Joi, 18 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Locuri De Pretutindeni Popocatepetl, "muntele care fumega", erupe din nou

Popocatepetl, "muntele care fumega", erupe din nou

Email Imprimare

Vulcanii planetei isi fac de cap. Dupa Etna (Italia) si Eyjafjallajökull (Islanda), Popocatepetl (Mexic) a venit la rand! Numele vulcanului Popocatepetl este de origine azteca si inseamna "muntele care fumega". Eruptia vulcanului a inceput in 18 aprilie, ora 2.15 (ora locala), cand emisiile de cenusa si exploziile la nivelul craterului principal au crescut, urmate fiind de fantani de lava, care au umplut cerul noptii timp de doua ore, revarsandu-se apoi pe versanti. Apogeul (paroxismul) eruptiei a avut loc la orele 3 a.m., cand vulcanul a trimis in aer roca incandescenta, pana la 1,6 kilometri inaltime, norul de cenusa ridicandu-se si el la cativa kilometri, dupa care a plutit in deriva catre sud-est. Caderi relativ moderate de cenusa au avut loc in zona orasului Puebla, al carui aeroport a fost inchis de autoritati.

Activitatea vulcanica a reinceput in luna ianuarie, dar s-a pastrat la nivel redus in toata aceasta perioada, cu cateva modificari mai consistente. Buletinul de analiza al vulcanologilor arata ca magma se afla in crestere lenta. Prinse in capcana, gazele sub presiune provocau mici explozii la moderate si scurte emisii de cenusa, de mai multe ori pe zi. La 27 ianuarie, lava umpluse deja craterul superior, iar cupola domului vulcanului era stralucitoare si vizibila pe timp de noapte, de la mare departare.
Prima explozie importanta a avut loc in data de 31 martie, generand un nor de cenusa pana la 3,5 km inaltime. Iar pe 4 aprilie, fragmente incandescente au aterizat pe versantii de est si sud-est, aprinzand arbustii. Este al doilea cel mai mare vulcan din America de Nord, cu o altitudine de 5.426 m, dominand orasul Ciudad de Mexico, aflat la 70 km distanta. Cele mai importante eruptii ale acestui vulcan in trecut au avut loc in Pleistocen - cand au fost distruse trei conuri majore ale lui, aspectul actual al vulcanului fiind "modelat" in Pleistocenul tarziu. Trei eruptii majore au avut loc in preajma anului 800 d.Hr, fiind urmate de altele de mai mica amploare, pe parcursul catorva secole din perioada precolumbiana, eruptii care au fost consemnate si de Codicele Aztece. Cele mai recente eruptii au avut loc in 1944 si 1994.

Puteti citi continuarea pe www.antenasatelor.ro

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.