Joi, 18 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Locuri De Pretutindeni Varsovia, inima Poloniei

Varsovia, inima Poloniei

Email Imprimare

Intr-un frumos week-end de sfarsit de vara, am avut ocazia sa constat ca Varsovia, capitala Poloniei, este o veritabila metropola. Si asta nu doar datorita marimii sau a zgarie-norilor impresionanti, dovada a boom-ului economic. Nu doar pentru ca este orasul cel mai dezvoltat al Estului fost socialist, ci si pentru ca... respira ca un oras adevarat. Traficul este intens, dar zonele verzi, parcurile imense, copacii, prezenti peste tot, atenueaza senzatia de inghesuiala cu care ne-am consolat in Bucuresti, de exemplu. Nu mai putin de 40% din suprafata orasului este acoperita de verdeata. Zonele rezidentiale de la marginea orasului, pline si ele de verdeata si de liniste, sunt nenumarate. Iar oamenii par mai relaxati, obisnuiti cu spatiile largi, mari...

Este un oras asimetric, cu multe contraste, la fel cum a fost si istoria sa. Fostul Palat al Culturii si al Stiintei din vremea socialismului, o cladire tipic stalinista, este acum inconjurat de turnurile de otel si sticla ale modernitatii si a ramas un simplu reper turistic.
Orasul vechi, loc de plimbare si de relaxare plasat in inima noului oras Varsovia, nu este mare. Practic, e un fel de a spune oras vechi, pentru ca in al Doilea Razboi Mondial Varsovia a fost aproape rasa de pe fata pamantului de bombardamente. Secole de istorie (primele atestari sunt din secolul al XII-lea) au fost spulberate de valul razboiului, iar orasul de pe malul Vistulei a trebuit sa fie reconstruit de la zero. Orasul vechi a fost conceput ca un simbol al recladirii, al reconstructiei, in 1980 fiind inclus in patrimoniul UNESCO. Orasul a renascut, ca intotdeauna, din cenusa.
In 1940, nu mai putin de 450.000 de evrei au fost arsi de catre nazisti intre zidurile micului ghetou. In 1943, evreii s-au ridicat impotriva ocupantilor, mai mult pentru a muri cu demnitate decat pentru a se elibera. Din pacate, au fost invinsi, iar actiunea lor a insemnat primul pas catre distrugerea totala a Varsoviei de catre germani. In 1944, desi aveau mult mai putine arme, polonezii s-au ridicat si ei la lupta impotriva ocupantilor nazisti, rezistand timp de 63 de zile. Drept razbunare, germanii au distrus sistematic orasul. A fost cel mai tragic eveniment in istoria de 700 de ani a orasului. Au murit atunci peste 16.000 de soldati si 180.000 de civili. Au ramas in picioare una din zece cladiri, nu mai existau poduri peste Vistula, nici apa, nici electricitate...
Odinioara numita "Parisul Nordului", Varsovia este acum o capitala plina de vitalitate, dinamica si puternica, iubita de locuitorii sai la bine si la rau. Orasul lui Frederic Chopin, al Mariei Sklodowska-Curie si al Tamarei Lempicka are ce arata oaspetilor. E uimitor sa vezi cati straini, europeni, dar nu numai, sunt prezenti peste tot, fiind veniti cu treburi sau pur si simplu ca turisti, si cat de bine se simt in marea metropola. Daca ne uitam putin la statistici, vom vedea ca nu mai putin de 10 milioane de turisti vin in vizita in fiecare an, dintre care 2,7 milioane nu sunt polonezi...
Daca tot am ajuns la cifre, sa amintim si de ce este Varsovia un oras mare: zona urbana are peste 500 km patrati, dar zona metropolitana are nu mai putin de 6.100 kmp. Populatia totala, inclusiv imprejurimile, este de 2,6 milioane – este al 9-lea oras ca marime din Uniunea Europeana. Varsovia are si una dintre cele mai lungi sosele urbane din lume, Drumul Regal, lung de 4 km, care duce de la Palatul Regal din Orasul Vechi pana la Palatul Wilanow.
In Polonia, anul 2011 este anul Maria Sklodowska-Curie, deoarece se implinesc 100 de ani de la primirea de catre renumitul om de stiinta a Premiului Nobel pentru Chimie. Cu aceasta ocazie, au loc mai multe evenimente culturale, dar si de alta natura: un horticultor a lansat, cu ocazia targului international Green is Life, un nou soi de clematita, numita chiar asa: Maria Slodowska-Curie, cu flori albe, duble.
Sa mai amintim ca in 2012 Polonia, impreuna cu Ucraina, va gazdui Campionatul European de fotbal, iar in 2016 Varsovia va fi Capitala Culturala a Europei. (Felician Scorobete)Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.