Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Locuri De Pretutindeni Rotterdam, orasul verde

Rotterdam, orasul verde

Email Imprimare

Olanda este o tara a surprizelor. Ne-o imaginam a fi mult mai la nord, iar odata ajunsi acolo, constatam cat de mult seamana cu Romania. Exceptand, desigur, dealurile si muntii, frumuseti naturale care le lipsesc olandezilor. Au, in schimb, campuri largi, manoase, pe care se cultiva milioane de flori si plante ornamentale, precum si celebrele canale cu apa. Toata lumea stie de Amsterdam, orasul boem, cu tentatii la fiecare pas, dar nu prea auzim nimic de Rotterdam.

Rotterdam este un vechi si renumit port care, de-a lungul anilor, s-a adaptat mereu schimbarilor istorice si economice. Reconstruit in intregime dupa al Doilea Razboi Mondial, cand, practic, a fost distrus in totalitate, orasul raspunde acum unei noi provocari: provocarea verde. Se doresc mai multe zone verzi in zona centrala, in care urmeaza sa se aloce mai mult loc zonelor rezidentiale, iar populatia va creste considerabil. Am avut ocazia sa aflu direct de la sursa care sunt planurile municipalitatii pe termen scurt si mediu.
Doamna Annemiek Fontein, care se ocupa de arhitectura peisagistica in Departamentul de Planning Urbanistic al Primariei, ne-a prezentat pe scurt strategiile de „inverzire” a orasului. Centrul va avea mai multe plante si copaci, la fel bulevardele si pietele, chiar si acoperisurile si fatadele, canalele vor fi revitalizate, iar cheiurile raurilor Rotte, Schie si Nieuwe Maas, unde se aflau vechile porturi, vor fi transformate radical.
Locurile de joaca pentru copii se vor inmulti, vor fi reinventate, cautandu-se o mai mare legatura cu natura. Un exemplu este De Speeldernis, organizat de o asociatie a parintilor. Parcul de joaca e gandit ca un club privat, ai carui membri platesc o cotizatie anuala, iar copiii acestora au acces nelimitat. Pentru un contact cu natura cat mai direct, parcul recreeaza locurile de joaca de acum cateva zeci de ani: cu noroi si pietroaie, cu zavoaie si multa iarba, cu iazuri si parauri, cu dealuri si teren accidentat. Aici se organizeaza chiar si petreceri pentru copii, de exemplu in stil "piei rosii", intr-un cort specific.
Micile terenuri virane dintre cladiri vor fi transformate in mici parcuri de cartier. Un exemplu este de Shat van Schoonderloo, un parc cochet, amenajat intr-un loc in care exista o veche biserica in ruine. Organizat de specialisti, de peisagisti, parcul a ajuns acum o referinta, multi locuitori din alte cartiere venind sa-l viziteze. Are opt zone tematice, cu copaci inalti, cu un iaz, un parau, o zona de relaxare acoperita, o gradina de trandafiri si multe, multe flori.
Un alt proiect este transformarea unor zone nefolosite in parcuri sau chiar mici gradini urbane. Am vizitat unul dintre ele. Pamantul este dat in folosinta de primarie, iar administrarea este facuta exclusiv de cateva asociatii de locatari din blocurile invecinate, prin voluntariat. Parcul-gradina are zone de relaxare, cu banci si mese, o zona cu flori si arbusti ornamentali, precum si o gradina in care se cultiva legume si fructe (o parte sunt chiar vandute). Exista chiar si un stup de albine. In felul acesta, locuitorii castiga un spatiu de relaxare la doi pasi de casa, iar orasul castiga o zona frumoasa in loc de un teren viran sau un simplu spatiu verde cu gazon.
La fel, locurile nefolosite dintre blocurile de locuinte sunt in curs de transformare, devenind parcuri in toata regula, cu iazuri, nuferi, copaci si gazon.
La cererea locuitorilor, va fi dezvoltat chiar si conceptul city farming – locuri in care vor fi crescute animale domestice.
Unul din punctele de referinta ale Rotterdamului este Euromast, turnul de langa Parcul Central, in care se afla un restaurant ce ofera o priveliste speciala asupra orasului. Turnul a fost construit cu ocazia primei editii a targului de horticultura Floriade, care a avut loc in anul 1960 si care a fost organizat in parcul mare din Rotterdam.
In Boskoop, o localitate de langa Rotterdam, am vizitat pepiniera A.M. Rijnbeek, care a adoptat recent o solutie inovatoare: cultivarea plantelor pe un suport plutitor. Sistemul FlexBase inseamna polistiren, un strat superior special si sisteme de prindere. E usor si rezistent, permitand si scurgerea apei de ploaie. Poate sustine si greutati mai mari, cum ar fi sere sau case. Multumita lui, pepiniera se poate dezvolta fara a cumpara alte terenuri, producand direct... pe apa.
Tot in Boskoop am vizitat pepiniera Bos & Hoogenboom, axata pe productia de artari decorativi. Este vorba despre o firma care produce peste 400.000 de artari pe an si care exporta in toata lumea! Dl Arjan Bos ne-a prezentat imensa sera construita recent, care utilizeaza cele mai noi tehnici in domeniul sistemelor de irigare si ale plafoanelor din sticla.
Avand un alt drum, tocmai aflu din revista liniilor aeriene Lufthansa ca, in aceasta toamna, Rotterdamul devine, pentru prima data, o destinatie pentru acest important transportator aerian. Asta arata interesul tot mai mare al turistilor pentru acest frumos oras. (Felician Scorobete, Foto: Felician Scorobete)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.