Marti, 27 Feb

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Oameni Personalitati Un ultim omagiu pentru Ion Dichiseanu, acasa, la Teatrul Nottara

Un ultim omagiu pentru Ion Dichiseanu, acasa, la Teatrul Nottara

Email Imprimare

Unul dintre cei mai iubiti actori din Romania, Ion Dichiseanu, s-a stins din viata pe 20 mai 2021, la varsta de 87 de ani, dintre care peste 40 de ani i-a petrecut pe scena Teatrului Nottara, care i-a fost "acasa". A facut parte din celebra "tripleta de aur" a Teatrului Nottara, alaturi de George Constantin si Cristea Avram, si a jucat aici, in teatrul de pe bulevard, zeci de roluri care i-au adus gloria. Povestea lui Ion Dichiseanu, barbatul iubit de toate femeile si actor adulat, a inceput in Teatrul Nottara, in anul 1961, cu rolul care l-a facut celebru, Antoniu, in spectacolul Antoniu si Cleopatra, de W. Shakespeare, dupa ce destinul l-a purtat pe multe si intortocheate cai.

S-a nascut la 20 octombrie 1933. Calatoria lui prin lume a inceput in gara din Adjud, asa cum ii placea sa povesteasca, "printre pavilioanele CFR-ului", caci tatal lui a fost impiegat. Anii razboiului au fost tumultuosi si i-au rapit unul dintre primele visuri de copil: sa-si ia o bicicleta. Apoi, istoria a venit peste el, iar la aproape 10 ani a ajuns intr-un lagar de langa Salzburg, unde a petrecut aproape un an, pana cand a fost eliberat de americani. S-a intors in tara impreuna cu familia si, pentru ca i-au murit parintii, a fost nevoit sa se intretina, asa ca si-a petrecut doi ani la o scoala de ucenici, apoi a devenit student la Politehnica. Insa destinul lui era in alta parte...
Nepoata celebrului George Vraca, personalitate care avea sa-i marcheze destinul, i-a sugerat sa mearga la unchiul ei, pentru o auditie. Si, cu o intuitie extraordinara, George Vraca a ghicit in el, in acele cateva clipe in care baiatul timid a recitat un monolog din Othello, marele actor care avea sa marcheze peste jumatate de secol de teatru in Romania. L-a trimis sa dea examen la institut, unde a fost admis al doilea din peste 300 de candidati, si de-abia atunci Ion Dichiseanu a simtit ca se afla pe drumul cel bun.
A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica in 1959 si a plecat, impreuna cu toata promotia lui, la proaspat infiintatul Teatru din Botosani, unde au fost repartizati. Dar destinul avea sa i se intalneasca din nou cu cel al lui George Vraca. Acesta l-a vazut pe scena si l-a chemat la Bucuresti sa-i ofere rolul principal din Antoniu si Cleopatra. Si asa a inceput un traseu extraordinar in Teatrul Nottara, unde in cele peste patru decenii cat a urcat pe scena a jucat roluri ramase in istoria teatrului romanesc. Dupa Antoniu, i s-a oferit rolul lui Aliosa in Fratii Karamazov, in anul 1962, ambele spectacole in regia lui George Teodorescu.
Tot in 1962, a jucat in regia lui Radu Penciulescu Steaua polara de Sergiu Farcasan si rolurile au continuat in mari spectacole precum: Oedip rege de Sofocle, regia Mircea Marosin (1964), O noapte furtunoasa de I.L. Caragiale, regia George Rafael (1966), Othello de W. Shakespeare, regia Cornel Todea (1969),Timon din Atena de W. Shakespeare, regia Dinu Cernescu (1978), Coriolan de W. Shakespeare, regia Dinu Cernescu (1979), Citadela sfaramata de H. Lovinescu, regia Mihai Berechet (1984), Misterele Londrei, un musical dupa Pygmalion, de G.B. Shaw, regia Dominic Dembinski (1995), Ingeri in America de Tony Kushner, regia Theodor-Cristian Popescu (1999), Ce frumos e in septembrie la Venetia de Teodor Mazilu, regia Nicolae Scarlat (2001), Sarbatori fericite de Jean Poiret, regia Dinu Cernescu (2003).
De asemenea, Ion Dichiseanu a avut si o importanta cariera in cinematografie, jucand in peste 50 de filme, iar a doua iubire a vietii lui, pe langa teatru, a fost muzica, la concerte umpland sali si stadioane intregi. A publicat volumele Frumoasa spaniola, frumoasa suedeza si Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel. Caci Ion Dichiseanu a avut si o viata privata tumultuoasa, nu putine fiind povestile despre marile lui amoruri, istorisite ca-n cele mai frumoase romane de dragoste.
In anul 2019, a fost decorat de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, cu Ordinul Serviciul Credincios in grad de ofiter.
Disparitia lui Ion Dichiseanu lasa un gol in lumea artistica din Romania, iar cuvintele pe care le rostea el intr-un interviu acordat in urma cu aproape un deceniu sunt azi, intr-un alt context, la fel de actuale: Mi-as dori foarte mult ca mai-marii tarii sa inteleaga, nu doar la nivel declarativ, ca o natiune fara cultura este pierduta si, deci, sa priveasca mai intelegator zbaterile noastre si sa ne sprijine concret.
Ne luam adio astazi de la o mare personalitate artistica! Dumnezeu sa-l odihneasca!
Trupul neinsufletit al lui Ion Dichiseanu va fi depus vineri, 21 mai 2021, la ora 13.00, in foaierul Teatrului Nottara, iar cei care doresc ii vor putea aduce un ultim omagiu. Intregul proces se va desfasura cu respectarea normelor sanitare in vigoare.
Sambata, 22 mai, la ora 10.00, cortegiul va pleca spre Cimitirul Bellu, unde va fi depus in capela, iar slujba de inmormantare va avea loc ora 12.00. Ion Dichiseanu va fi inmormantat cu onoruri militare.
(Monica Andronescu, consultant artistic)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.