica / Facultatea de Fizica – Universitatea Bucuresti, Universitatea Stanford (SUA), Imperial College din Londra, Universitatea din Oxford, Centrul de Optica Cuantica al Institutului Max-Planck din Garching (Germania), ETH din Zurich, Universitatea din Erlangen, Universitatea "La Sapienza" din Roma, ICTP din Trieste, Centrul de Cercetare din Karlsruhe, Institutul de Fizica si Tehnica A.F. Ioffe din St. Petersburg, Laboratorul de Cercetare Hanscom al US Air Force din Boston, Ecole Normale Superieure din Cachan (Franta), Scoala de vara DAAD "Trenduri in optica contemporana" (Sinaia, 2005) etc.

Zaharia – Dumnezeu isi aduce aminte de mine

Email Imprimare

Zaharia este un nume foarte rar astazi, care insa este deseori amintit in Biblie. Zaharia a fost un rege al Israelului, un profet din secolul al VI-lea inainte de Hristos s-a numit Zaharia (alaturi de Ageu, acesta a proorocit in perioada de dinaintea eliberarii evreilor din robia babiloniana, pregatindu-i pe acestia pentru acest moment), Zaharia a fost tatal lui Ioan Botezatorul, iar mai tarziu a existat un papa numit Zaharia, precum si doi martiri crestini cu acelasi nume. Profetul biblic Zaharia este sarbatorit de Biserica Ortodoxa in ziua de 8 februarie.
La noi, una dintre personalitatile care au avut acest nume a fost Zaharia Stancu – scriitor-prozator si poet, dar si filosof. Acesta s-a nascut in 7 octombrie 1902, in satul Salcia din Teleorman. A renuntat la scoala la 13 ani, dupa care a muncit in diferite locuri. Cu ajutorul lui Gala Galaction a ajuns ziarist (1921). A lucrat ca editor si colaborator la mai multe ziare si reviste. A debutat literar in revista Gandirea a lui Nechifor Crainic, iar in 1927 i s-a publicat primul volum de poezie, Poeme simple, care a si fost premiat de Uniunea Scriitorilor. Pana in 1944 a scris si publicat sase volume de poezie. In paralel, a studiat literatura si filosofie la Universitatea din Bucuresti, luandu-si licenta in 1933.

Vasile, conducatorul

Email Imprimare

Vasile este un nume vechi, intalnit in toate regiunile Romaniei. A devenit popular datorita Sfantului Vasile cel Mare, praznuit in 1, dar si in 30 ianuarie, sfant care este foarte respectat de catolici, dar mai ales de ortodocsi. A fost purtat de doi imparati bizantini si de unele personalitati importante de la noi, printre care marele Vasile Alecsandri.
Vasile Alecsandri s-a nascut in ziua de 21 iulie 1821, la Bacau, intr-o familie de mosieri, ca fiu al lui Vasile Alecsandri, medelnicer ajuns apoi vornic, si al Elenei Cozoni, fiica unui comerciant greco-roman. Din cei sapte copii ai lor, au trait doar trei: Catinca, Vasile si Iancu. Familia sa a prosperat din vanzarea sarii si a cerealelor, astfel ca a putut cumpara o mare mosie in satul Mircesti din judetul Iasi, pe malul Siretului. Primele invataturi Vasile le-a primit acolo, acasa, de la un calugar din Maramures, Gherman Vida, iar prietenul lui cel mai bun era un copil tigan, Vasile Porojan (amandoi se vor regasi, mai tarziu, printre personajele sale). Vasile Alecsandri a ajuns apoi la un pension francez de elita din Iasi, scoala de baieti Victor Cuenim, dupa care a plecat la Paris. Aici, dupa ce a incercat medicina, dreptul si ingineria, a ales studiul literaturii (intre 1834 si 1839).

Timotei, cel care il cinsteste pe Dumnezeu

Email Imprimare

Timotei este un nume precrestin, insa el a devenit cunoscut mai ales datorita Sfantului Apostol Timotei, ucenicul lui Pavel, care este amintit in Noul Testament. Acesta este sarbatorit de Biserica Ortodoxa in data de 22 ianuarie. La noi, astazi, numele este destul de rar, in comparatie cu veacurile trecute. Una dintre personalitatile nationale importante care au purtat acest nume a fost Timotei Cipariu. Ardelean, acesta a fost revolutionar pasoptist si un mare erudit, fiind considerat chiar parintele filologiei romane.

Eftimie, cel care aduce veselia

Email Imprimare

Numele Eftimie, sarbatorit in 20 ianuarie, este destul de vechi, fiind intalnit prima data in secolul al IV-lea, ca nume al unui sfant crestin – in limba greaca, Euthymius. Una dintre personalitatile importante ale tarii noastre care a purtat acest prenume a fost Eftimie Murgu. Acesta a fost un important om politic al timpului sau, unul dintre cei mai importanti si vizionari pasoptisti. Personalitate multilaterala, a fost, in diferite perioade ale vietii sale, si jurist, profesor de filosofie si deschizator de drumuri in acest domeniu, deputat si avocat. Vorbea fluent romana, latina, maghiara, slavona, germana si greaca.

Ermil, martir in numele credintei

Email Imprimare

Numele Ermil il intalnim foarte rar, desi exista in nomenclatorul ortodox. In calendarul ortodox, in ziua de 13 ianuarie, sunt praznuiti Sfintii Ermil si Stratonic. La noi, il stim datorita lui Ermil A. Pangrati. Acesta a fost un important om politic de la inceputul secolului XX. Insa, inainte de aceasta, a fost inginer, matematician, istoric al stiintei si arhitect. A avut un rol important mai ales in dezvoltarea invatamantului tehnic si al studiului arhitecturii in Romania. S-a nascut in data de 21 iulie 1864, in Iasi. A fost elev al Liceului National, apoi a intrat la Universitatea din Iasi, insa studiile le-a finalizat la Scoala de Drumuri si Poduri din Paris. Si-a inceput activitatea didactica la Facultatea de Stiinte a Universitatii "Al. I. Cuza" din Iasi, in anul 1893, ca profesor de geometrie descriptiva. Tot atunci a predat si la Scoala Superioara de Arte si Meserii din Iasi. Din 1894 a devenit profesor de geometrie la Universitatea din Bucuresti. In aceasta universitate a predat timp de 25 de ani, ajungand si rector al ei, calitate in care a pus bazele Scolii de Arhitectura, in anul 1896. A fost directorul acestei scoli, care ulterior a devenit Academia de Arhitectura din Bucuresti. De asemenea, Ermil Pangrati a coordonat, zi de zi, construirea noii cladiri a Universitatii din Bucuresti.

Antipa, cel care apara credinta impotriva tuturor

Email Imprimare

Numele Antipa, sarbatorit in 10 ianuarie, este un nume biblic. Nu este prea frecvent, astazi, iar noi, romanii, il cunoastem datorita marelui biolog Grigore Antipa.
Grigore Antipa, marele biolog roman, s-a nascut pe 27 noiembrie 1867, in Botosani. A copilarit modest, intr-un cartier locuit de armeni si evrei, de la care a invatat limbi straine. Fratele sau mai mare era parazitolog si i-a facilitat obtinerea unei burse regale, astfel ca a ajuns student la Jena (Germania), unde l-a avut profesor pe Ernst Haeckel, fondatorul ecologiei. Si-a continuat studiile in Franta si Italia, realizand in acea perioada si un studiu despre evolutia timusului la pesti. A studiat indeaproape fauna din regiunea Marii Negre si a Deltei Dunarii. In 1893, a participat la o expeditie stiintifica in jurul Marii Negre, care a durat 9 luni si pentru care Regele Carol I i-a pus la dispozitie crucisatorul Elisabeta. Cu acest prilej, a intreprins primele cercetari de biologie marina. In anul 1932, a pus bazele Institutului Biooceanografic din Constanta, care avea doua statiuni de cercetare si rezervatii, la Agigea si la Capul Caliacra. Cu ajutorul Regelui Carol I, apoi al Regelui Ferdinand I, a pus la punct un sistem rational si ecologic de exploatare a pescariilor din Delta Dunarii, lunca Dunarii si de la limane. In 10 ani, productia de peste si de icre negre s-a dublat, fara ca habitatul pestilor sa fie deranjat in vreun fel. In 1947, sistemul a fost preluat de comunisti, care l-au aplicat pana in 1965, cand a inceput aberanta politica a sistematizarilor hidrologice, care a insemnat desecari, canalizari si indiguiri.

Ilie, cel al carui Dumnezeu este Iahve

Email Imprimare

In limba romana, numele Ilie, sarbatorit in 20 iulie, vine din latina si greaca, de la Elias, care este forma elenizata a numelui ebraic Elyahu. Printre personalitatile care poarta acest nume se numara si Ilie Nastase, celebrul tenismen roman. Nascut in ziua de 19 iulie 1946, la Bucuresti, a fost unul dintre cei mai buni jucatori de tenis din lume. La inceputul carierei, din anul 1966, a jucat alaturi de Ion Tiriac, iar primul turneu la simplu l-a castigat in 1967, la Cannes. In 1969 au venit primele victorii impotriva unor jucatori importanti, iar in 1970 era considerat deja de catre specialisti drept al saselea jucator de tenis din lume. A ajuns numarul 2 in lume in 1972 si numarul 1 al lumii in 1973. In decursul carierei sale a obtinut nu mai putin de 57 de titluri la simplu, printre care Rolland Garros si US Open, si 45 de titluri la dublu, printre care Wimbledon, Rolland Garros si US Open. Este unul dintre cei doar cinci tenismeni din lume care au obtinut peste 100 de titluri ATP (57 la simplu si 45 la dublu), clasandu-se pe locul al treilea in acest clasament.

Agripina, cea nascuta cu picioarele inainte

Email Imprimare

Numele Agripina provine de la mai multe personalitati romane din secolele I i.H. si i d.H. Nu este un nume frecvent in tara noastra – probabil ca una dintre cele mai cunoscute Agripine de la noi este personajul nuvelei La vulturi a lui Gala Galaction. Biserica ortodoxa pomeneste, in data de 23 iunie, pe Sfanta Mucenita Agripina Romana.
Agripa Silvius, descendent al legendarului Enea (Aeneas) din mitologia greaca si romana, ar fi fost si el un rege legendar in Alba Longa, capitala regiunii Latium (sud-estul Romei). Deoarece a aparut pe lista regilor din Alba Longa abia in vremea imparatului Octavian Augustus, unii au sustinut ca a fost inventat doar pentru a-i da prestigiu lui Marcus Vipsanius Agripa, prieten bun al imparatului. Astfel, Agripa ar fi fost stra-strabunic al fondatorilor Romei, Romulus si Remus.

Iustin si Iustina, cei drepti

Email Imprimare

Iustin si Iustina nu sunt nume foarte populare in Romania. Provin, pe cale culta, din numele personale latine Iustinus si Iustina, care au inceput sa fie mai frecvente deja din epoca Imperiului Roman. In Europa, aceste nume au fost mai folosite din secolul al XIX-lea, mai ales datorita influentei latino-catolice. Sfantul Iustin Martirul si Filosoful este celebrat de Biserica Ortodoxa, Biserica Catolica si Biserica Greco-Catolica in data de 1 iunie.
Printre personalitatile autohtone cu acest nume se numara parintele arhimandrit si duhovnicul Iustin Parvu. Acesta s-a nascut in data de 10 februarie 1919, in satul Poiana Largului, comuna Calugareni, din judetul Neamt. La doar 17 ani, in 1936, a intrat la manastirea Durau. A invatat apoi la seminarele teologice de la Cernica, Ramnicu-Valcea si Roman. A fost tuns in monahism in anul 1940, iar dupa numai un an, la doar 22 de ani, a fost hirotonit ca preot. A fost misionar pe Frontul de Est, pana la Odesa, in al Doilea Razboi Mondial.

Florin, cel inflorit

Email Imprimare

Florin este un foarte frumos prenume romanesc. E popular la noi, dar exista ca prenume si in Albania si Franta. O personalitate bine-cunoscuta din tara noastra ce poarta acest prenume este actorul Florin Piersic, considerat un adevarat monstru sacru al cinematografiei autohtone. Florin Piersic s-a nascut in 27 ianuarie 1936, in Cluj, din parinti bucovineni. A trait intai in Corlata (satul tatalui), Pojorata si Cajvana, iar in anul 1941, in perioada Romaniei Mari, tatal sau a fost numit veterinar-sef al orasului Cernauti, astfel ca familia s-a mutat acolo. Florin Piersic a absolvit apoi Liceul de Baieti Nr. 3 din Cluj. A urmat Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, unde i-a avut colegi de generatie pe Leopoldina Balanuta, Ioana Bulca, Dumitru Furdui, Cosma Brasoveanu etc. In teatru, a debutat la Teatrul National din Bucuresti cu rolul Richard din Discipolul diavolului si cu rolul Alexei din Tragedia optimista. Au urmat Oameni si soareci, Orfeu in infern si alte piese, actorul avand o activitate indelungata pe scena Teatrului National din Bucuresti.

Sava, nume de sfant

Email Imprimare

Numele Sava, sarbatorit in 12 aprilie, nu este prea frecvent la noi. Mai degraba il intalnim ca nume de familie, in formele Sava sau Savu. In schimb este foarte intalnit in tarile de limba slava.
Printre personalitatile din Romania care au purtat acest nume se numara muzicologul Iosif Sava, cel mai cunoscut si cel mai popular critic de muzica din istoria recenta. De origine evreiasca, s-a nascut in ziua de 15 februarie 1933, la Iasi, ca fiu al unui muzician din mosi-stramosi. Stra-strabunicii, strabunicul, bunicul, tatal si cei sapte frati ai acestuia, cu totii, facusera muzica. Se pare ca e vorba de o istorie de trei-patru secole de muzica in familie. Tatal lui era violonist la Filarmonica din Iasi. Prin urmare, Iosif Sava a avut contact inca de mic cu lumea muzicii mari, clasice.

Dorin si Dorina, din poporul dorian

Email Imprimare

Dorin este un nume intalnit, in aceasta forma, doar in Romania! Chiar si la noi, este un nume destul de rar. Fiind relativ nou, nu exista nici sfinti cu acest nume. Una dintre personalitatile reprezentative ale tarii noastre care poarta acest nume este actrita Dorina Lazar. Nascuta in data de 7 noiembrie 1940, Dorina Lazar a studiat actoria la Facultatea de Teatru a Institutului de Arta Teatrala ÅŸi Cinematografica din Bucuresti, la clasa profesorului Ion Fintesteanu si avandu-i ca asistenti pe Sanda Manu si pe Dem Radulescu. Debutul sau a avut loc devreme, la doar 20 de ani, in 1961, la Teatrul Regional BucureÅŸti. Din 1969 a devenit actrita la Teatrul Odeon din Bucuresti, unde se afla si astazi, avand si postul de director (din anul 2003).

Ilarion, cel voios

Email Imprimare

Ilarion nu a fost si nu este un nume prea des intalnit la noi in tara, chiar daca este raspandit mai mult in regiunea balcanica. In data de 28 martie, Biserica Ortodoxa in praznuieste pe Sfantul Cuvios Ilarion cel Nou. Una dintre personalitatile importante din Romania care au purtat acest nume a fost bine-cunoscutul actor Ilarion Ciobanu. S-a nascut in data de 28 octombrie 1931, in localitatea Ciucur, din Tighina, Romania (astazi, in Republica Moldova), dar si-a petrecut copilaria la Constanta. A inceput sa munceasca deja de la 12 ani, avand o multime de joburi, de la baiat bun la toate in pravalie, hamal, tamplar, sapator, tractorist pana la sofer, pescar, marinar sau miner.

Iacob, intemeietor al unei semintii

Email Imprimare

Iacob este forma latinizata a unui vechi nume ebraic, Iacov. Este folosit ca prenume si ca nume de familie in amintirea patriarhului biblic Iacov. In data de 21 martie este praznuit Sfantul Ierarh Iacob Marturisitorul. Intre anii 1999 si 2012, a fost cel mai frecvent prenume masculin in SUA. Una dintre personalitatile cele mai reprezentative din cultura Romaniei care au purtat acest prenume este Iacob Negruzzi. Scriitor, dramaturg, critic, jurist, profesor, politician si presedinte al Academiei Romane, Negruzzi s-a nascut in data de 31 decembrie 1842, in localitatea Trifestii Vechi, din judetul Iasi, ca fiu al lui Costache si al Mariei. Ca elev, este trimis de tatal lui in Germania, unde studiaza alaturi de fratele lui, Leon. Din 1859 studiaza Dreptul si obtine doctoratul in 1963. Dupa aceea, vine in tara, unde preda dreptul comercial in Iasi pana in 1884, apoi in Bucuresti pana la pensie (1897). Impreuna cu Titu Maiorescu, Vasile Pogor, Petre Carp si Th. Rosetti, infiinteaza societatea Junimea si revista Convorbiri Literare, in anul 1863. Va conduce aceasta revista de atitudine in domeniile literaturii, lingvisticii, istoriei, economiei si politicii, care va promova valorile autohtone, timp de 20 de ani.

Agata, cea buna

Email Imprimare

Agata nu este un nume foarte raspandit, cu atat mai putin la noi. Sfanta Mucenita Agata este celebrata atat de ortodocsi, cat si de catolici in data de 5 februarie. Una dintre cele mai importante personalitati care au purtat acest prenume a fost Agatha Christie, unul dintre cei mai faimosi scriitori din istorie. Agatha Christie s-a nascut in data de 15 septembrie 1890 in Torquay, Marea Britanie. La nastere, numele sau complet a fost Dame Agatha Mary Clarissa Miller. Era cea mai mica dintre trei frati, iar educatia si-a facut-o acasa. Mama ei a incurajat-o sa scrie de mica. Avea multa fantezie si ii placea sa inventeze personaje, iar la 16 ani s-a mutat la Paris pentru a studia pianul si canto. In 1914 s-a casatorit cu Archibald Christie, un pilot din Corpul Regal cu grad de colonel. Si-a publicat primul roman in anul 1920: The Mysterious Affair at Styles - povestea unei crime comise asupra unei femei foarte bogate, in care apare pentru prima data celebrul personaj Hercule Poirot, detectivul.

Liviu si Livia, nume nobile stravechi

Email Imprimare

La fel ca in cazul multor altor cuvinte de origine latina, numele Liviu si Livia au fost preluate la noi in secolul al XIX-lea, pe cale culta. In cultura noastra, cea mai proeminenta personalitate care a purtat acest prenume a fost Liviu Rebreanu. Prozator si dramaturg, este considerat unul dintre cei mai mari scriitori romani. S-a nascut in data de 27 noiembrie 1885, in comuna Tarlisua (Bistrita-Nasaud), fiind primul dintre cei paisprezece copii ai lui Vasile (invatator) si Ludovica Rebreanu. In 1889, familia se muta in Maieru, pe valea Somesului. La 10 ani merge la gimnaziul graniceresc din Nasaud, apoi la Scoala de Baieti din Bistrita.

Divina Diana

Email Imprimare

In mod evident, acest prenume popular vine de la Diana, zeita romana a Lunii, padurilor si vanatorii, dar si a nasterii. Dupa aparitia crestinismului, prenumele a disparut, reaparand in Italia prin secolul al XIII-lea. La noi a ajuns in secolul trecut, fiind preluat pe cale culta din mitologia romana. 
Printre personalitatile din Romania care poarta frumosul si nobilul prenume Diana se numara si Diana Lupescu. Talentata actrita de teatru, film si televiziune Diana Lupescu s-a nascut in anul 1954, la Bacau. In liceu s-a concentrat pe sport si matematica, iar ca profesie si-ar fi dorit sa fie medic, la fel ca tatal ei, dar medic sportiv, care sa aiba grija de sportivi, nu sa lucreze in spital. Cu toate acestea, pana la urma a optat pentru teatru, cumva din intamplare.

Pantelimon, cel intru totul milostiv

Email Imprimare

Acest nume, odinioara foarte raspandit la noi, sub diferite forme, este astazi intalnit destul de rar ca prenume. La fel ca multe alte nume, este tot o creatie crestina. Biserica Ortodoxa il cinsteste in data de 27 iulie pe Sfantul Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon. Dintre personalitatile romane care au purtat un nume derivat din Pantelimon se remarca Pintea Viteazu. Acest haiduc vestit, unul dintre cei mai cunoscuti haiduci romani, pe numele sau real Grigore Pintea, a trait in Tara Lapusului. S-a nascut in anul 1670 la Magoaja, in fostul comitat Cluj, la granita dintre actualele judete Cluj si Maramures, intr-o familie de mici nobili romani. Strabunicii lui au fost voievozii Cupsa, care au ajuns si in Moldova odata cu Dragos Voda. Pe domeniul familiei Cupsa din Maramures a fost fondata comuna Cupseni, care exista si astazi.

<< Inceput < Inapoi 1 2 3 Inainte > Sfarsit >>
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.