Miercuri, 28 Feb

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Locuri Din Romania Statiunea Sovata: Relaxare si sanatate in Tinutul Sarii

Statiunea Sovata: Relaxare si sanatate in Tinutul Sarii

Email Imprimare

Statiunea Sovata, aflata in depresiunea Sovata-Praid din judetul Mures, este cunoscuta de secole pentru calitatile tamaduitoare ale apelor din lacurile sale. Exista documente vechi, chiar din anul 1597, care atesta ca apa sarata a izvoarelor de aici e foarte eficienta in tratarea unor afectiuni si boli. Incepand cu anul 1875, in jurul Lacului Ursu, pe atunci in formare, a inceput sa "creasca", treptat, o adevarata statiune de tratament, care a primit ulterior statutul de statiune balneara. Desigur, turistii vin aici in primul rand pentru tratamente balneare, dar vin si pentru relaxare. In ultimii ani, tot mai multi tineri si familii cu copii mici sunt atrase de acest loc, in special vara, in sezon, cand strandul de pe Lacul Ursu e deschis.

Clima subalpina e foarte placuta, locul este linistit, calm, oferind nu doar peisaje pitoresti, ci si locuri in care iti poti petrece seara intr-un mod agreabil. De asemenea, sunt de luat in calcul si excursiile care pot fi facute in zona, Salina Praid, aflata la doar cativa kilometri, fiind una din primele optiuni, altele fiind Sighisoara, Targu-Mures sau Corund. De altfel, Sovata este asezata pe meleagurile asa-numitului Tinut al Sarii sau Tinut al Ocnelor de Sare. Aflata in estul Transilvaniei, aceasta regiune a fost numita astfel pentru prima data in anul 1659 si cuprinde, alaturi de Sovata, localitatile Praid, Ocna de Sus si Ocna de Jos (judetul Harghita), Sarateni, Atia, Siclod, Corund si Solocma. Este o zona asezata pe imensul zacamant de sare cu centrul in Praid, unul dintre cele mai mari zacaminte de sare din Europa, care se gaseste la o adancime de aproape 3 kilometri. Partea cea mai accesibila a acestui urias zacamant, partea aflata la cea mai mica adancime este chiar in Praid, fapt pentru care acolo a si fost sapata mina de sare.
Sarea din adancul pamantului influenteaza tot acest areal, inclusiv apele din lacuri. In Sovata gasim mai multe lacuri sarate – Negru, Rosu, Verde, Alunis, Mierlei, Paraschiva, insa cel mai important este, desigur, Lacul Ursu. Aceasta este, de fapt, cea mai valoroasa resursa naturala a statiunii. El sta, practic, pe o fundatie de sare si s-a format in mod natural. A luat nastere in urma unor fenomene de dizolvare a masivului de sare invecinat, prin actiunea paraielor Auriu si Cris-Toplita, urmate de surpari de teren, care au durat cinci ani (intre 1875 si 1880). Face parte din aria protejata Lacul Ursu si arboretele pe saraturi, o rezervatie naturala de interes national aflata in interiorul statiunii Sovata, care se intinde pe 79 de hectare, dintre care 73,3 hectare de padure si 5,7 hectare de suprafete acvative. Un fapt foarte rar intalnit si surprinzator este coexistenta solurilor sarate si a padurilor seculare. De fapt, vegetatia este chiar foarte bogata aici. Pe langa stejari si fagi de dimensiuni considerabile, intalnim carpeni, molizi si pini, peste 30 de specii de ierburi, precum si specii de plante rare, precum laptucul-oii, papucul-doamnei si crinul de padure. Fauna este, de asemenea, bogata.
Lacul Ursu este cel mai mare lac sarat din tara, avand o suprafata de 40.000 de metri patrati si o adancime de 18 metri. Pe fundul lacului, salinitatea atinge o valoare extrema: 300 g/l, comparabila cu cea a Marii Moarte. De aceea, lacul a fost chiar numit Marea Moarta a Transilvaniei. Concentratia sarii descreste treptat, spre suprafata. Surprinzator la acest lac unic este faptul ca apa sarata e acoperita de un strat de 10-15 cm de apa dulce, provenita din precipitatii. Stratul de apa dulce actioneaza ca o bariera termica, concentrand razele solare, intocmai ca o lentila, ca o lupa, pana la o adancime de 2 metri. De aceea, la suprafata, apa este mai rece, incalzindu-se tot mai mult pe masura ce coboram. Fenomenul este foarte rar si se numeste heliotermie. Lacul Ursu este, practic, cel mai important lac sarat si helioterm din Europa si este o adevarata desfatare sa faci baie acolo, caci apa sarata te tine la suprafata fara a fi nevoie sa faci vreun efort, iar efectele sale benefice asupra organismului sunt multiple.
Tot in Lacul Ursu intalnim o alta raritate: o abundenta de crustacee din specia Artemia salina. Este vorba de o specie foarte veche, care nu s-a schimbat deloc in ultimii 100 de milioane de ani. Spre diferenta de aproape toate celelalte specii de crustacee, acestea inoata cu capul in jos. Traiesc doar in lacurile sarate, suportand chiar si o salinitate de peste 50%. Prezenta acestor crustacee aici fac ca apa si namolul din Lacul Ursu sa aiba un efect surprinzator, si anume de crestere a fertilitatii umane.
Lacul Alunis s-a format din surplusul de apa al Lacului Ursu. Lacul Verde si Lacul Rosu s-au format intr-un mod asemanator cu Lacul Ursu, prin dizolvarea muntelui de sare. Apa in surplus a acestor doua lacuri, care provine dintr-un izvor sarat, se scurge in Lacul Ursu, fiind sursa apei saline a acestuia. Aceste doua lacuri sunt mult mai mici, iar Lacul Rosu si-a primit numele datorita oxizilor de fier pe care ii contine, precum si a crustaceelor.
Lacul Mierlei
este cel mai tanar lac sarat din Sovata, aparand in anii 1950. Lacul Paraschiva este, de asemenea, foarte tanar, aparand in anul 1980, dar este un lac cu apa dulce, neavand contact cu sedimentele de sare. Lipsa poluarii industriale si aeroionizarea negativa fac din statiunea Sovata locul ideal pentru tratarea unor afectiuni de tipul bolilor respiratorii. Elementele benefice din aer si din apa sunt absorbite de organism prin intermediul pielii si al mucoaselor. Insa, chiar daca veti merge la Sovata ca simpli turisti, fara a avea nevoie neaparat de atenuarea sau vindecarea unor afectiuni, veti vedea ca este un loc cu totul special, care va va oferi multa liniste sufleteasca si care va va ajuta, cum se spune, sa va reincarcati bateriile.
Daca ajungeti in statiunea Sovata, va recomandam, pentru cazare, Hotelul Bradet si Hotelul Sovata, care fac parte din complexul Danubius Health & Spa. Aici aveti la dispozitie piscine cu apa dulce si piscine cu apa sarata din Lacul Ursu, piscina pentru copii, precum si multe alte facilitati, de la sala de fitness pana la masaj si diferite tratamente balneare. In plus, vara, turistii cazati la Hotelurile Bradet si la Sovata au intrare libera la strandurile de pe Lacul Ursu si de pe Lacul Alunis. Insa marele avantaj al cazarii la aceste hoteluri este faptul ca aveti acces la spa in tot timpul anului, in toate sezoanele. Astfel, puteti beneficia de apa sarata si de namolul aduse din Lacul Ursu pe toata durata anului. Cele doua hoteluri sunt legate intre ele printr-un coridor subteran, astfel ca aveti acces la spaul situat in Hotelul Sovata fara sa fie nevoie sa iesiti din Hotelul Bradet - iarna, acesta este un aspect important, care contribuie la confortul turistilor. Hotelurile sunt situate in centrul statiunii, la doar 200 de metri de Lacul Ursu, au fost renovate integral si sunt clasificate acum la 4 stele superior - Hotel Bradet si 4 stele - Hotel Sovata. Confortul este deplin, iar preparatele culinare ale restaurantelor sunt deosebit de delicioase. Mai multe detalii despre Danubius Health Spa Resort gasiti pe www.danubiushotels.ro.


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.