Miercuri, 28 Feb

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Locuri Din Romania Brasovul si cetatile sale

Brasovul si cetatile sale

Email Imprimare

Destinatia preferata pentru week-end, mai ales de catre bucuresteni, este Brasovul, dar rareori ne indreptam atentia si spre minunatiile ce-l inconjoara… Iata cateva dintre obiectivele pe care nu aveti voie sa le ratati cand ajungeti in Brasov si cateva dintre cetatile care-l inconjoara, care au facut istorie si care va asteapta sa le descoperiti!
Brasovul este atestat documentar inca din anul 1234, iar din a doua jumatate a secolului al XIV-lea este confirmat drept centru administrativ si eclesiastic al Tarii Barsei, sub numele de Kronstadt, apoi de Brasso. Treptat, Brasovul s-a impus ca unul dintre centrele economice si culturale majore ale Transilvaniei. Nici o vizita la Brasov nu poate fi completa fara includerea in itinerariu a catorva monumente si edificii importante: Biserica Neagra, cel mai reprezentativ monument de arhitectura gotica din Romania, Casa Sfatului, care gazduieste Muzeul Judetean de Istorie, Biblioteca Honterus, fondata, in 1547, de umanistul Johannes Honterus, Poarta Ecaterinei, singura poarta a cetatii fortificate care se mai pastreaza si astazi, Poarta Schei, ridicata in secolul al XIX-lea pentru a facilita comunicarea cu cetatea locuitorilor din Scheii Brasovului.

Biserica Sfantul Nicolae si prima scoala romaneasca, ambele situate in zona veche a Brasovului, cunoscuta drept Scheii Brasovului, au constituit un important centru spiritual si cultural pentru romanii din toata Tara Barsei, mai ales dupa venirea diaconului Coresi, care a inceput sa tipareasca aici carti bisericesti in limba romana. Zilele Brasovului se desfasoara in preajma Sfintelor Sarbatori de Pasti, dorindu-se legarea lor de o alta sarbatoare traditionala a orasului, cea a Junilor. Cu prilejul Zilelor Brasovului are loc si Targul Mesterilor Populari din Romania.

Prejmer, o minunatie a estului european
La doar cativa kilometri de Brasov (la iesirea din Brasov pe E574 inspre Targu Secuiesc, imediat, la primul sens giratoriu, la dreapta) se gaseste biserica fortificata din Prejmer, atestata din 1240, menita sa stea pavaza in fata atacurilor turcilor ce veneau prin pasul Buzau. Biserica, construita in stilul gotic burgund, a fost puternic fortificata, cu ziduri de 3-4 metri grosime si 12 metri inaltime, reprezentand astazi cea mai bine pastrata si cea mai puternica biserica-cetate medievala din estul Europei. Restaurata acum jumatate de secol, ea este, din 1999, monument UNESCO.
Orga mortii, dispozitivul de tragere care ii ingrozea pe atacatori si despre care am invatat la scoala a ramas o simpla curiozitate a istoriei, dar maretia fortificatiilor pastreaza un farmec inegalabil. Si, in locul garzilor militare, astazi gasesti aici alaiurile de nunta care vin de te miri unde pentru a conferi acestui nou inceput - pe care il reprezinta o casatorie - o solemnitate si o gratie aparte.
Nu e de mirare, pentru ca Prejmer sau Tartlau, cu numele lui sasesc, are forta de a se intipari profund in sensibilitatea si amintirea ta, poate pentru ca, vazand aceasta biserica fortificata, intelegi foarte clar care sunt stalpii pe care trebuie sa se sprijine o comunitate pentru a exista. Biserica - in centru, de jur-imprejur - camerele pe care le ocupau locuitorii din zona in vremuri de restriste, dar si scoala si armata, adica sala de clasa si zona garzilor, a strajerilor, a ostasilor. Sunt lucruri la care nu poti sa renunti nicicand, nici chiar sub asediu. Asa ca, daca vrei sa ai forta unui inceput curat, iti gasesti radacinile la Prejmer…
Ceea ce te impresioneaza la Prejmer, fara tagada, este ca, atunci cand pasesti in vechea biserica-cetate iti devine foarte clar modul in care cele doua institutii fundamentale ale oricarui stat, scoala si armata, stau alaturi. In fortificatia din jurul bisericii, pe langa drumul de straja, de unde garzile aparau cetatea, descoperi… sala de clasa! Pe bancile scolarilor descoperi socotitorile, tablitele pe care invatau sa scrie, lampile cu petrol, precum cele la care unii dintre noi citeam serile in copilarie… Si iti devine foarte clar ceea ce inaintasii nostri stiau foarte bine… Cetatea trebuie aparata, dar, indiferent ca e pace ori razboi, scoala trebuie sa functioneze normal, caci ea este singura in masura sa dea socoteala pentru viitorul nostru. Un popor lipsit de aparare va fi rapus de primii venetici. Dar degeaba se vor jertfi bravii ostasi, daca scoala nu functioneaza, caci acel popor se va pierde pe sine fara a mai fi nevoie sa-l atace cineva. Iar aceste doua institutii fundamentale stau, asa cum le sade bine, sub binecuvantarea bisericii, caci nimic nu e facut sa dainuie fara de Dumnezeu. La Prejmer intelegi rolurile si… rosturile!Harman, Muntele de miere
Cand iesi din Brasov pe DN11, spre Targu Secuiesc, la doar zece kilometri, te intampina, dupa acelasi prim sens giratoriu, dar la stanga de aceasta data, Muntele de Miere, asa cum suna, in traducere, numele german Honigberg, cu varianta saseasca Hoenschbrich sau cea latineasca Mons Mellis. Evident, este vorba despre comuna Harman (sau Herman, dupa numele mai vechi). Se pare ca numele localitatii se datoreaza vechilor prisacari de pe dealul invecinat, Lempes, pe varful caruia se gasesc ruinele unei cetati din secolul al V-lea si care astazi reprezinta centrul unei rezervatii naturale. Aici se gasesc si rezervatiile Mlastina Harman si Malurile Raului Olt, rau care, in lungul lui drum din Harghita, din vecinatatea localitatii Izvorul Muresului, si pana la varsarea in Dunare, la Islaz, langa Turnu Magurele, strabate partea de nord a comunei brasovene. Aici, la Harman, poti descoperi flora specific montana si submontana si chiar cateva plante rare, precum Jimia sau Laleaua Pestrita. Dar, fara indoiala, Harman este vestit, inainte de toate, pentru biserica-cetate, atestata din anul 1240.
Puternic fortificata, biserica este inconjurata de un zid oval cu o inaltime de peste 12 metri si intarit cu sapte turnuri de aparare. Turnul-clopotnita a fost, intr-o vreme, cel mai inalt din zona. Sunt izvoare care par sa indreptateasca ideea ca satul si biserica ar fi apartinut Ordinului Cavalerilor Teutoni, prezenti in Tara Barsei in primele decenii ale secolului al XIII-lea, dar prima atestare documentara apare doar la 15 ani dupa alungarea lor, de-abia in 21 martie 1240, cand regele Bella al IV-lea a pus bisericile din Harman, Feldioara, Sanpetru si Prejmer sub patronatul Ordinului Cistercian. Biserica, impreuna cu fortificatiile ei, a suferit mai multe distrugeri, atat in urma invaziei tatarilor din secolul al XIII-lea, cat si a turcilor din secolulul al XV-lea. Apoi, in secolele XVI-XVIII, se succed mai multe inundatii, incendii si epidemii de ciuma, in urma carora biserica, impreuna cu fortificatiile ei, a fost renovata de mai multe ori, imbinand astfel stiluri diferite. Imbinarea elementelor renascentiste cu cele gotice vine sa aduca o nota specifica. In biserica se mai pastreaza inca batranele banci de lemn din secolul al XVI-lea, insa din vechea fresca ce acoperea intreaga biserica pana sub tavan mai sunt vizibile doar cateva fragmente. Astazi, biserica ar trebui sa fie reconsolidata. Din cate se spune, o consolidare ar fi avut loc acum cativa ani, dar multiplele crapaturi par sa puna in continuare in pericol acest monument ce numara peste opt veacuri de istorie si care este prins in diferite circuite turistice.
Harman constituie o atractie nu numai datorita naturii si monumentelor sale. El se bucura de o viata intensa, reprezentand un important punct de atractie, inclusiv pe piata imobiliara. Trecerea timpului se face vizibila nu numai la biserica-cetate, ci, in egala masura, si pe strazile comunei, unde, alaturi de minunatele case traditionale, intalnesti si mizerele cladiri din anii socialismului, care nu mai sunt intretinute, dar si noile constructii ale ultimilor ani, unele dintre acestea fiind grupate in adevarate structuri rezidentiale.
Nu trebuie insa sa-ti cumperi o proprietate la Harman pentru a te putea bucura de sarbatorile traditionale de aici. Este vorba mai ales de Balul Penasilor, din primele zile ale anului, 1-8 ianuarie, sarbatoare care, in mod traditional, era legata de plecarea tinerilor in armata. Dar si de Maial, marea sarbatoare campeneasca inchinata protectorului vitelor, cailor, holdelor, viilor si livezilor, numit si Arminden, celebrat la 1 mai si considerat a marca inceputul verii. Sarbatorit la padure, in vii sau livezi, cu miel fript si vin rosu amestecat cu pelin, de la Maial nu pot lipsi spalatul cu roua, tavalitul prin iarba si strigarea pe nume a strigoilor, pentru a apara in acest fel vitele si holdele de boli si de stricaciuni. Sarbatoarea este deosebit de bogata in obiceiuri care ne incanta si astazi cu poezia lor. Mai apoi, la mijlocul lunii august, Zilele Harmanului te intampina nu numai cu o minunata slujba religioasa, ci si cu o petrecere campeneasca la care preparatele culinare traditionale, ce te imbie cu aromele lor, concureaza cu pitoreasca parada a costumelor populare. Sunt momente pentru care chiar merita sa revii la Harman.


Cetatea Rupea
Pe langa cetatea Rupea trecem destul de des, fie pe calea ferata, mergand de la Bucuresti la Cluj, fie circuland pe drumul european Brasov-Sighisoara. Dar prea putini se opresc sa urce la cetate… Se pare insa ca, pana de curand, chiar daca te ambitionai sa ajungi la portile ei, oricum nu o puteai vizita, fiind bine zavorata. Astazi insa, lucrarile de reabilitare, in curs de desfasurare, par sa dea sperante celor ce vor sa viziteze cetatea Rupea.
Urmeaza sa se realizeze un drum de peste 2,5 kilometri pana la cetate. Chiar se poate urca cu masina, pe drumul in constructie, pana in viitoarea parcare. Faptul ca am putut intra si in cetate a reprezentat o bucurie in plus. Am aflat insa aici, de la stapanul cheii de la intrare, ca lucrarile de consolidare si reconditionare a zidurilor si turnurilor sunt efectuate de o firma de constructii din Brasov, dar sunt supervizate de specialisti italieni. Si nu am putut sa nu ma intreb de ce nu s-au putut gasi specialisti romani, care presupun ca ar trebui sa fie mult mai in tema cu arhitectura locala decat italienii. Sa speram insa ca, in urma reabilitarii, ni se va restitui un monument de o reala valoare, nu un decor modern de film…
In urma proiectului de reabilitare a cetatii Rupea (un proiect de 8 milioane de euro, dintre care aproape 6 milioane din fonduri nerambursabile), va fi inaugurat si un muzeu, ceea ce este extrem de important, dat fiind faptul ca, in zona, primele asezari dateaza din paleolitic si din neoliticul timpuriu. Dacii au ridicat aici cetatea Rumidava care, odata cucerita de romani, a devenit castrul Rupes, nume insemnand stanca sau piatra si care provine, probabil, de la faptul ca cetatea este construita pe un masiv de bazalt. Numele roman a condus apoi, evident, la numele actual. Dupa secolul al X-lea, a inceput construirea cetatii actuale, formate din trei centuri de aparare, cetatea de sus, ridicata pe ruinele vechii cetati dacice, apoi cetatea de mijloc si cea de jos, ultimele doua realizate incepand din secolul al XIV-lea. Atestata documentar pentru prima data in 1324, cetatea a fost jefuita de turci in 1432-1437 si distrusa de un incendiu in 1643, fiind parasita in 1790.
Astazi, cu greu mai poti ghici zidurile interioare ale cetatii, dar privelistea pe care o ai din varful dealului este cu adevarat coplesitoare... Iar drumul impunator care se croieste acum iti da sperante ca, in curand, cetatea isi va regasi maretia de odinioara. Mai ales ca, dupa cum spune stapanul cheii de la intrare, in cetate ar urma sa se desfasoare, dupa terminarea lucrarilor, si Festivalul Fortaretei, la care sunt invitate sa participe localitatile care au avut statut de cetate sau care au jucat un rol important in viata economica, sociala si culturala. Astfel, ne-am putea bucura nu numai de reconstructia cetatii, ci, chiar mai mult, de o cetate care sa recapete viata, in care traditiile sa fie la ele acasa.


Sighisoara, Perla Transilvaniei
Supranumita inca din secolul al XIX-lea Perla Transilvaniei, datorita arhitecturii sale deosebite, Sighisoara este considerata cea mai frumoasa cetate medievala inca locuita din sud-estul Europei. Situata chiar in inima Romaniei si usor accesibila, pe drumul european E60, Sighisoara a fost fondata in a doua jumatate a secolului al XII-lea. Sighisoara este celebra pentru monumentele ce evoca istoria cetatii (Turnul cu Ceas, simbolul orasului) si breslele de aici (Turnul Fierarilor, Turnul Franghierilor, Turnul Macelarilor). Biserica din Deal este considerata unul dintre edificiile reprezentative ale stilului gotic din Romania. Scara acoperita sau Scara Scolarilor dateaza din secolul al XVII-lea si numara, in epoca, 300 de trepte (astazi au mai ramas doar 175), protejate de un acoperis. Locuitorii cetatii s-au gandit sa construiasca o scara acoperita pentru elevii care aveau de urcat pana pe deal pentru a merge la scoala, ca sa le fie mai usor, daca ploua, daca ninge… Pentru ca asa fac locuitorii responsabili ai unei Cetati – au grija de viitorul Cetatii lor, au grija de copiii lor, au grija de scoala pe care acestia trebuie sa o urmeze, caci, fara scoala, nu ai nici un viitor… Ca si cei din Prejmer si cei din Sighisoara si din orice Cetate, de altfel, stiau acest lucru. Ar trebui sa ne amintim si noi asta, pana nu e prea tarziu!
Remarcabile sunt si Casa Vlad Dracul (tatal lui Vlad Tepes), care adaposteste un restaurant medieval, si Casa Venetiana, numita astfel datorita ferestrelor duble care imita goticul venetian. De-a lungul anului, Sighisoara gazduieste o serie intreaga de evenimente, precum Festivalul de Blues (februarie), Festivalul Sighisoara Medievala (iulie), Festivalul International de Muzica Academica (august) sau Festivalul Fanfarelor (septembrie).


Cetatea Rasnov
Cetate Taraneasca atestata documentar pentru prima data in 1331, Rasnov s-a numarat printre cele 12 sate care, in Evul Mediu, formau districtul Brasov. Dezvoltarea satului a fost intrerupta in urma invaziei tatarilor, care au pustiit Tara Barsei. Pentru a se putea apara, localnicii au construit pe varful unui deal vestita cetate. In curtea interioara, turistii pasesc pe carari înguste, din piatra, strajuite de felinare, care serpuiesc printre casele acoperite cu tigla. Interiorul incintei adaposteste ruinele a peste 30 de case, printre care scoala, capela si locuinta preotului. Despre fantana din cetate, adanca de 146 de metri, datand din secolul al XVII-lea, se spune ca ar fi fost sapata de doi prizonieri turci, timp de 17 ani. La 1600, in cetatea Rasnov s-au adapostit trupele lui Mihai Viteazul si sotia voievodului, doamna Stanca, dupa infrangerea de la Miraslau. Se pot vizita Muzeul de arta feudala, unde, pe langa piesele traditionale (armuri, arme, mobilier de epoca), turistii descopera si obiecte mai neobisnuite, precum o masca de tortura si un jug pentru transportarea prizonierilor. Vizitatorii care vor sa ofere ceva cetatii pot planta într-un mic scuar din curtea interioara un fir de trandafir. Numele lor va ramane scris pe o placuta, alaturi de floarea sadita. La cetatea Rasnov se ajunge din orasul cu acelasi nume, cetatea fiind situata la 15 minute de Bulevardul Unirii. Cetatea este deschisa zilnic, intre orele 9.00 si 19.00.


Bran, Castelul Contelui Dracula
Strajuita la est de Muntii Bucegi si la vest de Masivul Piatra Craiului, cetatea Bran a fost ridicata din lemn, de cavalerii teutoni, in secolul al XIII-lea. Sasii au inlocuit-o, un secol mai tarziu, cu una din piatra. Castelul Bran, asociat cu locurile pe unde ar fi bantuit imaginarul Conte Dracula, a fost donat, la 1 decembrie 1920, Reginei Maria, in semn de recunostinta pentru contributia sa la infaptuirea Marii Uniri. Restaurat sub conducerea arhitectului Curtii Regale, Carol Liman, castelul s-a transformat, dintr-o puternica cetate de aparare, intr-o frumoasa resedinta de vara, inconjurata de un parc cu alei de promenada, lac, fantani si terase. Regina Maria a lasat prin testament Castelul Bran, cu intreg domeniul, fiicei sale Principesa Ileana, careia i-a apartinut pana in 1948. Astazi, castelul adaposteste Muzeul Bran, care ocupa cele 4 etaje ale edificiului. In 2000, castelul a fost revendicat de Arhiducele Dominic de Habsburg si de surorile sale, Maria Magdalena Holzhausen si Elisabeth Sandhofer, mostenitorii castelului. Trei ani mai tarziu, în urma unei decizii guvernamentale de retrocedare, cei trei au devenit proprietarii castelului si ai domeniului aferent. Redeschiderea oficiala a muzeului a avut loc pe 1 iunie 2009. In ultimii ani, castelul Bran este cautat si de cuplurile care viseaza la o nunta desprinsa parca din basme, intr-un loc cu totul deosebit. La Castelul Bran se ajunge dinspre Brasov spre Pitesti, pe DN73, in aproximativ 30 de minute. Mai multe informatii despre castelul Bran puteti afla pe www.bran-castle.com sau scriind pe adresa de e-mail Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza . Daca va doriti o nunta de vis sau un eveniment memorabil, sunt adrese pe care merita sa le retineti! (Cecilia Caragea)

Comentarii (2)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.